Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zápalné lahve u Stropnického bez trestu? Studenta zprostili obžaloby

Ruského studenta Igora Ševcova dnes soud zprostil obžaloby.
Ruského studenta Igora Ševcova dnes soud zprostil obžaloby.  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
27. dubna 2016
13:36

Ruského studenta Igora Ševcova dnes soud zprostil obžaloby z útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Pro jeho odsouzení chyběly důkazy.

Soud však mladíka vyhostil ze země na dva roky za to, že hlídal u ruzyňské věznice, když tam jiný muž sprejoval na zeď anarchistické nápisy. Ševcov, který se sám označil za anarchistu, obžalobu odmítá. Rozsudek Městského soudu v Praze není pravomocný.

Nebylo prokázáno, že obžalovaný skutek (útok na dům Stropnického) spáchal, nebylo však prokázáno, že ho nespáchal,“ uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu. Ševcova v prvním bodě obžaloby zprostila, pomoc při sprejování na zeď věznice byl podle ní prokázán dostatečně, Ševcov ho totiž nepopřel. Nepovažoval ho ale za trestný čin. „Každý skutek, který je v trestním zákoníku, je trestným činem,“ řekla dnes soudkyně.

Co na to Stropnický?

Stropnický soudní rozhodnutí nekomentoval. „Já k tomu můžu něco říkat jako občan Stropnický, samozřejmě si o tom můžu něco myslet. Jako ministr obrany Stropnický k tomu nemůžu říct vůbec nic, a taky to neudělám. Jako občan Stropnický si to nechám na dobu, až budu občan Stropnický,“ řekl novinářům.

Později napsal na twitter, že rozhodnutí soudu bere na vědomí. Uvedl také, že "rostoucí radikalizace je ale fakt, proti kterému je třeba se postavit".

Podle obžaloby vhodil Ševcov v noci ze 6. na 7. června loňského roku do zahrady rodinného domu, který patří Stropnického manželce Veronice, pivní lahve naplněné hořlavou směsí. V domě bydlí šest lidí, v době útoku byli na místě tři, ministr mezi nimi nebyl. Státní zástupkyně dnes před rozhodnutím soudu navrhla Ševcova v tomto bodě obžaloby zprostit. S místem činu totiž Ševcova spojuje pouze pachová stopa, která byla nalezena na jedné z lahví. Ta k usvědčení i podle verdiktu soudu nestačí.

Podle druhého bodu obžaloby, za který byl dnes Ševcov potrestán, hlídal student loni v květnu u ruzyňské věznice, když tam jiný muž sprejoval na zeď anarchistické nápisy. Podle verdiktu se tak dopustil napomáhání při poškozování cizí věci. Ševcov přiznává, že si muže natáčel, k činu ale podle svého tvrzení nijak nepřispěl. „Nemyslím si, že je to trestný čin, natáčet si můžu cokoliv,“ řekl soudu v úterý.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sendrasak ( 27. dubna 2016 15:09 )

Aspoň, že ho vyhostili, bohužel jenom na dva roky.

jiri.k ( 27. dubna 2016 14:32 )

To je jistě nějaký klinikář a to, že se ho nepodařilo usvědčit, ještě neznamená, že to neudělal. V pořádku je, že ho vyhostili. Takto angažované až fanatické extrémisty tady nepotřebujeme, ať vypadne domů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa