Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polibek smrti? Komunista Jakeš chválil Zemana a „plivl jed“ na jeho odpůrce

Autor: val - 
27. dubna 2016
12:14

Prezident Miloš Zeman se dočkal nečekané podpory. Tu mu v úterý v živém chatu s čtenáři Blesku vyjádřil bývalý generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. Zemana pochválil za jeho zahraniční politiku, zvlášť pokud jde o migrační krizi. Prezidentovi kritici označují Jakešovu chválu za polibek smrti pro Miloše Zemana.

Jedna z čtenářek se Jakeše zeptala, co si myslí o uprchlické krizi. Bývalý komunistický pohlavár odpověděl, že jejím cílem je oslabení Evropy, a proto má být rázně omezen příchod migrantů a poskytnuta pomoc stabilizaci zemí, odkud lidé prchají. A zároveň ocenil, jak se k situaci staví Zeman. „Považuji kroky, které v zahraniční politice činí prezident republiky Zeman, za správné a odmítám neustálé útoky Havlovců na jeho osobu,“ podpořil prezidenta.

Bývalý generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš s redaktorem Blesku Bývalý generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš s redaktorem Blesku | Foto Blesk - Daniel Černovský
Podle politologa Lukáše Jelínka jeho odpověď koresponduje s tím, že se Miloš Zeman snaží o určitý posun zahraniční politiky směrem na východ. Právě kurz zahraniční politiky, kterou Zeman nastavil, je podle něj hlavním pojítkem stávajícího prezidenta s Jakešovou érou.

„Je to ukázka toho, jak se v Zemanově podání vrací černobílá politika, kterou jsme mohli sledovat před rokem 1989,“ komentoval pro Blesk.cz Jakešovu náklonnost k Zemanovi Jelínek. „Jednak černobílá politika, jednak i takové skoro papalášské manýry, způsob sympatizování s politikou, která se dělá v prostředí na východ od nás, se siláckou, autoritativní politikou, typickou například pro Čínu nebo nejrůznější postsovětské politiky, s kterými Miloš Zeman velmi dobře vychází,“ dodal.

Na sympatie či antipatie voličů Zemana ale podle Jelínka nebude mít toto gesto vliv. „Spíš si myslím, že ne, protože po těch 25 letech Jakeš není ten typ osoby, která by ovlivňovala veřejné mínění, byla opinion leaderem,“ uvedl. „Nemyslím si, že by Milouš Jakeš byl člověk, podle kterého by se rozhodovali byť třeba voliči komunistické strany nebo sympatizanti jakékoli jiné strany.“

Hrad se necítí podporou Jakeše nijak dotčen. „Pan Jakeš okouší plody listopadu 1989, díky kterému můžeme svobodně vyjadřovat názory i svobodně vyslovovat podporu nebo nepodporu,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

jana1313 ( 28. dubna 2016 03:43 )

Nebýt RVHP a uměle řízeného obytu, soběstačný by nikdy nebyl.

detector ( 27. dubna 2016 19:49 )

Voghte na tebe by pyšnej nebyl

detector ( 27. dubna 2016 19:47 )

Milouš si přivydělal u bulváru

sendrasak ( 27. dubna 2016 16:32 )

Ještě ti nedošlo, že Klaus se Zemanem jsou něco jako Jerry a Tom, kámoši jak hrom?

anka ( 27. dubna 2016 15:38 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa