Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zůstane Nejedlý poradcem Zemana? Soud rozhodl. Lukoil má zaplatit 27 milionů

Se Zemanem si prý Nejedlý rozumí hlavně po lidské stránce.
Se Zemanem si prý Nejedlý rozumí hlavně po lidské stránce.  (Autor: Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
27. dubna 2016
10:50

Firma Lukoil Aviation Czech, v níž byl jednatelem poradce prezidenta Martin Nejedlý, musí zaplatit Státní správě hmotných rezerv smluvní pokutu 27,7 milionu korun a úroky. Dnes to pravomocně rozhodl odvolací senát, který původní částku stanovenou soudem ještě navýšil o 257.000 Kč. Spor se týkal kontraktu na obměnu zásob leteckého petroleje. Prezident Miloš Zeman dříve uvedl, že se po pravomocném rozsudku rozhodne, zda podnikatel Nejedlý zůstane mezi jeho poradci.

Spor začal v roce 2009, kdy Správa státních hmotných rezerv uzavřela s Lukoil Aviation Czech smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje. Firma, která byla součástí ruské ropné společnosti Lukoil, odebrala petrolej za 275,6 milionu korun. Vrátila ale necelou polovinu.

Správa proto Lukoilu uložila pokutu, jejíž uhrazení firma odmítala. Argumentovala mimo jiné tím, že nárok je promlčený. Poukazovala také na to, že správě nevznikla žádná škoda a že smluvní pokuta, která by měla být paušalizovanou výší škody, je tedy nepřiměřená.

„Je pravda, že žádné ze stran nevznikla škoda. Ale ten závazek zkrátka takto ujednán byl a je čistě věcí smluvní autonomie stran, proč si to takto ujednaly a co tím sledovaly. Zkrátka to bylo ujednáno a dodáno být mělo,“ zdůvodnil verdikt předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Tomáš Mottl.

Zeman: Ještě počkám

Zeman se po verdiktu v kauze Lukoilu nejprve seznámí s rozsudkem a setká se s bývalým jednatelem firmy Nejedlým. Pak oznámí, zda zůstane jeho poradcem.

Firma vstoupila po loňském nepravomocném rozsudku do likvidace. Podle dřívějších informací poté její likvidátor oznámil správě státních rezerv, že její pohledávku neuznává.

Nejedlý je místopředsedou Strany práv občanů, která dříve nesla prezidentovo jméno.

sendrasak ( 27. dubna 2016 14:37 )

Lukoil je takové detašované pracoviště Kremlu. Zeman by měl být souzen za vlastizradu.

tosto ( 27. dubna 2016 13:31 )

Ovčáček řekl, že Zeman se s Nejedlým setká v řadu dnů. Při jeho rychlosti jako s Mynářem tak to bude asi na vánoční besídce

auslak ( 27. dubna 2016 13:13 )

Zeman se ještě rozhodne zda si ho ponechá nebo ne. Jenom aby nerozhodoval tak , jak s časem voleb a pak nemusel ještě rozhodovat zda bude rozhodovat a jak bude rozhodovat , aby se trefil

xiioma ( 27. dubna 2016 13:08 )

Zeman měl vždy "šťastnou" ruku na výběr nejbližších spolupracovníků. Podle toho to na Hradě i v podhradí vypadá.

sendrasak ( 27. dubna 2016 13:05 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa