Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Divoký rozvod s Konvičkou. „Jeho pravá ruka chtěla šest milionů,“ tvrdí Černoch

Autor: simao, ČTK - 
26. dubna 2016
15:05

V rozvodu Konvičkovců s Úsvitem hrají klíčovou roli peníze. Místopředseda Úsvitu Marek Černoch tvrdí, že si pravá ruka Martina Konvičky Petr Hampl řekl o šest milionů korun. Nad Blokem proti islámu jako takovým však prý Úsvit i přes probíhající „rozvodové řízení" nezlomil hůl. O spolupráci má dál zájem, a to kvůli obraně před údajnou islamizací Evropy. 

Výpověď smlouvy oznámili v pondělí předseda Bloku proti islámu (BPI) Martin Konvička a místopředseda Petr Hampl. Konvička uvedl, že Úsvit jednal neférově, neplnil své závazky a snažil se jen využít partnerství pro vlastní prospěch. Uzavření dohody označil za „zcela mylný politický krok“, za který se členům svého hnutí omluvil.

„Dovolujeme si vyhlásit kategorický nesouhlas s mediálním útokem Martina Konvičky a Petra Hampla, kteří si jako rukojmí vzali půl roku úspěšně spolupracující formaci stovek lidí a tisíců sympatizantů Úsvitu – Národní koalice a Bloku proti islámu,“ ohradil se proti Konvičkovým slovům šéf Úsvitu Miroslav Lidinský po jednání předsednictva strany.

Politické hnutí není firma“

„Tragédií je, že Petr Hampl nechápe, že politické hnutí není firma, a tedy nemůže stát – jak se nám na facebookových stránkách vyjádřil – na 15 placených ′profesionálech′, což by znamenalo měsíčně až půl milionu korun z příspěvku, který má strana na provoz. Konkrétně požádal o přímé vyplacení šesti milionů korun,“ tvrdil místopředseda Marek Černoch a vyzval všechny ostatní členy Bloku, aby pokračovali ve spolupráci.

Samotný Úsvit prý jede dál. „Budeme dál pokračovat v boji proti islamizaci, za ochranu hranic a proti kvótám,“ bouřil Černoch. „Zabránění islamizace ČR je dál naší prioritou,“ navázal na něj poslanec Úsvitu Martin Lank. „To, že se dva lidé, z nějakých důvodů a neznámých pohnutek, rozhodli udělat tento krok bez toho, aby ho konzultovali i se svými vlastními členy a předsednictvem, je sice smutná věc, ale u nás to rozhodně neznamená, že bychom zlomili hůl nad celým Blokem proti islámu jako takovým,“ dodal Lank. 

Konvička a Hampl lžou, tvrdí šéf Úsvitu

Lidinský označil vyjádření Konvičky a Hampla za naprosto lživá. Vypočítal, za co všechno Úsvit musel zaplatit během společné kampaně.

„Vytiskli jsme a zařídili distribuci více než sedm milionů kusů novin, investovali jsme statisíce do facebookové reklamy, zorganizovali jsme více než 70 veřejných debat s občany po celé republice. Hradili jsme veškeré pronájmy a technická zabezpečení demonstrací, ideových konferencí, seminářů a dalších akcí. Pokud někdo tvrdí, že žádná kampaň nebyla, pak cíleně lže a je třeba se ptát proč, lépe řečeno v koho zájmu,“ uvedl předseda, který je válečným hrdinou z Afghánistánu. 

Letos v březnu napsal deník Právo, že Úsvit si smluvně pojistil účast Konvičky a bloku na své kandidátce do krajských i sněmovních voleb. Pokud by před nimi blok ukončil spolupráci, hrozí mu, že by musel platit až 60 milionů korun, tedy předpokládané náklady volební kampaně.

„Nám o číslo nejde, nám jde o spolupráci jako takovou,“ řekl k tomu další místopředseda Úsvitu Jan Zilvar. „Pokud se jedna ze dvou smluvních stran zblázní a smlouvu vypoví, tak je povinna uhradit té druhé straně náklady, které měla s kampaní, které investovala do té doby,“ dodal na úterní tiskovce.

strychnin ( 26. dubna 2016 23:10 )

Konvička je zvláštní paňáco, vzhledem i projevem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa