Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nový systém pokut? Až 100 tisíc! Ministerstvo se ptá na názor

Autor: Adam Jaroš - 
26. dubna 2016
21:52

Bodový systém slaví desáté výročí. A ministerstvo dopravy ho plánuje oslavit velkou revolucí v bodech i pokutách. Připomínky k návrhu změn přitom může dávat i veřejnost.

České sazby pokut se delší dobu výrazně neměnily a jsou v porovnání s ostatními evropskými zeměmi nízké. To se líbí řidičům, ale ne ministerstvu dopravy. A proto nás čeká zpřísnění, které zavádí za nejzávažnější přestupky až 75tisícové pokuty.

Mění se i blokové pokuty, které budou mít pevnou sazbu a nebudou o jejich výši tolik rozhodovat policisté. „K těmto podkladům se již vyjádřila odborná veřejnost a nyní se obracíme se stejnou prosbou i na širokou veřejnost. Máte- li zajímavé podněty k fungování bodového systému nebo k připravované legislativě, pošlete nám je,“ vybízí na webových stránkách ministr Dan Ťok.

Zadržení řidičáku

Nově se budou častěji zadržovat řidičské průkazy. A to především tehdy, kdy řidič nemá základní předpoklady pro řízení: řídí pod vlivem alkoholu nebo drog, nevlastní řidičské oprávnění, průkaz profesní způsobilosti či nebyl na povinné lékařské prohlídce. Řidičák vám nově budou moci zabavit, i když ho nemáte zrovna u sebe. Od uložení pokuty na vás budou pohlížet jako byste průkaz neměli a budete mít 5 dní na to odevzdat ho na úřadě.

Pevné sazby blokových pokut

S výjimkou nejméně závažných přestupků budou nově všechny blokové pokuty s pevnou sazbou. O jejich výši tak nebude rozhodovat policista, ale za stejné přestupky budou ukládány ve všech případech pokuty ve stejné výši. U nejméně závažných přestupků (zahrnujících 300 různých pravidel) posouzení policistou zůstává a pokuta se snižuje z 2000 na 1500 Kč. Při současném způsobení nehody dostanete pokutu dvojnásobnou.

Zajištění řidičáku

Bude se uplatňovat především při vybírání kaucí, tedy když hrozí, že se bude řidič vyhýbat řízení o přestupku. Policisté vám nezadrží malý technický průkaz, jak je to nyní, ale řidičský průkaz. A dokud nezaplatíte kauci, nevrátí vám ho. Pokud nebudete mít řidičák u sebe (nebo i v případě cizinců) až do složení kauce vám zabaví celé vozidlo.

Až 100 tisíc pokuty

Za nejhorší přestupky hrozí pokuta 25 až 75 tisíc korun. Jedná se o řízení pod silným vlivem alkoholu nebo drog, řízení člověkem, který vůbec nemá řidičák, a další přestupky. To ale není všechno. Ve chvíli, kdy byla spácháním přestupku způsobena nehoda (a to platí i pro méně závažné přestupky), pokuta se zdvojnásobí. Ani u těch nejzávažnějších přestupků ale dvojnásobná sazba nesmí překročit 100tisícový strop.

Vyjádřete se i vy

Až do 13. 5. 2016 můžete psát připomínky k nové úpravě na e-mailovou adresu pripominky@mdcr.cz Poté budou prostudovány a některé z nich zapracovány do nového systému. Letos to nebude Ministerstvo by rádo zavedlo nový bodový systém co nejdříve. Nejdřív ale musí sesbírat a zapracovat všechny změny a pak zákon prohnat legislativním kolečkem. Do konce roku to nejspíš nestihne.

gabreta ( 27. dubna 2016 11:50 )

Docela vidím jak 65letý důchodce s důchodem 8 000Kč, dostane pokutu 30 000Kč a víc, jak na ní ušetří! Pro ty, co řeknou, že takovej dědek nemá jezdit tak ty bych upozornil na to, že, Kalousek s Drábkem v důchodové reformě zavedli prodloužení odchodu do důchodu v 70letech!!

faaic ( 27. dubna 2016 10:50 )

Na ty, co jezdí ferrari a všechny ostatní frajery by platily tělesné tresty. 50 ran holí. A to byste viděli, jaký pořádek by byl na silnicích

bizon_pepa ( 27. dubna 2016 10:27 )

Uz je jasne proc se slovo Ťok pouziva jako nadavka. To je ale Ťok.

Nezadat ( 27. dubna 2016 09:34 )

To je dobře,máme málo bezdomovců a toto k tomu přispěje aby se uvolnilo více bytů pro islamisty.To sobota opravdu vymyslel skvěle.Bože jak může být v republice 22% idiotů co ho volí.Na jedné straně vyřvává,že je nepřijme aby vzápětí je potají bral z Řecka a Itálie.

zada ( 27. dubna 2016 09:25 )

Oni už nevědí jak by oškubali ten zbytek českýho národa!!!! Myslím, že v tomhle případě může jít policistům i o život..... někomu rupne v bedně .... Úředníci se asi zbláznili. Ale je viděět, že to co to vymysleli nevědí , že průměrný plat v této zemi není 100.000,-- ale 10.000,-- a musím z toho koupit i ten benzín a chleba pro děti. A jak to z těch lidí budou ty peníze tahat, to budou mít zase exekutoři žně!!! Protože chybička se vždycky vloudí, jsme jenom lidi!!!!!!JInak ŤOK je tak horlivý úředník, až to bolí - nevolit jeho stranu!!!!! Na ty co jezdí "ferari" stejně páky nemaj....absurdistán!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa