Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Realita inkluze: Financování bude zmatené a zkreslené, tvrdí pedagog

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. dubna 2016
06:31

Celkem 727 milionů korun by měla ministryně školství Kateřina Valachová (39, ČSSD) rozdělit mezi kraje coby zřizovatele škol. Peníze by měly putovat na pomůcky nebo třeba asistenty pedagogů, kteří mají pomáhat s náběhem společného vzdělávání od 1. září. Školám ale mezitím kraje i ministerstvo potichu seškrtaly rozpočty.

Kdy dostaneme peníze a kolik, ptají se opakovaně města, obce i kraje kvůli inkluzi. A zatímco tímto směrem se kohoutky ministerstva školství (MŠMT) pomalu otevírají, školy dál žijí v nejistotě. K penězům se totiž dostanou až ve chvíli, kdy novinky začnou skutečně platit, tedy od 1. září. Podle zdroje Blesku z učitelského prostředí navíc na školy před několika dny dorazily rozpočty na příští rok – jsou nižší, než byly v loňském roce.

Peníze zkrátka nejsou. A problém bude i s penězi na inkluzi. „Financování bude zmatené a zkreslené. Od prvního září se nám budou ve škole mísit žáci diagnostikovaní postaru, na které nic nedostaneme, a pak se budou objevovat někteří, kteří už projdou novou diagnostikou a na které snad něco dostaneme,“ vysvětluje Zdeněk Sotolář, který učí ve Velkých Němčicích na Břeclavsku, kde zároveň dělá výchovného poradce.

Zmatek souvisí s dvouletým přechodným obdobím náběhu inkluze, kterým Valachová získává čas. „To je celkem rafinovaná věc, protože se to zkreslí, a paní ministryně pak bude mít pravdu, že se prvního září nic nestalo. To je jasné,“ dodává Sotolář, který je také mluvčím Učitelského profesního sdružení.

Jižní Morava je na straně Valachové. „Kraje mají prostředky na společné vzdělávání pro rok 2016 zabezpečeny,“ ubezpečuje školy náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Podle něj už na účtech kraje leží na inkluzi 55 milionů. „Z těchto peněz budou kraje od září financovat školám zvýšené požadavky dle vyhlášky,“ dodal.

Obavy mírní i Ústecký kraj. „Dosud náš kraj obdržel 37 mil. Kč na asistenty pedagoga navíc a náklady budou činit (pro školní rok 2016/2017) cca 80 mil. Kč,“ reagovala mluvčí úřadu Lucie Dosedělová. Zda jsou na tom stejně i ostatní regiony, ale Asociace krajů ČR ještě neví. „Nemáme v tuhle chvíli požadovaná data. Musíme vyčkat na to, jak se zachová ministerstvo školství,“ řekl Blesku mluvčí asociace Miloš Němeček. Jasné je tak jen jedno. Řadě škol dál chybí peníze, přestože MŠMT vyčlenilo na asistenty pedagogů 120 milionů korun, dalších 28 mil. na pomůcky, 80 mil. na poradny a půl miliardy na mzdy.

Ministerská »podpora« poraden

Ministerstvo se rozhodlo také navýšit počty pracovníků školských poraden. V Nymburku nebo Říčanech se ale mohou těšit například jen z o 0,1 úvazku navíc, což znamená, že mohou přijmout posilu do školské poradny na 4 hodiny týdně. To v Olomouci nebo Brně dostanou hned šest nových pracovníků. Průměrně se počet úvazků navýší ve 48 zařízeních po celé republice o dva, přestože se začátkem inkluze bude podle pracovníků poraden neúměrně větší práce, papírování apod. Blesk přináší zkrácenou tabulku navýšení úvazku na navýšení poradenských služeb.

Co je smyslem kampaně Blesku

Zabránit likvidaci škol se speciálním vzděláváním a vrácení přílohy LMP (lehké mentální postižení) k rámcovému vzdělávacímu programu. 􀀟

Umožnit rodičům dětí s LMP bezvýhradně svobodnou volbu výběru školy. Povinnost rediagnostiky (posouzení aktuálního stavu) jejich dětí upravit ve shodě s podmínkami, které platí pro děti s LMP v běžných základních školách.

􀀟 Zajistit školám se speciálním vzděláváním jako formě specifického vzdělávání legislativní oporu a podporu ministerstva školství. 􀀟

Umožnit školám se speciálním vzděláváním čerpat dotace za stejných podmínek, jaké mají běžné školy.

Výzva

Milí čtenáři, učitelé, rodiče! Souhlasíte s inkluzí, nebo jste zásadně proti? Pište nám své názory a příběhy na e-mail: inkluzeblesk@cncenter.cz

Video se připravuje ...
Další videa