Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Aktivisté se semkli: Tibetské vlajky, moudra z Hvězdných válek i zákaz promluvit

Autor: ČTK, kal - 
25. dubna 2016
19:10

Na 500 lidí se na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad v podvečer sešlo k protestu proti neonacismu. Pořadatelé akce nazvané Praha se nebojí chtěli dát najevo, že nacistická ideologie a násilí nemá v české společnosti místo. Posprejovány byly kavárny, které podporují heslo „Hate free“, vyzývají tedy k toleranci k menšinám či uprchlíkům. Neonacistické symboly se v Praze objevily v noci na neděli. Protest trval půl hodiny.

„Nechceme město, ve kterém mají mít lidé strach. Nechceme zemi, kde pojem rovnost je považován za extremistický názor. Lidem, kteří páchají takové činy nenávisti, bych chtěla vzkázat: Postavíme se vám, protože solidarita je silnější,“ řekla jedna z organizátorek.

Kritika se snesla také na prezidenta Miloše Zemana. Podle demonstrantů prostřednictvím svého mluvčího sděluje, že panuje mezi lidmi v Česku občanská válka. To demonstranti odmítli. „Nenávist nemá v České republice místo. Nenávist nám nesluší,“ řekl další z organizátorů.

„Byla jsem rytířka Jedi bez světelného meče“

Na demonstraci vystoupili také lidé z jiných částí země. „Nejen Praha se nebojí, Pardubice se také nebojí,“ řekla Olga Pavlů, ředitelka Rodinného centra Kašpárek v Pardubicích. I na toto centrum, které pořádá i sbírky pro uprchlíky, někdo zaútočil barvou a na výlohu vylepil fiktivní parte ředitelky. Pavlů zacitovala slova Yody z Hvězdných válek o tom, jak strach postupně vede k temné straně Síly. Svým dětem prý jednou řekne: „Byla jsem rytířka Jedi bez světelného meče.“

Kromě transparentů a vlajek vyvěsili účastníci na zábradlí před kostelem rovněž transparent na podporu žižkovského autonomního centra Klinika, na které v únoru zaútočili kameny a zápalnými lahvemi neznámí pachatelé. Na místě se objevily i tibetské vlajky.

 

Mikrofon nebyl rozhodně pro každého

Na závěr demonstrace bylo patrné, že ne všichni aktivisté jsou na jedné notě. Pořadatelka odmítla jednomu ze zájemců z publika, aby se sám postavil k mikrofonu a mohl oslovit zúčastněné. Prý musí pochopit, že oni jsou organizátoři a on nemá na akci co mluvit.

Protestu předcházel odpoledne happening u kavárny Café V lese v Krymské ulici v Praze 10. Byla také posprejována urážlivými nápisy. Její majitel, pražský kavárník Ondřej Kobza, svůj podnik umyl za podpory dobrovolníků i primátorky Adriany Krnáčové (ANO) a teplického radního Dominika Feriho (TOP 09).

Vandalům hrozí až tři roky vězení

Hanlivé nápisy se na několika místech v Praze objevily v noci na neděli. Policisté nyní vyšetřují sedm takových případů a po viníkovi či vinících pátrají. Pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan v pondělí uvedl, že jsou podezřelí z poškození cizí věci sprejerstvím, z podněcování k nenávisti vůči jiné skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a z trestného činu projevů sympatií k hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. V případě odsouzení jim za to hrozí až tři roky vězení.

Podívejte se na odstraňování nacistické symboliky z Café V lese i na demonstraci na náměstí Jiřího z Poděbrad:

borka30 ( 26. dubna 2016 09:58 )

To co hlásají, tak to nedělají Z čeho tito vesměs mladí lidé žijí? Jaké vytvářejí hodnoty pro společnost mimo mávání vlajkami a transparenty? Tu nenávist bych řekla, že právě oni a jim podobní ve společnosti vyvolávají.

lev1 ( 26. dubna 2016 09:55 )

Demonstrujte proti hanobení prezidentské a čínské vlajky - to má smysl jako projev vlastenectví V Praze jsou nechutně posprejovány téměř všechny baráky a nikdo to neřeší to je problém

gemino ( 26. dubna 2016 09:54 )

Ono těch štamgastů pražské kavárny víc není. Přidali se jen sluníčkáři a smažky...

ibuprofen ( 26. dubna 2016 09:38 )

„Nenávist nemá v České republice místo". Milí aktivní KOMPARSISTÉ, tak se podle svého hesla začněte konečně chovat.

simeonsimeonovic ( 26. dubna 2016 09:10 )

JEDINÝ, kdo vyvolává nepokoje mezi občany, štve je proti sobě díky rozdílným názorům jsou právě AKTIVISTÉ. Není to Zeman, není to vláda, ale jsou to oni. Porážka Karla v prezidentských volbách - od té doby se chovají jako zvěř, rozeštvávají společnost. Každý, kdo sdílí jiný názor ja fašoun, xenofob, nácek, bolševik. A článbek, Aktivisté se semkli - semknutí 500 lidí - to je výsměch ne? Když se na demonstracích v Itálii semknou, přijdou jich desetitisíce. U nás je semknutí o napočítání jednotlivců.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa