Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klaus se opřel do hlupáků. Od Macka a spol. to schytali ODS, Havel i Babiš

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. dubna 2016
21:20

K 25. narozeninám dali Václav Klaus a další pamětníci z ODS svérázný dárek. Nejen soubor vzpomínek na její vzestup a pád, ale i kritiku, kam až nechala vše zajít - pod hranici 10 procent voličů. Exprezident Klaus vzpomínal třeba na opoziční smlouvu s tehdejší Zemanovou ČSSD, kterou podle něj někteří „hlupáci" dodnes nepochopili. Miroslav Macek či Ivo Strejček bouřili proti krokům, které ODS udělala. Ozvala se však i kritika „havlistů" nebo Andreje Babiše.

„V mnohém ohledu se jedná již o jinou stranu, než jakou jsme s Mirkem Mackem před 25 lety zakládali,“ uvedl v pondělí o současné ODS její zakladatel Václav Klaus na semináři, který svolal jeho Institut. „Nemám sebemenší úmysl radit, už dávno členem ODS nejsem,“ pokračoval exprezident, ale několik postřehů si během výročí „své“ někdejší strany neodpustil.

Vzpomínky na sarajevský atentát i opoziční smlouvu

Ruku v ruce tak rázem šly vzpomínky i kritika stavu, do jakého se ODS dostala. Klaus zavzpomínal mj. na tzv. sarajevský atentát, kdy se strana rozštěpila poté, co se místopředsedové ODS Jan Ruml a Ivan Pilip v listopadu 1997 postavili právě proti Klausovi. Ovšem v době, kdy byl tehdejší premiér na státní návštěvě v Sarajevu.

Vyzvali ho k odstoupení a nakonec přešli do Unie svobody „a pak do podobné TOP 09,“ vzpomínal Klaus na dobu, kdy padla jeho vláda. Vyhráli prý zastánci nepolitické politiky. „Pád Topolánkovy vlády o dekádu později měl sice navenek poněkud jiné rysy, ale v podstatě šlo o totéž,“ pokračoval Klaus. „Konec Nečasovy vlády už byl neskrývaným vítězstvím velké protikorupční revoluce, chce se mi říci velké protikorupční socialistické revoluce, nad standardní politikou,“ míní. 

Klaus však vzpomenul i opoziční smlouvu uzavřenou mezi jeho ODS a Zemanovou ČSSD po předčasných volbách v roce 1998. Umožnila Zemanovi sestavit menšinovou vládu za tiché podpory ODS, podle Klause ji však „někteří hlupáci dodnes nechopili“. Klaus prozradil, že název opoziční mu poradil právě Macek. „A já bez konzultace s kýmkoli dalším z vedení ODS jsem to okamžitě vyhlásil,“ uvedl Klaus. 

Na semináři „Vzestup a pád české pravice: 25 let ODS“ přitom mělo jít o generační výpovědi zástupců zakladatelů strany – tedy Václava Klause a Miroslava Macka. Dále pak jejich nástupců a někdejších regionálních šéfů ODS (Ivo Strejček, Boris Šťastný) až po zástupce nejmladší a současné generace (Jan Skopeček).

ODS zvláště bývalí členové Klaus, Macek a Šťastný nešetřili. „My jsme si řekli, že každý jenom 10 minut. Já o kousíček víc,“ uváděl s úsměvem Klaus. „Řekl jsem, že jí (ODS) nebudu radit, ale nikdo jiný to neudělá, nikdo jiný toho není schopen,“ pokračoval exprezident, vytkl straně současný kurz, nevýznamnost a doporučoval mj. „nekompromisní ofenzivu“.

Video 25 let ODS: Kritický Václav Klaus - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Strejček tepal Topolánka za slova o spojení s kmotry

Na semináři vystoupili i dva politici, kteří stále členy ODS jsou – Ivo Strejček a současný ekonomický mluvčí strany Jan Skopeček. „Mám dojem, že sarajevský atentát a způsob, jakým byl proveden, přispěl ke zrání této politické strany a byl svým způsobem užitečný… Tehdy z ODS odešlo ještě málo lidí,“ uvedl Strejček.

Zkritizoval expremiéra Mirka Topolánka, který podle něj vnesl do ODS zcela odlišný styl. „Vždy působil dojmem, že jej detaily nezajímají, podstatná je rychlost a razance,“ uvedl Strejček, podle kterého se v tomto období v ODS spustil trend povrchnosti, nedisciplinovanosti či různých kamarádšoftů“.

Topolánkovi však vyčetl především jednu věc: Jde o jeho vyjádření o ODS jako straně ovládané kmotry… Zničující označení, ze kterého se ODS nesebrala dodnes.“ Slova o kmotrech v ODS považuje Strejček za největší poškození stranické značky a ODS prý tak sama vlastními silami umetla cestu k nástupu babišismu.

Dalším z terčů Václav Havel a „havlistická“ ODS

Strejček však vzpomenul ještě jednu věc. Boj ODS s tzv. havlismem, s „ideologií v podstatě levicovou, elitářskou, výrazně zaměřenou proti parlamentní demokracii“. „Souboj s tímto myšlenkovým proudem byl pro ODS vždy vyčerpávající,“ uvedl Strejček. 

„Spor se podařilo před českou veřejností úspěšně trivializovat jako personální spor morálního Václava Havla a Václava Klause, který v uvozovkách v této zemi dovolil zhasnout, aby se tu snadněji kradlo,“ postěžoval si Strejček. ODS podle něj prosazovala zásadní transformaci systému, ale nepokoušela se měnit člověka. „Havlismus nikdy o změnu systému nějak moc nestál, naopak o změnu člověka vždy toužil pochopitelně podle vlastního systému hodnot,“ pokračoval Strejček.

„Dnešní ODS je již podstatně, výrazně, zásadně méně klausovská a výrazně více havlistická,“ dodal.


Na souboj s havlismem vzpomínal i Klaus. „Ani v tom, že jsme si do názvu dali slovo strana, nebylo nic samozřejmého. Byl to náš rezolutní příspěvek do tehdejšího zápasu se světem Václava Havla o samotný charakter našeho politického systému… Chtěli jsme systém, kde budou soupeřit standardně vymezené a budované politické strany. Nikoli různá amorfní hnutí, jednorázově vytvořené, účelové, zájmové či nátlakové skupiny či tzv. nevládní či neziskové organizace,“ vysvětloval Klaus. 

Macek: V Praze nepotkáte chlapy, natož lídry

Další z témat otevřel Miroslav Macek. Ten si prý dal vnitřní zákaz jakéhokoli vzpomínání, ale neudržel se a zavzpomínal na svá slova z dubna roku 1991, kdy představoval Václava Klause coby jediného kandidáta na předsedu.

„Lídr se nevolí, lídr buďto je, nebo není. My máme to ohromné štěstí, že lídra máme,“ citoval svá tehdejší slova Macek. „Nelze politicky uspět bez týmové práce pro lídra a ve prospěch celku, kdy lidé upozadí své osobní ambice,“ upozornil a zkritizoval ODS za opuštění lídrovského principu, který prý nahradilo politikaření namísto společné práce pro společný úspěch. „Když se projdete po pražských ulicích, tak máte problém potkat chlapa, neřku-li lídra,“ dodal při následné diskusi.

Video Miroslav Macek vyrazil na seminář Klausova institutu o ODS. - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Kromě Macka vystoupil i další bývalý člen ODS Boris Šťastný. A jak sám upozornil, bylo to poprvé od doby, kdy před třemi lety stranu opustil. Klaus jej uvedl jako někdejšího šéfa pražské ODS, dlouholetého poslance a předsedu různých výborů, zejména zdravotnického. A také bojovníka proti kouření. „Když jste tady dnes vy, tak se tu výjimečně kouřit nesmí. Jinak by se tu kouřit smělo,“ pousmál se opět Klaus. 

Šťastný pohřbíval ODS a vyzýval k vytvoření nové pravicové strany

Šťastný ODS vytkl, že se odklonila od autentické pravicové politiky a že postklausovská ODS ztratila schopnost být pravicovým lídrem a soustředí se mj. na antibabišovskou rétoriku. ODS podle něj kvůli zbytečným sporům s Klausem nevyužila ani nesporné výhody mít na Hradě svého prezidenta. „Na Pražském hradě dnes sedí levicový prezident a na pražské radnici se hovorí po slovensky,“ připomenul.

ODS se podle něj v každém okamžiku chová jako malá, sedmiprocentní strana a „stala se obětí smrtícího autoimunitního onemocnění“. Šťastný, který se stejně jako Klaus nerozešel s ODS v dobrém, vytkl straně „vnitrostranickou politiku blízkou normalizačním praktikám“ bez svobodné vnitrostranické diskuse a i on zmínil, že se k moci dostalo údajně tzv. havlistické křídlo ODS.

„V naší zemi aktuálně žádná pravice neexistuje,“ bouřil pak dál Šťastný a ODS označil za nereformovatelnou, plíživě směřující mezi malé neparlamentní strany. Od pohřbívání ODS pak přešel k myšlence vybudování nového pravicového subjektu.

Video Jan Skopeček, zástupce mladé generace ODS, na semináři Klausova institutu - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Skopeček: Babiš je obyčejným socialistou

Současný člen mladé generace ODS Jan Skopeček tak neměl zcela ideální předřečníky. Snažil se však dnešní ODS hájit, stejně tak jejího lídra Petra Fialu, u kterého připomínal, že stranu převzal v opravdu špatném stavu.

I když někdejší Klausův žák na VŠE připustil, že mu při vzniku ODS bylo 11 let, také on zabrousil k hodnocení historie. Opoziční smlouva je podle něj „dodnes neprávem karikována“ a jako chyby ODS v minulosti uvedl např. přenechání ministerstva financí tehdejšímu lidovci Miroslavu Kalouskovi a ministerstva zahraničí tehdy zelenému Karlu Schwarzenbergovi.

Na problémy si ODS podle Skopečka zadělala ještě dříve než v době Petra Nečase. Skopeček si však neodpustil ani kritiku vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. „Andrej Babiš, ze kterého se stal obyčejný socialista, přemýšlející nejvíce o tom, jak vytáhnout z kapes daňových poplatníků ještě více peněz, aby je mohl přerozdělit sám sobě nebo spřízněným firmám,“ dodal Skopeček.

Přišla i Bobošíková

Akce se odehrála v prostorách Autoklubu ČR v centru Prahy. Mezi hosty v publiku nechyběla ani Jana Bobošíková, kterou Klaus v minulosti na jejích mítincích podporoval. Dorazil i ekonom a „otec kuponové privatizace“ Dušan Tříska, kterého Klaus nedávno vyznamenal Cenou Institutu Václava Klause při ceremoniálu ve vile v Praze na Hanspaulce. A nechyběl ani někdejší ministr hospodářství Klausovy vlády Karel Dyba. 

tvujosudzmrde ( 11. května 2016 19:06 )

Blesku ty kreaturo redaktorská bulvární hnoji už aby tě navštívil ISIS jako v Paříži!

ruprecht286 ( 26. dubna 2016 11:34 )

 Zlodědek Klaus nepřestane donekonečna rozdávat své rozumy. Za vlády jeho "opoziční smlouvy" se nejvíc kradlo a za Topolánka to samé !! S Mackem a Borisem Šťastným patří na smetiště novodobých českých dějin. Stýskají si asi jen kmotři a "lobisté", kterým se za vlády Klause a Topolánka dařilo si dobře nakrást.

zadnice ( 26. dubna 2016 09:11 )

To je ale parta hrobníků politiky a ekonomiky ČR!

9rot6 ( 26. dubna 2016 04:52 )

Já Narcis I. jsem provedl hlubokou, ale opravdu hlubokou analýzu 25 let, kdy jsem chtěl praktikovat opravdu,ale opravdu standartní politiku,ne vše se podařilo, ale co se nepodařilo se ani do vysílání povolených 10 minut v diskuzním příspěvku nevešlo, od rozbití společného státu čechů a slováků,pokračujíc citátem bývalého německého kancléře p. H Kohla " česká privatizace je největší loupež za posledních 500 let" zdroj PL/22.4.2016 až po literární činnost,která se mi také moc nevyvedla,protože to jaktěživ nikdo nečetl, tak jsem byl poměrně úspěšný!

petr11 ( 26. dubna 2016 03:24 )

....jo,jo, Pražáci...to jste léta podporovali

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa