Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Hůř už je jen na Slovensku.“ Zlost učitelů kvůli platům stoupá, varují odbory

Autor: ČTK, simao - 
25. dubna 2016
16:30

Méně než v Česku berou učitelé ze sousedních zemí jen na Slovensku a průzkumy mezi učiteli podle odborářů ukazují, že naštvanost českých kantorů stoupá. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) tvrdí, že učitelé reálně dostanou přidána tak tři procenta, Andrej Babiš (ANO) by jim dal klidně pět, ale má to háček. Závisí to podle něj na tom, kolik peněz se vybere na daních. Učitelé si prý ale přidáno zaslouží.

Školské odbory v pondělí zahájily kampaň Konec levných učitelů. Navazují tím na svůj požadavek minimálně desetiprocentního zvýšení platů pro rok 2017, uvedl na dnešní tiskové konferenci předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Konkrétní protestní akce zatím odbory neplánují, počkají na výsledky vyjednávání. Platy učitelů a dalších pracovníků škol přitom rostly loni pomaleji než v jiných sektorech ekonomiky. Zatímco průměrné hrubé platy v nepodnikatelské sféře se zvýšily o 3,5 procenta na 26 787 korun, pracovníkům škol a školských zařízení rostly platy o 2,2 procenta na 23 579 korun.

A objevil se ještě jeden problém. Učitelům i nepedagogickým pracovníkům se sice zvýšila tarifní složka platu, ale klesly jim odměny. Peníze, které školy od státu získaly, totiž nepokryly nárůst počtu pracovníků v souvislosti s nárůstem počtu žáků. Průměrný hrubý plat učitelů byl loni 26 987 korun, nepedagogové, kterých je asi 60 tisíc, si průměrně vydělali 15 188 korun měsíčně.

Valachová slibuje: Loňská situace se nebude opakovat

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která čelí kritice kvůli chystané inkluzi, věří tomu, že obdobné problémy letos učitelům nehrozí. Poprvé po deseti letech školy získaly prostředky také na růst počtu žáků, připomněla.

Vedle peněz na platy půjde letos do škol také 1,1 miliardy korun na výdaje spojené s vyšším počtem žáků a 600 milionů korun na asistenty pedagoga. „Slibuji si od toho, že letos se nebude opakovat ta loňská situace a že reálně se platy učitelů zvýší o tři procenta,“ řekla ministryně. Nároky učitelů považuje za oprávněné.

Video Kateřina Valachová (ČSSD) odcházela ze Senátu spokojena. Inkluze se odkládat nebude. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Babiš: Učitelé přidáno zaslouží, ale…

Do vyjednávání o rozpočtu na příští rok proto Valachová přišla s požadavkem 13 miliard korun na platy učitelů. A ocenila, že ji podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) si učitelé zvýšení platů zaslouží, přidal by jim pět procent. Bude to prý ale záviset na výběru daní. „Přijdeme s návrhem, který by navýšil výdajové rámce, ale jen v tom případě, že bychom vybrali více daní,“ uvedl Babiš.

Při vyjednávání o rozpočtu pro něj bude nepřekročitelná míra deficitu 60 miliard korun. „Musíme se ale domluvit na celém rozpočtu a nemůžeme říci, že tato profese dostane více a ostatní ne,“ dodal Babiš.

Méně berou jen učitelé na Slovensku

V českých mateřských, základních, středních a vyšších odborných školách a konzervatořích podle statistik ministerstva školství aktuálně působí více než 153 000 učitelů. V přepočtu jde o více než 130 000 plných úvazků.

Vedle peněz na platy je však podle odboráře Dobšíka třeba sledovat i poskytnutí dostatku financí na školství jako takové. „Pokud kapitola školství nebude posílena, tak bude neustále docházet k tomu, že si řadu věcí platí učitelé ze svého,“ uvedl Dobšík.

Vedle kompenzace vyššího počtu dětí stále učitelé doplácejí i na asistenty pedagoga. První zpětné vazby z průzkumu mezi učiteli v regionech ukázaly, že „naštvanost ve sborovnách stoupá“, uvedla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Vláda má podle Seidlové poslední možnost ukázat, že její vyjádření, že je školství priorita, nejsou jen frází. Pokud by školské odbory uspěly s požadavkem na desetiprocentní zvýšení učitelských platů, měl by se podle jejich kalkulace průměrný hrubý plat učitele vyšplhat na 29 686 korun.

Hypotetický nárůst na 130 procent průměrné mzdy v Česku, což je pomyslná cílová meta odborářů, by nyní znamenal průměrný učitelský plat 34 407 korun.

Čeští učitelé jsou svými výdělky trvale výrazně pod průměrem států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ze sousedních států na tom byli v roce 2013 nejlépe učitelé v Německu, lépe než v ČR na tom byli i učitelé v Polsku. Méně než čeští učitelé brali ze sousedních zemí pouze jejich slovenští kolegové.

schelly ( 25. dubna 2016 21:37 )

Kuberpidy: Plně s vámi souhlasím a mohu posoudit a znám to z vlastní zkušenosti. Učitelé si zaslouží určitě větší platy, ono učit děti v dnešní době, není žádná legrace a proč mají například vyšší platy zaměstnanci MÚ a KÚ nežli učitelé?

tgbg ( 25. dubna 2016 18:31 )

Ať jdou učit do Německa!!!!!

sores ( 25. dubna 2016 17:47 )

 Učitelé,doktoři a státní zaměstnanci jsou placeni z našich daní!!! Lidi v závodech když budou stávkovat za více Kč tak je vyrazí nebo šéf řekne dej výpověď a je vymalováno!!! takže oni toho za víc peněz mohou vystávkovat a to je jejich výhoda a naše neštěstí co děláme ve fabrikách! Všichni pracující v Česku s platem pod 20-30 tisíc chtějí více! Žaludky máme stejné.

hejhej ( 25. dubna 2016 17:32 )

Všichni chtějí přidat.Mimo politiků a soudců jsou všechny obory podceněné. Zrušte senát, uberte ministerstev, uberte poslanců, snižte náhrady poslancům a hned se státní kasička zaplní.Tato ministryně je nejhorší ze všech od r.1990 ,vymýšlí jednu debilitu za druhou. Je vidět, že školství vůbec nerozumí !!

ad-ga ( 25. dubna 2016 17:31 )

Za co chtějí stále přidávat ? Šikana ve školách, děcka tupý jak vagón bruslí, vždyť co je v těch školách učí? Volna mají čím dál tím víc, prázdniny a svátky a ředitelská volna? Tak kdy naši učitelé učí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa