Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přítelkyně Valachové, které stojí za inkluzí: Jedna radí, druhá vydělává

Autor: Olga Nedbálková - 
23. dubna 2016
07:21

Chaos kolem inkluze ministryně školství Kateřiny Valachové (39, ČSSD) hraje do karet neziskovkám. Zvláště těm, které jsou na Valachovou dlouhodobě přisáté (Blesk několikrát informoval).

Zatímco předsedkyně ČOSIV Klára Laurenčíková radí Valachové, jak prosadit inkluzi, a je členkou nově vzniklého expertního týmu ministerstva, její zástupkyně Lenka Felcmanová se na zmatcích kolem inkluze snaží vydělat. Je přednášející semináře Inkluze – změny ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami s podtitulem Co přinese aktuální novela školského zákona v oblasti inkluzivního vzdělávání pro školní rok 2016/2017, kterou pořádá společnost Seminaria, s.r.o.

Šestihodinový seminář přednášející Felcmanové za 1900 Kč bez DPH přitom nemá akreditaci MŠMT.

Ministerstvo školství se sice od »školení «  distancuje a cenu považuje za nepřiměřenou, na vztahu Valachová–Laurenčíková se ale nic nemění. I nadále je členkou mnoha pracovních skupin a její hlas je pro ministryni školství důležitější než hlas těch, kterých se inkluze skutečně dotkne.

„Inkluzi v očích odborné i rodičovské veřejnosti paradoxně nejvíce diskreditují sami její propagátoři,“ řekl Blesku novinář Janek Wagner, který se problematikou školství dlouhodobě zabývá. „Dosavadní neobratný postup MŠMT s řadou na něj navázaných aktivistů a z něj vyplývající pochopitelná nedůvěra učitelů a ředitelů škol situaci ve školách výrazně zhoršily. Jestliže MŠMT zajistí nárokové finance pro každého žáka se speciálními vzdělávacími potřebami, je to jen jeden nutný krok. Druhým je vyslyšení připomínek speciálních pedagogů z praxe, učitelů a ředitelů se zkušeností s inkluzí a samozřejmě ponecháním prostoru pro individuální práci. Diktát shora se zpravidla vrátí jako bumerang,“ dodává Wagner.

Video se připravuje ...
Další videa