Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Milouš Jakeš na chatu! Bývalý šéf komunistů přijal pozvání do Blesku

Autor: mim - 
26. dubna 2016
17:06

Po revoluci se stáhl do ústraní a novinářům se spíš vyhýbá! Výjimku udělal Milouš Jakeš (93) po 27 letech. Někdejší vrcholný komunistický funkcionář odpovídal na vaše dotazy na chatu v redakci Blesk.cz.

 

Online chat
proč KSČ tehdy vše vzdala bez boje? Jak je možné,že se za nás nepostavila Varšavská smlouva? Děkuji a mějte se hezky.(jiří)
Ve většině států Varšavské smlouvy bylo již po převratu. Za námi jako poslední bylo Rumunsko. Děkuji za dotazy, kterých bylo tolik, že nebylo možno zabývat se všemi dopodrobna. Pokud jde o hodnocení minulosti, je třeba vycházet z výsledků, které byly za socialismu dosaženy. Chtěl bych závěrem popřát všem tazatelům a nejen jim dobré zdraví a úspěchy v životě a hezké prožití a aktivní účast na oslavách Prvního Máje.
Dobrý den....čtu si tady otázky a chvály jak se lidem žilo za komunismu líp a nestačím se divit. Copak lidé zapomněli jak se zavíralo pro názory někteří nesměli dělat práci kterou chtěli..tohle bylo v pořádku? děkuji za odpověd MK(Mon)
Kolik lidí dnes dělá práci, kterou chce?
Jak vycházíte s Lubomírem ŠtrougalEm ?(Pavel)
My se vůbec nestýkáme.
Dobrý den ,jak proběhlo předání moci v roce 1989.Bylo vše zinscenovano na oko pro lidi?(Sup)
Ano, bylo to zinscenováno a mělo to podporu členů Gorbačovy skupiny a pomohla tomu KGB.
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, jaká kniha, film a hudební skupina (těleso) je Vaše nejoblíbenější. A také jak zpětně vnímáte svou tezi o Haničce Zagorové "hodné holce"... Děkuji (Veselý)
Já nesleduji žádné skupiny, líbí se mi třeba Karel Gott. Oceňuji zpěváky, kteří běžně vystupují a nespojují svoji činnost s politikou.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda čtete monografie a vědecké práce zabývající se historií dvacátého století. Tím mám na mysli například publikace vycházející pod hlavičkou Ústavu pro studium totalitních režimů a podobně. Je nějaká vědecká práce či publikace, která Vás zaujala, respektive, která Vám ukázala něco nového? Děkuji(Petr)
Čtu literaturu, která se zabývá, bych řekl, historií převratu, kdy jde většinou o názory jednotlivců a kde je mnoho informací, ale skutečné zhodnocení příčin porážky komunistickou stranou nebylo dosud provedeno.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jakým způsobem, respektive prostřednictvím jakých prostředků sledujete současné dění. Tzn. čtete noviny, sledujete televizi, jste aktivní na internetu? Máte profil na nějaké sociální síti, jako je například Facebook? Děkuji(xixao)
Čtu noviny, sleduji televizi, zúčastňuji se různých akcí. Facebook nemám.
Kdy jste se domluvili s Havlem a spol. na předání moci ve státě a jak byla organizovaná "Sametová revoluce" ? (Martin K.)
Já osobně jsem s Havlem v životě nemluvil. U předání moci asistoval tehdejší předseda vlády Adamec, nový generální tajemník a další soudruzi.
Dobrý den pane Jakeši, jak se díváte s odstupem času na perzekuci sedláků v dobách kdy zemi vedla KSČM?Děkuji za odpověď.(V.V)
Ano, takové případy se staly. Strana se za ně omluvila a postižení byli rehabilitováni.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, litujete někdy svých činů a rozhodnutí, které jste za svůj aktivní politický život učinil? Děkuji Vám. Hezky den. (Soňa)
Nelituju. Byla vybudována prosperující sociálně spravedlivá společnost. Nebylo nezaměstnaných, postavilo se mnoho bytů, bylo zabezpečeno vzdělání mládeže i rozvoj kultury a další a další. Stydět by se měl ten, kdo socialismus odstranil.
Zdravím souduruha Jakeše,a touto cestou ho zvu v neděli 1.května od 09:00 do 12:00 na Výstaviště Holešovice,na tradiční Akci První Máj.pozdrav posílá a na setkání se těší jeho kolega z Ksčm Praha 1 a člen Strany Jiří štibic (Jirka štibic)
Prvního Máje se jako každý rok zúčastním. Je to nejdůležitější svátek, svátek pracujících. A práce, jak se zpívá, je tvůrcem všech hodnot, a proto si každého, kdo poctivě pracuje, musíme vážit. Je to také den, kdy se bojuje za práva všech, kteří pracují. Dřív to byla oslava práce, dnes je to boj o ni.
Dobrý den, v souvislosti s dnešním výročím tragédie v Černobylu bych se chtěl zeptat, jaké jste měli tehdy od Sovětů pokyny k informování veřejnosti o následcích a míře radioaktivity. Díky jerman(Jarda Jerman)
Zveřejnili jsme to, co jsme dostali od Sovětského svazu.
Dobry den, jak se divate na dnesni spolecnost? (helena)
Dnešní společnost je silně třídně rozdělena. Bohužel se to neprojevuje dostatečně ve volbách.
Dobrý den, opravdu fandíte Slavii, jak jste se kdysi vyjádřil? Co říkáte na působení Jaroslava Tvrdíka v klubu a vstup soudružského čínského kapitálu?(Jan Novák)
Ano, fandím Slávii dál, i když dnešní hráče moc neznám a fotbal v televizi nesleduju. Činnost a úlohu Tvrdíka neznám. Pokud jde o koupi klubu čínskou firmou, doufejme, že to prospěje jejímu postavení v ligové tabulce.
Čest práci, soudruhu Jakeši. Uběhlo téměř 27 let od Vašeho projevu v Červeném Hrádku. To je dost dlouhá doba, takže se chci zeptat, zda již víte, jaký je rozdíl mezi brojlerem a bojlerem. Světu mír.(ABC)
To jsem věděl vždycky, protože jsem elektrikářem a řadu let jsem se na ÚV KSČ zabýval zemědělstvím a moji rodiče měli 2,5 ha zemědělské půdy, která nás živila. Přeřeknout se může každý a udělat z toho zásadní otázku je nesmysl.
Jak to děláte, že jste na svá léta celkem fit? (Václav Novotný)
Zatím mi zdraví slouží, takže mi ten věk není na překážku.
Co soudíte o masovém vrahovi Leninovi?(Pavel)
To byl velký filosof, který viděl daleko dopředu, měl představy, jak má vypadat budoucí společnost. A v praxi k tomu učinil konkrétní kroky, i když mu nebylo dopřáno stát v čele země delší období.
Mame se ted lepe pane Jakeš ale porad nechapu jsem mladsi generace.Ze za totality mneli vsichni praci a ted je to bida jak je to mozne.Dekuji za Vas nazor.(monika Slivkova)
Protože je tu kapitalismus.
Hezký den. Komunismus nikdy více, leč nejsem dnes přesvědčen, že bych měl více svobody, než-li za Vaší vlády.. Aneb za Vás jsme cestovat do zahraničí nemohli a dnes máme strach tam jet :-) Jako vládní představitel jste mi moc sympatický nebyl, ale přeji Vám pevné zdraví, neb dožít se tak úctyhodného věku, to klobouk dolů.. (Jaromír)
Děkuju.
Jaký je rozdíl mezi vámi a nacisty? Žádný. S tím rozdílem, eoni za své činy alespoň z části zaplatili....Počty obětí komunismu se odhadují v rozmezí od 80 000 000 až ke 100 000 000 X počet obětí nacismu odhaduje kolem 40 000 000 lidských životů. (Pavel)
Rozdíl je zásadní, nacismus je fašistická moc, to je vláda velkoburžoazie, to je nerespektování ostatních národů, to byl holocaust.
Dobrý den pane Jakeši,jak si žijete 27 let po revoluci?Co se pro Vás vše změnilo?Po čem se Vám stýská z předrevoluční doby a co se Vám líbí na této době?Jak se stavíte k tomu,co řekl pan Babiš o Čapím hnízdu? Děkuji a přeji hezký den.Sebastien(Sebastien)
Když člověk přejde do důchodu, tak samozřejmě hledá svoje místo ve společnosti. Od roku 1945 - i když ne profesionálně - jsem byl aktivním členem strany a jejím funkcionářem, můj zájem se soustřeďuje k tomu, abychom se poučili z minulosti a dál bojovali o vytvoření podmínek obnovy socialismu nejen v naší zemi. Jde o dlouhou cestu a v současných podmínkách by to bylo možno dosáhnout jen podporou občanů ve volbách. To je složitá cesta vzhledem, bych řekl, k situaci, která v zemi existuje.
Slibovali jste nám, že "se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak". Kdy se Česko a Slovensko znovu spojí s Ruskem? Pracuje se už na tom?(Taťjána Kurikovová)
Dnes jsme členy Evropské unie a naším zájmem by mělo být, aby Evropská unie i my jsme s Ruskem měly dobré vztahy. Je to pro obě strany nezbytné.
Dobrý den pane Jakeši, jak vnímáte dnešní situaci ve světě? Terorismus, nenávist, střet kultur, intriky, korupce atd atd. Já osobně si myslím, že za komunistů bylo líp, mnohem líp, dokázali jste dát lidem práci, byť třeba i uměle vytvořenými pracovními místy, bezplatné zdravotnictví, školství - a na vysoké úrovni, dělaly se úžasné akce, kdy lidé drželi spolu, ale hlavně jsme byli v bezpečí, což dneska nejsme ani trochu. Chtěla bych Vám poděkovat za to, že jsem tohle mohla zažít. Přeji Vám hodně zdraví do dalších let. Lenka(Lenka Králová)
Po porážce socialismu se Spojené státy americké rozhodly využít vzniklou destabilizaci k rozhodnému zvýšení svého vlivu ve světě. Do sféry kapitalismu přešlo přes 500 milionů lidí, což pro ně byl obrovský prostor pro vývoz výrobků i využití laciné pracovní síly, ba současně k pokusu destabilizovat politickou situaci v řadě zemí, zejména arabskéhbo světa. S důsledky této politiky se stále potýkáme a k dohodě o změně tohoto přístupu stále nedochází. Války a různé revoluce destabilizující společnost a vyvolávající chaos jsou toho důkazem.
Dobrý den ,, Mohl by jste popsat roli Havla v tzv, sametove revoluci A říci jaké tresty by dostali ti kteří prodali za úplatky nebo provize do vlastní kapsy celou republiku.,., To je strategické podniky ,, Vodárenský a plynárenský prúmysl ,, Telekomunikace,-elektrárny ,likvidace zemědělství atd a udělali z naší soběstačné republiky pouhou kolonii západu kde jsme pro ně dobří jen jako levná pracovní síla ?(Roman Merka )
V podstatě správně popisujete důsledky státního převratu.
Dobrý den, můžu se zeptat které "kapitalistické" země jste navštívil po roce 1989. Měl jste pocit, že jsou ekonomicky dále, než ČSSR které jste spoluřídil. Děkuji za odpověd(Zdeněk Šíp)
Po roce 1989 žádnou. Před rokem 1989 ano a zjišťoval jsem, že v řadě oborů nelze hodnotit naši situaci jako zaostávání, a to i přes embargo, které proti nám desítky let Západ uskutečňoval.
Dobrý den, pane Jakeši, chtěl bych se Vám omluvit, na Václavském náměstí jsem při zpěvu paní Kubišové nabrečel plný dalekohled, teď bych si useknul ruce, měli jste pravdu s hranicemi, podívejte se co se děje s kulturou, se sociální jistotou, se školstvím, byty, ještě jednou se Vám omlouvám, přeji Vám mnoho zdraví. Je mi sedmdesát a děkuji Vám za krásný bezstarostný život, Kubík(Kubík Ludvík)
Děkuji za vaši zkušenost.
Dobrý den, pane Jakeši, Je vám 93 let, chci se zeptat, kdy se chystáte konečně natáhnout bačkory? A jak se těšíte do pekla? S pozdravem David Šimek(David Šimek)
Dnes všichni odchází do krematoria nebo do země, pekla už se bát nemusí. :-)
čest, co říkáte na současná média? Nebylo by vhodné v zájmu vzdělanosti národa zavést opět nějakou formu cenzury nevhodného obsahu?(Vladimír Ilner)
Bohužel v některých případech jednotlivci z řad novinářů tak činí, tedy o některých věcech nepíší.
Dobrý den Zajímá mě v souvislosti výročí tragedie v Černobylu jaké jsou vaše vzpomínky na tuto událost?Byla podle vás dostatečně zajištěna bezpečnost občanů ČR?Děkuji(Martin)
Především to bylo obrovské a nemilé překvapení, že se tak strašná věc stala. Pokud jde o informace, ano došlo ke zpoždění, ale nikoli naší vinou. Myslím, že podávané informace byly adekvátní i ve smyslu, aby nevytvářely zbytečné obavy. Bezpečnost byla zajištěna.
Soudruhu Jakeši,nebylo všechno špatné,třeba potraviny byly dobré některé vynikající,třeba sekaná ,dnes připomíná semtex.Našlo by se toho mnohem více třeba ceny vody a energií,benzín,nájemné ap.Já jsem byl spokojen a budu komunisty opět volit.(Jaromír)
Mohu jen poděkovat za tento postoj.
Dobrý den, jaký máte názor na uprchlíky? Správně řečeno , ekonomické migranty? Kdyby byla u moci KSČ jak by jste se zachovali? (vystoupení z EU , uzavření hranic...) Vyslyšeli by jste většinový názor občanů ČR? Nebo by jste ohýbali hřbet jako Sobotka? (Petra)
Tato otázka nemá jednoduché řešení. Vyžaduje stejný přístup EU. Je tedy třeba usilovat o změny postojů Evoprské unie. Podstatné je, aby byla stabilizovaná situace v zemích, odkud migranti utíkají, skončeny války a konflikty a lidé mohli normálně žít.
Pane Jakeš, jak se vám žije a s čím z minula nejste spokojen a udělal jinak? Děkuji(Dana)
Žije se mi jako většině důchodců. Můj důchod včetně vdoveckého činí 17700 korun.
Bola moc Gorbacova taka absolutna, ze nebolo mozne chranit socializmus cestou inych funcionarov KSSZ odstavit Gorbacova od moci?(Peter)
Vstup Gorbačova do nejvyšší funkce vedení naší strany přivítalo. Další vývoj v Sovětském svazu a následně v socialistických zemích nás však vedl k ostražitosti. V podstatě přestavba byla jakousi demontáží socialistického systému. Bohužel místo zdokonalení socialismu a odstaranění chyb to vedlo k jeho porážce ve všech socialistických zemích, včetně nás. K "probuzení" lidu měl posloužit některými činiteli StB organiziovaný střet se studenty na Národní třídě. Cílem tohoto zásahu bylo aktivizovat veřejnost a dosáhnout odstranění stávajícího vedení strany. K tomu sice došlo, ale současně přispělo k provedení státního převratu.
Dneska je to přesně 30 let od havárie v Černobylu! Komunisti nám tehdy nedali moc informací, nevarovali nás. Podle odborníků stačilo pár rad, jak se preventivně proti záření bránit - zavřít okna, nevětrat, nějakou dobu nevycházet... Proč jste to neudělali? Proč jste nám nedávali tolik informací a nechali nás ve vakuu? A to se netýkalo jen černobylu.(Rudý Havelok)
Dávali jsme takové informace, které jsme měli k dispozici z oficiálních zdrojů.
Dobrý den!Studovala jsem v 70. letech na SVVS(gymnázium) a chtěla jsem jít studovat pedagogiku. Jelikož jsme jako rodina nebyli poplatni režimu,tak mě to nebylo dovoleno.Dnes jsem skoro vděčná ,povolání učitele je náročné a v dnešní době téměř sebevražda.Každá doba má svoje negativa a pozitiva.Já jsem nakonec pracovala celý život u poštovní přepravy a mezilidské vztahy v té době byly vřelejší a upřímnější.Přeji Vám krásný den a dobré zdraví.(Anna z Olomoucka)
To, co říkáte, je podle mého názoru obecně uznávaná pravda.
Je něco, čeho litujete? Něco, o čem si teď s odstupem času říkáte - tohle jsem měl udělat jinak a byli bychom dál u vlády? Nebo si stojíte za vším, co jste v minulosti udělal?(Rudý Havelok)
Takových věcí je celá řada. Nebudu je konkretizovat. Je třeba vidět, že o zásadních otázkách jsem nerozhodoval sám. Existovalo kolektivní vedení a ne vše, co člověk považoval za dobré, bylo přijato.
Poslechnete si Haničku písničku? Máte rád Zagorovou nebo jí pořád závidíte tech 600 tisíc každý rok? :-)(Rudý Havelok)
To hlavní je, že zůstala dobrou zpěvačkou.
Pane Jakeši, poznávají vás stále lidi na ulici? Mladí, staří..?(Rudý Havelok)
Poznávají, i se ke mně hlásí. Jsou jednotlivci, kteří pronesou několik kritických slov, což mi umožňuje, abych na jejich výroky reagoval. Jde převážně o střední a starší generaci. Jsou i mladí, kteří se snaží o rozhovor.
Chodíte na kafíčko s bývalými komunistickými papaláši, vašimi soudruhy z ústředí? (Rudý Havelok)
Kafíčko jsem nikdy nepil. Stejně tak jsem nikdy v životě nekouřil.
Dobrý den, pane Jakeši. Co říkáte na uprchlickou krizi? A jak se Vám zamlouvá prezident Zeman? Děkuji.(Hana)
Podle mého názoru cílem té migrační krize je oslabení Evropy, proto považuju za nezbytné, aby byl rázně omezen příchod migrantů a byla poskytnuta pomoc k stabilizaci vlád v těch zemích, odkud lidé prchají. Považuji kroky, které v zahraniční politice činí prezident republiky Zeman za správné a odmítám neustálé útoky Havlovců na jeho osobu.
Zdravím,škoda přeškoda že jste neotevřeli hranice a nebyl větší výběr spotřebního zboží včetně potravin! Stačilo by to a lid by byl spokojený!Ještě dnes by mohla KSČ zcela fungovat a k žádnému převratu by nedošlo!Nic jiného se totiž nezměnilo,otevřené hranice jsou než pro bohaté kdo na to má, jídla je hodně ale chemického, jinak je to horší nežli to bylo za vás!! Práce není a vše je na hypotéku. Stát je rozkradený. Samozřejmě pro zloděje a korupčníky je tato doba úžasná. Současní politici mají rezidence a jsou milionáři, to za vás neexistovalo. (Radka)
Máte pravdu, ale současně je třeba si uvědomit, že budování socialismu probíhalo v podmínkáích studené války, a to spolu přinášelo řadu rozhodnutí, která vedla k různým omezením.
Pane Jakeši, nepřipadá Vám současná doba taková nevýrazná, bez chuti? Kdyby záleželo na Vás, čím byste ji dochutil?(anlee)
To základní jsem již řekl - společenské vlastnictví výrobních prostředků a ohleduplnost lidí.
Pane Jakeši, když se otočíte a podíváte se za sebe,byl Váš život přínosem pro společnost, nebo jste ho žil pro sebe.(Stan.Krušina Praha 4)
Popravdě řečeno žil jsem a pracoval pro společnost.
Blahopřeji p .Jakeš k úžasnému stáří.Jak se takový komunista jakým je p. Jakeš dívá na svůj věk a zda za něj děkuje Bohu.(Milan)
Žít je dobré, když člověk není druhým na obtíž. Zatím mi to tak vychází. Nejsem věřící.
Pane Jakeš, žil jsem dost dlouho před rokem 1989 a mohu tedy porovnávat s dnešní dobou. Přiznávám se, že jsem byl kritikem KSČ před rokem 89 a dnes veřejně přiznávám, že jsem se za takzvané totality cítil svobodněji, než dnes. Jste také přesvědčen, že dnes se o svobodě jen mluví, ale máme jí míň než dřív? Přeju pevné zdraví(Zdeněk Motl)
Nejste s tímto svým stanoviskem ojedinělý. Podle mých zkušeností si to myslí většina lidí v této zemi. Ale ne všichni mají tu odvahu se takto vyjádřit.
Pane Jakeši, co byste dnes jakožto šéf komunistů dělal jinak? Dovolil byste lidem cestovat i jinam, než do zemí "socialistického" bloku? Dovolil byste jim svobodně říkat, co si myslí? Dovolil byste jim vzdělávat se, i když by nebyli nakloněni režimu? Děkuji za vaši odvahu postavit se jistě i nenávistným a tupým dotazům a i když komunistický režim považuji za zlý a škodlivý, přeji vám zdraví.(Josef K.)
Na řešení těchto otázek se těsně před převratem pracovalo a měly být v podstatě od 1. ledna 1990 realizovány. Státní převrat tomu zabránil.
Dobrý den,čtyři pětiny národa /jedna pětina to jsou ti zloději,co vše rozkradli,když se zhaslo/ dnes už nahlas říká: zlatí komunisti!! na chatu Blesku se budou snažit Vás znemožnit,držte se pane Jakeši . A přeji pevné zdraví.(Jiří Feber)
Souhlasím s nimi.
Dobrý den pane Jakeši, mám 2 otázky. Myslíte si, že se dá ještě dnes potrestat bývalé vládní zloděje, pokud ano, tak jak? A jak hodnotíte dnešní vládu ČR - EU? (antikomunistka)
K tomu by musely být přijaty příslušné zákony. V dané situaci pochybuju, že k tomu dojde. Naopak amnestie bývalého prezidenta Klause tohoto nebezpečí zbavila. K druhé otázce: Vláda se snaží řadu problémů řešit, avšak vzhledem k složení vládní koalice to naráží na potíže.
Co si myslíte o tom, že co po válce bylo vydupáno v podstatě z holé země bez Marshalova plánu, za cenu nízkých mezd (ale i tak lidi bydleli, jedli, stavěli a na dovolené jezdili, sice ne na Západ, to byla velká chyba!) bylo s pomocí gaunerů v 90. letech ztraceno v privatizaci a jinak, nyní patří zahraničním společnostem a důchody těch, kteří majetek státu tehdy vytvářeli, nyní nestačí ani na běžný život a mzdy v těchto firmách, v mnoha případech ne ale ve všech, patří do kategorie, která generuje sociální skupinu pracující chudoby? Co říkáte na to, že cca milion důchodců je v exekuci, což nelze popřít, neboť to byl oficiální údaj. Myslíte, že svět tak jako tak směřuje ke společnému vlastnictví výrobních prostředků, když malé procento lidí vlastní většinu majetku, a většina pracuje a nemá téměř nic? Dopadne to jak psal v ČR vysmívaný, ale v za Krušnými horami směrem na západ uznávaný židovský filozof Marx?(frank)
Podle mého názoru základem spravedlnosti ve společnosti je společenské vlastnictví výrobních prostředku, které znemožnuje vykořisťování člověka člověkem. To je podle mého názoru to rozhodující.
Súdruh Jakeš, aký je Váš názor na súdruha A. Dubčeka. Bol by býval Dubček lepší prezident než bol Václav Havel. Česť práci!(Igor, Trenčin)
Určitě ano.
Ptát se nebudu ...ale ta doba byla lepší ,žádný stres ,práce bylo dost pro každého a zločinci ,flákači ,kteří v dnešní době zneužívají soc.dávky seděli v base!!!A museli makat ..všichni bez rozdílu!!!!Vrahové byli popraveni !!!!!Ještě Vám přeji hodně zdraví .Díky za klidnou dobu(Monika)
Souhlasím s vámi.
Pane Jakeš proč jste nepustili všechny lidi co chtěli na západ. Museli by se zdát všeho majetku a nesměli by se nikdy vrátit zpět. (Karel)
Takové zákony v té době neexistovaly.
Dekuji za vsechny, udelali jste pro tuto zemi maximum. Pro mne jste vzorem člověka. Škoda te debilni revoluce. Stydim se nyni za tuto zemi rozkradanou Babiši a Kellnery.....(Vaš oddany člověk)
Děkuju za váš názor.
jak proziva soucasnost a deni okolo nas.(eva)
Řekl bych, že jako většina lidí v této zemi. Je škoda, že socialismus znovu nahrazen kapitalismem se všemi důsledky, jež z toho vyplývají.
je škoda ,že co se vybudovalo za 40let,že vlády po roce 1989 to rozkradly. A je ostuda že pomlouvají předešlí režim. A ještě jsme zadlužený jak nikdy .Kdyby se nic nevybudovalo ta by nic nerozkradli mněli by se stydět.Důchodcům přidají 40korun a kde jsou ty peníze na důchody i ty se záhadně stratili za nového režimu. Hodně zdraví pane Jakeš(papírník)
S tímto názorem mohu jen souhlasit.
Soudruhu Jakeši jaký byl dluh ČSSR než zde proběhl státní převrat a kolik bylo na důchodovém účtu.(Zdeněk)
Neuvedu vám přesná čísla, ale celková bilance našeho zahraničního obchodu byla pozitivní, neměli jsme dluhy.
Vy jste se skutečně nikdy nezamyslel nad tím proč odtud lidi utíkají , proč nechtějí žít ve své rodné zemi , proč jsme všem pro smích ? Vždyt jste měl přesné informace o počtu emigrantů !(Milan Fridrich)
Je pravdou, že řada lidí emigrovala. Bylo to podporováno i Západem. A naši zemi to škodilo. V době, kdy k těmto událostem převážně docházelo, jsem pracoval na úsecích, které se bezprostředně tímto problémem nezabývaly. Důvody, proč utíkali, byly různé. Zejména pak představa, že život na Západě bude výhodnější. Vyplývalo to i z politických postojů a postavení některých lidí v předválečné republice.
ako ste získali moc a čo ste museli vykonať aby ste túto moc si aj udržali v politike KSČ a v spojenectve SSSR. Poradte ako tuto moc dnes získať.(Greššoslovenskarepublikavštat)
Moc získala strana po volbách po válce, protože ty volby vyhrála. A současně nastolila politiku národní fronty, která byla vyjádřena v Košickém vládním programu z roku 1945. Samozřejmě cestu k tomu vítězství vytvářely i takové skutečnosti, jako je vítězství ve druhé světové válce nad nacismem i osvobození převážné části země sovětskou armádou. Sovětský svaz se těšil obrovské popularitě mezi občany.
Pane Jakeši, jak je možné se dožít v tak vysokém věku duševní a fyzické kondici po životě jistě plném stresů. Děkuji co jste pro nás udělal a nenechte se otrávit. (Sára)
Dobrý den. Děkuji za otázku. Jsem střídmý člověk ve smyslu stravování. Typické pro mě je, že rychle chodím. To svědčí zdraví. A jak jsem zdůraznil, střídmě se stravuji. Určitě na tom má podíl i genetika, za kterou já ovšem nemůžu.

 

chetjov ( 27. dubna 2016 17:14 )

Vždy jsem se panu Jakešovi smál a nadával na komunisty . Trvalo mi dlouho než jsem si ho začal vážit za jeho životní postoj a neuvěřitelný přehled o dění i v jeho vysokém věku. Přeji panu Jakešovi zdraví. P.S. Rád bych se sním setkal osobně.

lync ( 27. dubna 2016 09:36 )

ani se nedivím, že zrovna Blesk tomuto bolševickýmu hajzlovi dává prostor, protože jsou úplně stejně zvrácení jako ta komunistická mumie. Může být vůbec rád, že žije a že ho nikdo z jeho odpůrců nepopravil, tak jako to běžně dělali oni. Češi rychle zapomínají co tohle bylo za zrůdy, kolika lidem zničili život. Divím se, že je pořád hodně de*bilů co je pořád volí.

cipisek254 ( 27. dubna 2016 08:15 )

Pěknou sebranku jsi tu vyjmenoval, pepene.

milan1959 ( 26. dubna 2016 21:01 )

Jakeš? To neznám? Co to je?

buban ( 26. dubna 2016 18:56 )

Domnívám se, že "bohatymrdnikatel" pouze opomněl slovo bývalý dát do uvozovek. Ostatně z jeho textu to jasně vyplývá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa