Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kontroloři budou moci „šťourat“ do peněz ČT a obcí. Poslanci je posílili

Autor: mts, ČTK - 
22. dubna 2016
11:20

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zřejmě bude moci prověřovat i hospodaření krajů, obcí a jejich příspěvkových organizací. Kontroloři by mohli taky do státních fondů, zdravotních pojišťoven, veřejných vysokých škol a firem, v nichž má stát, obce nebo kraje nadpoloviční podíl. Rozšíření pravomocí úřadu schválila v pátek Sněmovna. Opoziční občanští demokraté s návrhem na zamítnutí předlohy neuspěli.

Novela zákona o NKÚ navazuje na ústavní změnu o rozšíření kompetencí úřadu, kterou poslanci schválili už předloni v květnu. Nejvyšší kontrolní úřad by měl dostat možnost prověřovat nakládání v podstatě s veškerými veřejnými penězi, nyní kontroluje jen hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu.

Ústavní novela je nyní v Senátu. Senátoři s jejím projednáváním čekají právě na prováděcí zákon, který k nim teď zamíří.

Úřad by mohl podle nynější novely prověřovat také Českou televizi, Český rozhlas a Českou národní banku. Marek Benda (ODS) neuspěl s návrhy veřejnoprávní média z předlohy vypustit, nebo omezit u nich pravomoc NKÚ jen na pořizování nemovitostí. Sněmovna odmítla i požadavek sociálního demokrata Antonína Sedi připojit do výčtu Českou tiskovou kancelář, jež z veřejných peněz financována není.

Vládní předloha vyjmenovává i veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti a školy zřízené státem, obcemi nebo kraji. Samosprávy a některé další organizace by kontroloři měli prověřovat jen z hlediska souladu jejich hospodaření se zákony.

Na samosprávy by měl zákon dopadnout postupně od roku 2017 do roku 2021 v závislosti na počtu obyvatel. Předloha stanoví, že zastupitelstva budou muset ke kontrolním závěrům zaujmout stanovisko.

Novela zároveň na návrh Romana Kubíčka (ANO) zvýší počet členů kolegia NKÚ o dva na 17. Sněmovna naopak nepodpořila úpravu Ludvíka Hovorky (KDU-ČSL), podle níž by členové kolegia museli skončit ve funkci s dovršením 70 let věku místo nynějších 65 let.

Návrhy na rozšíření kompetencí NKÚ projednávali poslanci už v minulém volebním období sněmovny. Senát tehdy ústavní novelu i prováděcí zákon zamítl. Sněmovna nemá možnost v případě ústavních změn horní komoru přehlasovat. Senátoři tehdy kritizovali hlavně to, že kontroly by se týkaly také obecních a krajských samospráv, a poukazovali na mnohdy několikanásobné kontroly téhož různými institucemi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa