Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Klaus ml. má pro Schwarzenberga tvrdé proroctví. A sám chce do Sněmovny

Autor: zst - 
22. dubna 2016
10:45

Naposledy se jméno Klaus v Poslanecké sněmovně objevilo v březnu 2003, těsně před zvolením Václava Klause prezidentem. V roce 2017, tedy po 14 letech, se Klaus může mezi poslance vrátit. Byl by to ale Václav Klaus mladší (ODS). Naopak TOP 09, jejímž čestným předsedou je Karel Schwarzenberg, prý už do Sněmovny znovu nepronikne. Falešné dojmy, vzkazuje mu na to současný předseda Miroslav Kalousek. O Klausově „proroctví“ píše páteční Mladá fronta Dnes.

Do ODS vstoupil teprve před třemi měsíci, už dříve ale straně radil s otázkami týkajícími se školství. V těchto tématech si „sedl“ se současným předsedou Petrem Fialou. „První významný faktor byl, že mě Petr Fiala pozval do expertního týmu ODS, který dlouhodobě znám a souhlasím s ním. Druhý byl, když z vedení ODS a ze strany odešel Jiří Pospíšil. Byl to jeden ze symbolů úpadku ODS,“ prohlásil Klaus ml. pro deník.

Syn exprezidenta Klause si teď brousí zuby na jednu z poslaneckých židlí. „Zkusím to, jestli mě nechají,“ poznamenal býval ředitel pražského gymnázia PORG. Jako výhodu vidí Klaus ml., že už „něco vydělal“ a má tak nezávislou pozici. Dříve prý o vstupu do strany neuvažoval.

„Nechtěl jsem kvůli otci. Být jako Jiří Dienstbier ml., kterému tatínek zařídí místo v parlamentu, to mi vždycky přišlo hrozně trapné, takže jsem se snažil jít svou vlastní cestou,“ řekl Klaus.

ODS jsem několikrát vůbec nevolil

Do strany vstoupil Klaus ml. i přes odpor svého otce. Ten je ke straně v poslední době velmi kritický, přestože byl jejím předsedou v letech 1991 až 2002. „ODS jsem volil, to mi víceméně vydrželo do dneška. Jen párkrát jsem poslední dobou, když už se mi zdálo, že v ní nejsou ideje, volil Svobodné,“ přiznal 56letý expert na školství.

Otec je kritický ke všemu a s věkem se tato vlastnost spíše utužuje, než ohlušuje. Kdybych to měl brát podle toho, tak bych nemohl nikdy dělat nic,“ dodal. „ODS jsem v posledních volbách ani nevolil. Poslední kapkou bylo, když jsem viděl spot, v němž Pospíšil (europoslanec Jiří Pospíšil – pozn. red.) účinkoval a mluvil o dotacích. Tehdy jsem řekl, mámo, ne!“ vysvětlil Václav Klaus ml.

TOP 09 je sociální demokracie pro bohaté

Ač je syn bývalého prezidenta přesvědčen, že pravicové strany by měly „držet basu“ neodpustil si tvrdou prognózu. TOP 09 se podle něj nedostane do Sněmovny, proto je s ní spolupráce zbytečná.

Zrovna s TOP 09 nevím, myslím, že to nemá smysl, protože se nedostanou do parlamentu. Zadruhé, TOP 09 není pravicová strana, je to spíš taková sociální demokracie pro bohaté lidi – minimálně vedoucí představitelé,“ poznamenal na adresu strany, jejíž čestným předsedou je Karel Schwarzenberg a vede ji Miroslav Kalousek.

Ten si nenechal Klausova slova líbit. „Chápu, že v okolí toho pána voliči TOP 09 nejsou a po pravdě řečeno jsem tomu rád. Nicméně jinde je jich opravdu hodně, takže on podléhá pouze falešnému dojmu,“ řekl pro Blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tlamovka ( 23. dubna 2016 10:53 )

Nemáte pravdu,vzhled jsme si nikdo z nás nevybíral dobrovolně krásko nesmírná! Nesnáším posměšky postiženým,je to ubohost toho největšího zrna!

tlamovka ( 23. dubna 2016 10:50 )

Nikdy jsem mladého Klausa nesledovala,ale v poslední době moc ráda čtu jeho blogy,které jako by mi mluvily z duše! Píše a uvažuje v nich naprosto reálně,tvrdě a bez příkras a falešných nadějí a to se mi líbí! Je tam rozdíl oproti otci,který sice též dobře vládne řečí a perem,ale myšlenkově je mnohdy někde jinde,i když v poslední době hodně vyměknul!

karelka ( 22. dubna 2016 20:14 )

Ježiš, to jsem se zase lek.......

Zdenek_Nymbursky ( 22. dubna 2016 20:01 )

Ale charakter má stejně pokřivenej jako zjev

Zdenek_Nymbursky ( 22. dubna 2016 19:55 )

Ty blbe, ty si nevidíš do huby! Tvoje slova: „Nechtěl jsem kvůli otci. Být jako Jiří Dienstbier ml., kterému tatínek zařídí místo v parlamentu, to mi vždycky přišlo hrozně trapné, takže jsem se snažil jít svou vlastní cestou,“ jsou trapná už vzhledem k tomu, že tvojí matce to tatík pěkně zařídil na Slovensku. Jste odporná rodina, je mi z vás na blití, jste vodrzlá rodina zlodějů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa