Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kocáb: Zeman přijal komunistické ideje, chce nás vrátit před rok ’89

Autor: Václav Lang - 
25. dubna 2016
05:05

Muzikant a někdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb chystá spolu s dalšími umělci a expolitiky správní žalobu na český stát kvůli postupu policie při návštěvě čínského prezidenta v Praze. Sám byl v čele protestujících, kterým muži zákona nedovolili demonstrovat na Hradčanském náměstí. Podle Kocába přišel příkaz z Hradu. Ostatně v rozhovoru pro Blesk.cz tvrdí, že prezident Miloš Zeman přejal komunistické ideje a snaží se zemi přivést zpátky před rok 1989. 

Prezident Miloš Zeman vás v pořadu S prezidentem v Lánech označil spolu s Martinem Bursíkem, Miroslavem Kalouskem nebo Karlem Schwarzenbergem za „bývalé lidi“. Podle Kalouska se jedná o termín, který StB používala pro „poražené třídní nepřátele“. Co na to říkáte?

Je to v souladu se Zemanovou rétorikou, nedokáže se se svými politickými oponenty vypořádat jinak než urážkou a dehonestací. Lze to rozpoznat v téměř každém jeho výroku, pokud jde o nějakou konfliktní záležitost. Týká se to také hrubého, permanentního urážení novinářů, které tentokrát nazval tupými poštěkávajícími psíky.

Je potřeba to odmítnout. Ale skoro se tím bavím, protože v argumentační nouzi se prostě uchyluje k permanentním urážkám. Já tento způsob neuznávám a Zemana urážet nehodlám z toho prostého důvodu, že to není člověk, který zrazuje listopadový étos. Jak se holt ukázalo, je to člověk, který i když byl v komunistické straně krátce, přijal komunistické ideje a snaží se polistopadový vývoj zvrátit a přinejmenším v oblasti zahraniční politiky nás přivést do těch vod, ze kterých jsme v roce 1989 unikli.

Takto prezident Miloš Zeman v neděli hovořil o návštěvě čínského prezidenta a o lidských právech:

Video S prezidentem v Lánech: O čínské návštěvě a lidských právech - redakce Blesk
Video se připravuje ...

V čem konkrétně se podle vás odráží ona snaha zvrátit polistopadový vývoj?

Kromě např. bagatelizace zásahu VB proti studentům na Národní třídě v roce 1989 či výroků typu: „minulá vláda velmi podléhala tlaku Spojených států a Evropské unie“ se jedná hlavně o nadbíhání autoritářskému Rusku a komunistické Číně v situaci, kdy Rusko zavedlo tzv. „hybridní“ vojenské expanze do sousedních suverénních států a čínští komunisté pokračují v represivní politice.

Používá i zamlžující argumenty. V případě přijetí čínského prezidenta se např. odvolává na jeho uvítání ve Velké Británii nebo USA, ale když dělají dva totéž, není to totéž. Británie i Amerika jsou suverénní velmoci, které nikdy nepropásnou příležitost vehementně kritizovat Čínu za stav lidských práv a při té jasné kritice si mohou jako rovný s rovným – alespoň v ekonomické oblasti – přijetí tohoto typu dovolit. Přesto však i je za takové nepřípadné okázalosti kritizuji.

A co Česká republika?

V naší zemi je úplně jiná situace. My máme s komunistickými režimy vlastní neblahé zkušenosti. V roce 1989 jsme se vymanili ze zhoubného vlivu sovětské diktatury a nyní pompadurským způsobem, okázalým a zcela v brežněvovském stylu, přijímáme čínského prezidenta... chyběl fakt už jen francouzák.

Copak Miloš Zeman již zapomněl, že čínská komunistická strana, která podobně, jako byla naše nebo ta sovětská, je zločineckou organizací, jež se proviňuje v historickém kontextu obrovskou genocidou vlastního obyvatelstva dosahující až nějakých čtyřicet až šedesát milionů lidí a ve velké míře pokračuje v násilí, útlaku a porušování lidských práv i nadále? My, nejen že nejsme schopni proti tomu ani hlesnout, ale slovy Zemana se od Číny dokonce učíme, jak stabilizovat společnost, a nabízíme Českou republiku jako bezpečný přístav pro vracející se čínské lodě. Přejmenujme se tedy rovnou na Česko-čínskou republiku a máme vyřešený problém s názvem.

Touto fotografií s dalajlamou Michael Kocáb ilustruje, že se nepotřebuje zviditelňovat na tématu Tibetu, jak tvrdí prezident. Touto fotografií s dalajlamou Michael Kocáb ilustruje, že se nepotřebuje zviditelňovat na tématu Tibetu, jak tvrdí prezident. | Archiv Michaela Kocába

Vrátil bych se k termínu „bývalí lidé“, kterým prezident označil vás a další osobnosti, jež byly v průvodu jdoucím protestovat proti návštěvě čínského prezidenta na Hradčanské náměstí. Zeman tvrdí, že právě vy a další lidé jste se v životě nezabývali Tibetem, ale teď se chcete na tomto tématu zviditelnit. Je to tak?

Nesmysl. Podívejte se na fotku s dalajlamou z doby, kdy jsem byl ve vládě. Já jsem byl, na rozdíl od Miloše Zemana, viditelný už od roku 1981, kdy se započalo komunistické tažení proti Pražskému výběru. Nějakých 35 let, takže mně touhu po zviditelnění skutečně předkládat nemůže. Obdobně to platí o Schwarzenbergovi, Kalouskovi i Bursíkovi. Dokonce vám přiznám, že mi to ani není moc příjemné, raději bych se zviditelňoval na pozitivních tématech, když už tedy. Protestovat jsem šel proto, že nejsem ochoten se smířit s tendencí, kterou Miloš Zeman představuje a která dle mého názoru významně ohrožuje naše hospodářské, politické a i bezpečnostní jistoty.

Na Hradčanské náměstí šel koncem března demonstrovat i někdejší mluvčí Václava Havla Michael Žantovský. V rozhovoru pro Blesk.cz popsal, co se na místě dělo:

Video Hrad zakázal demonstraci proti čínskému vůdci, řekli před Žantovským. - Václav Lang, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Policejní prezident Tomáš Tuhý minulý týden řekl, že policie nechybovala, když demonstrující nevpustila na Hradčanské náměstí. Co si o tom myslíte?

Policie jednoznačně chybovala. Prohlášení pana Tuhého jsem četl a je třeba upozornit, že i policejní zákon, na který se odvolává, je potřeba vykládat s ohledem k principu proporcionality.

Máme právo shromažďovací a právo na svobodný projev a Eliška Wagnerová připomíná, že tento policejní postup musí být obhajitelný i z pohledu všech těchto kolidujících práv – podotýkám, že my jsme měli shromáždění řádně ohlášené a magistrát proti němu nic nenamítal.

A ve všech případech musí policie prokazovat nenahraditelnost svých zákazů. Tuhle nenahraditelnost nemůže prokázat, protože v době, kdy nevpustila demonstrující na Hradčanské náměstí, tam prezidenti nebyli. I kdyby tam byli, nehrozilo žádné jejich ohrožení a naopak se tam mělo odehrát to, k čemu demokracie vybízí: aby lidé, kteří mají jiný názor, ho mohli dát svobodně najevo. A to nemluvím o zakrývání tibetských vlajek.

Michael Kocáb byl spolu s Karlem Schwarzenbergem, Michaelem Žantovským, Kateřinou Jacques a dalšími v průvodu, který mířil na demonstraci na Hradčanské náměstí. Michael Kocáb byl spolu s Karlem Schwarzenbergem, Michaelem Žantovským, Kateřinou Jacques a dalšími v průvodu, který mířil na demonstraci na Hradčanské náměstí. | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Takže proč vás tam podle vašeho názoru policisté nepustili?

Protože jim to přikázal Mynář (kancléř prezidenta Vratislav Mynář – pozn. red.), jednoduchá, avšak těžko dokazatelná odpověď. Samozřejmě to nikdo nikdy nepřizná, ale existuje videozáznam, kde jeden z důstojníků prozrazuje, že dostali takovýto pokyn.

Jsme si vědomi (spolu s Martinem Bursíkem, Kateřinou Jacques, Janem Kalvodou nebo Hanou Marvanovou – pozn. red.) toho, že nezákonnost postupu policie bude zpochybňována, proto podáváme ústavní stížnost a žalobu ke správnímu soudu, aby se tím zabývaly soudy a rozhodly, jestli policie postupovala v souladu, nebo ne. 

O jaké video se jedná?

Je to video, které se objevilo na Facebooku. Lhostejno, kdo ho natočil, důležitá je informace od policejního důstojníka, že přišel příkaz z Hradu. V tak vypjaté situaci by si policista nedovolil vymýšlet. O tom jsem přesvědčen. 

Kdy podáte zmíněnou žalobu?

V nejbližších dnech. 

Prezident se vyjadřoval také k vystoupení Lenky Dusilové, která ho zkritizovala při předávání hudebních cen Anděl. Označil ji za „chudinku“ a vyčetl jí, že svůj krátký projev četla z papíru. Co na to říkáte vy jako muzikant?

Zase je v tom to Zemanovo pohrdání lidmi, později ji označil dokonce za podřadnou zpěvačku. Opět neskousnutelné. Lenka vyjádřila svůj názor na své vlastní profesní platformě, při ocenění muzikantů. Kde jinde by se to mělo stát? Navíc je chráněná Ústavou ČR, má svobodu projevu a může svůj názor vyjádřit kdekoli.

Poukazovat na to, že prohlášení četla, je také podpásovka. Když se podíváme na jednání parlamentu, vidíme, že drtivá většina poslanců i ministrů své příspěvky čte. Přece jen to byla určitá zátěž, když přednášela v rámci písně a nechtěla pokazit formulaci. Tak četla, to je marginálie. Oceňuji ostrovtip a inteligenci Miloše Zemana, který okázalým způsobem improvizuje, ale kdyby si své projevy občas napsal, asi by zůstala naše společnost leckterých urážek a hrubostí z úst prezidenta ušetřena.

suov ( 22. října 2016 17:00 )

kosmonaut- Kocáb ví ho vno, on si vydělává, ale co občané ty šmejde Kocábuv, ti mají žrát zbytky po tobě?

suov ( 22. října 2016 16:53 )

vrahrychtar- přesně tak, Kocáb na hrad--Mírov!!!

suov ( 22. října 2016 16:50 )

vrahrychtar- kdyby ti valduk jednu ubalil, tak tě v USA zatknou pro potulku, šunte,,,

suov ( 22. října 2016 16:46 )

suov ( 22. října 2016 16:43 )

reiner-

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa