Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman chtěl v Brdech chalupu. A ťal do Bakaly: Je to nový Kožený

Autor: simao, jad - 
20. dubna 2016
14:25

Prezident Miloš Zeman na závěr své návštěvy Středočeského kraje zavítal do Jinců. Nejprve vyrazil k dělostřelecké jednotce, poté na setkání s vedením města i občany. Tady prozradil, že si chtěl v Brdech pořídit chalupu, ale byla na něj prý příliš drahá. A zavzpomínal na své hospodské túry. Vedle toho zaútočil na Zdeňka Bakalu, někdejšího majitele OKD. Zmínil i čínskou návštěvu a navštívil také dělostřeleckou posádku.

„Moje nejoblíbenější dětská kniha byl Kája Mařík. A tahle kniha mě naučila lásce k brdským lesům... Žijete – a vy to víte, v jedné z nejkrásnějších oblastí ČR,“ uvedl Zeman při setkání s občany. „Říkám to proto, že mám Brdy rád skoro stejně jako Vysočinu. Dokonce jsem dlouho uvažoval, že si pořídím nějakou chalupu v brdských lesích,“ prozradil.

Proč to nevyšlo? Kromě tehdejšího vojenského újezdu tam byl ještě jeden důvod. „Jednak tam bylo chráněné, vojenské území, jednak tam ty chalupy na mě byly příliš drahé,“ dodal.

Na běžkách pronikl do zakázané vojenské zóny

Zeman v Jincích navšítil i jinecký pivovar. A zavzpomínal na vlastní zážitky z tamních hospod. „Já jsem tehdy dělal túru od hospody k hospodě a bylo to hezké, rád na to vzpomínám, dneska už bych to neušel, ty kilometry,“ poznamenala hlava státu.

K Brdům Zeman přidal ještě jednu vzpomínku. „Jednou na běžkách jsem dokonce pronikl do zakázané vojenské zóny, protože tam byl zborcený plot. A já jsem jel a jel, dokud mě nezastavil voják a velice slušným způsobem mě z vojenského prostoru vykázal,“ uvedl prezident.

Plot proti migrantům prý nemusí být nabitý proudem

K plotům se Zeman vrátil i při setkání s občany. Konkrétně k těm, které proti migrantům vyrůstají napříč Evropou. Zeman připomněl ty v Maďarsku, Makedonii či vznikající plot na hranicích Rakouska a Itálie v Brennerském průsmyku. 

Všichni si pamatujeme Berlínskou zeď, železnou oponu, dráty nabité elektřinou a tak dále... Plot, samozřejmě nikoli nabitý elektrickým proudem, je jednou z překážek v boji proti nelegální, zdůrazňuji nelegální migraci z islámských zemí,“ uvedl Zeman.

Vzpomenul krétské úsloví „Naší hradbou jsou naši muži“. „Já bych odpověděl podobně – uzavřít hranice by měla armáda, policie, ať už muži, nebo ženy. Ještě bych k tomu dodal dobrovolné hasiče, dokážete si asi představit proč. V takovém případě ten plot nepotřebujete. Jak s panem hejtmanem, tak na vojenské posádce jsme mluvili o tom, že velmi pravděpodobně např. aktivní zálohy či zdejší vojáci mohou být rovněž nasazeni k ochraně našich hranic, bude-li to potřeba,“ zmínil.

Prezident navštívil dělostřelecký pluk. Vzpomenul i na své děti

Na setkání s občany vyrazil Zeman poté, co zavítal k posádce 13. dělostřeleckého pluku. Spolu s hejtmanem Středočeského kraje Milošem Peterou (ČSSD) položili květiny k pomníku vojáka, který tragicky zahynul při cvičení v roce 2013. Zeman si prohlédl vojenskou techniku, provázel ho při tom zástupce velitele jineckých dělostřelců Jana Třináctého.

Zeman při obchůzce vojenského areálu připomenul, že má jedno dítě z prvního manželství (syna Davida, který je neurologem a biochemikem, působícím v Ostravě), druhé dítě pak z druhého manželství (dceru Kateřinu, která momentálně pracuje v Londýně).

„Chtěl bych vás ujistit, že tady zůstane vojenská posádka, nevěřte fámám, že bude likvidována. Bude mít svých 600 hektarů vojenského prostoru,“ ujišťoval pak jinecké při debatě s občany prezident a posádku označil za jeden z faktorů ekonomického rozvoje obce.       

Bakala je nový Viktor Kožený, zaútočil Zeman

Při dotazech od občanů přišla řeč na to, že T. G. Masaryk do Jinců jezdil na svém běloušovi. „Do Jinců rád přijedu, ať už jako prezident, nebo jako penzista. jediné, co vám mohu zaručit je, že nepřijedu na běloušovi, protože bych z něho spadl,“ říkal Zeman.

Přidal i slova kritiky. „Znám některé poslance a také některé senátory, u nichž se domnívám, že jedno volební období je příliš dlouho,“ poznamenal Zeman. Dostal dotaz také na problémy ostravsko-karvinského regionu a Zdeňka Bakalu.

„Útočím na Zdeňka Bakalu už několik let... Všichni víme, kdo podepsal 2004 nevýhodnou smlouvu ze Zdeňkem Bakalou, která je teď u soudu a kde stát prodělal 5,7 miliardy korun. Tvrdilo se, že Zdeněk Bakala celkově na OKD vydělal 100 miliard korun. To je docela slušné kapesné,“ poznamenal Zeman.

„Aby horníci nevymlátili někomu v Praze okna

Prezident připomněl svůj návrh na znárodnění OKD, aby stát Bakalovi a jeho společníkům nedal už ani korunu. „Zdeněk Bakala je v podstatě nový Viktor Kožený. Jediné, co mě trápí jako aktuální věc, je, že podle dostupných informací OKD dochází peníze a možná že do měsíce nebude mít již ani na výplatu svých zaměstnanců. A horníci v takovém případě protestují tak, že sice sfárají, ale už nevyfárají. Druhým řešením bylo, že někomu vymlátí okna, patrně v Praze. To by pozdvihlo zaměstnanost, protože bychom museli najít další sklenáře,“ reagoval s lišáckým úsměvem Zeman.

Stranou nezůstala ani čínská návštěva. „Já, jako jediná hlava státu EU, jsem odmítl respektovat doporučení EU, abych nejezdil do Číny na přehlídku, která měla připomenout 70. výročí vítězství Číňanů nad japonským fašismem. Svým způsobem to byla půjčka za oplátku,“ komentoval návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Reagoval i na obavu, aby u nás jen Čína nezkopírovala výrobní postupy a užitek by nebyl valný. „Představa, že Číňané dneska ještě kopírují zahraniční výrobky, ta platila před patnácti, dvaceti lety. Dneska je Čína technologická velmoc, kosmická velmoc, jaderná velmoc,“ uvedl Zeman. 

Mezi občany byla i kominice, která prezidentovi předala malého kominíčka. Prý aby viděl, že kominíci mu jen nelezou dávat trenky na střechu Hradu v narážce na akci umělecké skupiny Ztohoven. Zeman se usmál a popřál jí, aby nikdy nespadla ze střechy.

tgbg ( 21. dubna 2016 08:29 )

Hlavně že ty BRDY neobsadí to zločinecké RUSSKO !!!!

ingmarie ( 20. dubna 2016 15:37 )

 Nejlepší recepty na ovar - najdete na nasekuchyně.cz

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa