Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Íčko“ má další posilu. Po Vondrovi a Nečasovi zakotvil u Langera i exšéf GIBS

Autor: simao, ČTK - 
20. dubna 2016
11:00

Sešli se opět v jedné instituci. Exministr vnitra Ivan Langer (ODS), přezdívaný ještě z vládních dob „Íčko“, se opět setkal s nyní již bývalým šéfem policejní inspekce a svým jmenovcem Ivanem Bílkem. Tomu loni zlomila vaz takzvaná olomoucká kauza, ve které policie prohledávala i Langerův byt. Nyní se oba potkali na soukromé vysoké škole CEVRO Institut. O novém angažmá „Langerova muže“ informovala MF Dnes.

Coby šéf Generální inspekce bezpečnostní sborů podal Ivan Bílek rezignaci loni na začátku listopadu, skončil ke třicátému. Ředitelem GIBS byl přitom od jejího zřízení. Nejprve prozatímním (od ledna 2012), poté plnohodnotným (od června 2012).

Jenže GIBS se stala terčem kritiky kvůli tzv. olomoucké kauze, během níž byli obviněni čtyři lidé včetně dvou vysoce postavených policistů. Dalšími dvěma byli olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (který hejtmanem zůstal) a další Ivan, tentokrát Langerův přítel Ivan Kyselý.

Bílkovy další kroky vedly na vysokou školu CEVRO Institut, upozorňuje MF Dnes. Po dobu, co vedl GIBS, měl přitom Bílek přezdívku „Langerův muž“.

„Liberálně-konzervativní akademie je občanským sdružením, u jehož zrodu jsem před šesti lety stál a dodnes mám také tu čest být předsedou jeho správní rady,“ píše exministr Langer na svém webu. Kromě Langera v CEVRO pracuje třeba exministr Alexandr Vondra (ODS) nebo bývalý premiér a exšéf ODS Petr Nečas

Bílek: Stát o mě nestojí. Tak dělám, co mě baví

Ivan Bílek je prozatím externím pedagogem a věnuje se vedení či oponování závěrečných prací s tematikou bezpečnostních sborů, prozradil listu prorektor pro studium Ladislav Mrklas. Důležité je však slovo „prozatím“. Mrklas nevylučuje větší Bílkovu angažovanost třeba v rámci přímé výuky či organizace odborných konferencí.

K rezignaci vyzývali Bílka i premiér Sobotka, vicepremiér Babiš či ministr vnitra Chovanec. Bílka nakonec nahradil další zkušený policista, náměstek na GIBS Michal Murín, kterého v prosinci schválila i vláda.

„Stát mi dal jednoznačně najevo, že o mé služby nestojí, tak dělám, co mě baví a umím,“ glosoval své nové angažmá sám Bílek, který vedle toho pobírá i výsluhy 70 tisíc měsíčně. Není však divu, u policie působil v různých funkcích přes 30 let.

Na GIBS rezignoval Bílek na základě svého osobního rozhodnutí, aby organizaci neškodil. Politické tlaky jako důvod nezmínil, uvedl při Bílkově odchodu šéf sněmovní komise pro kontrolu GIBS Václav Klučka. „Pod takovouto mediální kampaní doprovázenou politickým tlakem by rezignoval asi každý,“ poznamenal Kučka po jednání, kterého se účastnil i Bílek.

Po Bílkově odchodu z čela GIBS přitom v instituci nezůstal kámen na kameni – došlo totiž na rozsáhlou reorganizaci. Podle MfD končí i 10 ze 13 šéfů krajských pracovišť.

GIBS vznikla k 1. lednu 2012 zákonem o inspekci, hlavním úkolem inspekce je vyhledávat, odhalovat a vyšetřovat skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je příslušník policie a podobných ozbrojených složek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

havran2 ( 20. dubna 2016 13:34 )

Takovým pankchartum dát přes jejich klepeta ! ! !

salto ( 20. dubna 2016 12:54 )

Silná sestava, opravdu silná, ty bych ani nezavíral, ale zbavil je majetku. To by byl trest...

jarda304 ( 20. dubna 2016 12:45 )

je někde informace, že všichni ti Ištvánem stíhaní už byli obviněni nebo dokonce odsouzeni ? Nebo se stále i po několika letech/měsících jedná o "sprosté podezřelé" ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa