Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kauza Hitler je gentleman pokračuje: Hrad se odvolal proti rozhodnutí soudu

Autor: ČTK, sou - 
19. dubna 2016
17:00

Kancelář prezidenta republiky se v pondělí odvolala v soudním sporu ohledně omluvy za výroky prezidenta Miloše Zemana na úkor novináře Ferdinanda Peroutky. Informaci České televize potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Mluvčí už dříve avizoval, že věc může skončit až u Ústavního soudu.

Hrad vede spor s Peroutkovou vnučkou kvůli Zemanovu projevu z konference k 70. výročí osvobození Osvětimi, kde prezident hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu.

Peroutkovi přisoudil vedle autorství článku „Hitler je gentleman“ v časopisu Přítomnost také výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Historici následně upozornili na to, že Peroutka text nenapsal a autorem výroku o vlcích je novinář Jan Stránský. Zeman se neomluvil a trvá na tom, že článek četl.

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová proto podala žalobu na stát, konkrétně na Kancelář prezidenta republiky. Soud na začátku března nepravomocně rozhodl, že se kancelář prezidenta musí omluvit. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Kateřina Sedláková to zdůvodnila mimo jiné tím, že Hrad nepředložil žádný důkaz o pravdivosti Zemanových výroků.

Soudkyni Zeman o víkendu zkritizoval a její verdikt v souvislosti s výrokem o andělech a vlcích označil za amatérismus.

sendrasak ( 20. dubna 2016 11:32 )

Zeman prohrál soud a jediné, co udělal je to, že začal urážet soudkyni. Tohle by v žádné civilizované zemi žádnému prezidentovi neprošlo.

oldedek ( 20. dubna 2016 10:54 )

"Kancelář prezidenta se odvolala v kauze Peroutka..." Ty arogantní a přechytralej Mílo - s tím Peroutkou je to od tebe trapný, trapný - hraješ si na "Čerčila" a kecáš jen takové "světové" kraviny - ale abych nebyl nespravedlivý - zatím chlastáš jako "Čerčil" kouříš jako "Čerčil" a myslíš si, že myslíš jako "Čerčil"... Místo aby ses obracel i na lidi tvůrčí, sebevědomé, solidární, tak se ti VYPLATÍ mluvit k lidem závistivým, vystrašeným a zamindrákovaným - nó a těch je podle tebe víc, až 70% Čechů jak sám říkáš je na hranici debility ...

byvalyvoliccssd4 ( 20. dubna 2016 07:09 )

Hovada se nikdy neomlouvají. Co jste čekali? Kun.da sem, kun.da tam.

sendrasak ( 19. dubna 2016 23:53 )

Estébáku Hykle, ty víš leda velký hov.no. Jako horník jsi o Peroutkovi v životě neslyšel.

sendrasak ( 19. dubna 2016 23:50 )

Nebýt této kauzy, tak ani nevíš, kdo to Peroutka byl, primitive.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa