Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko popelnicí Evropy? Eurokomisař: Nikdo by se neměl v Unii cítit podřadně

Autor: Vera Renovica - 
19. dubna 2016
19:30

Kvalita potravin v Česku je dlouho diskutovaným tématem. O bezpečnosti potravin, rozdílném složení v různých státech či budoucnosti českého lékařství s Bleskem mluvil litevský eurokomisař Vytenis Andriukaitis – ten má ve svém portfoliu právě zmíněná témata.

Podle prezidenta republiky Miloše Zemana je Česko v otázce kvality potravin "popelnicí Evropy". Co vy na to?

Nejsem připraven komentovat citáty hlav států. Jak víte, tak musíme reagovat, ve chvíli, kdy jsou nějaké důkazy. Všechny podvody jsou ošetřeny evropskou legislativou a národní členské státy a jejich instituce ji provádí. Například když si něco koupíte, ale složení je jiné, než se uvádí na obalu.

A co dvojí kvalita potravin? Že třeba rybí prsty stejné značky mají v Německu větší obsah masa než v Česku?

Na toto je jediné skutečné řešení: debatovat o problémech veřejně. Máme organizace sdružující spotřebitele, neziskové organizace, vlády. A právě národní vlády mohou tyto otázky protlačit až na úroveň Evropské rady. Já se zabývám bezpečností potravin a je důležité si uvědomit, že bezpečná potravina není zároveň potravina zdravá.

Tedy, že když obsahuje povolené ingredience, i tak může být zdraví škodlivá?

Ano, v některých potravinách jsou vysoké úrovně cukru, soli, transmastných kyselin a přídavků. Hledáme nyní způsoby, jak oslovit potravinářský průmysl, aby toto přehodnotil a nabídl výrobky, které budou zdravější. Pracujeme na programu, který navrhlo nizozemské předsednictví právě na úrovni rady EU a který by měl přesvědčit, aby i lacinější potraviny byly zdravější.

V čí je ale toto kompetenci? Složení potravin vyhláškou reguluje ministerstvo zemědělství.

Je v kompetenci národních vlád, aby se těmito věcmi detailně zabývaly a komunikovaly se spotřebitelskými organizacemi, průmyslníky. A týká se to i dvojí kvality potravin: zajistit rovnou soutěž, rovné podmínky. Aby se žádný obyvatel Evropské unie necítil jako podřadný zákazník.

Takže můžete jenom zprostředkovat dialog?

To přece není jenom dialog. Je to také možnost k větší akci. Podívejte se na Jamieho Olivera (britský kuchař, pozn. red.) a jaký měl vliv na to, aby britské děti jedly méně cukru, soli a nezdravých tuků. Změnil způsob, jakým se stravují ve školách. Bylo skvělé vidět, jak se takováto aktivita projevila v parlamentní činnosti a zavedla se daň z cukru. Občanská aktivita je důležitá a proto opakuji, že je nutné tato témata veřejně diskutovat.

Českému zákazníkovi sice jde o zdraví, ale také kouká do peněženky. A irituje ho, že kvalitnější potraviny v Německu koupí laciněji než ty méně kvalitní u nás.

Opakuji, že je nepřijatelné, aby se někteří Evropané cítili jako podřadní obyvatelé Unie, a proto také mluvím o spravedlivém jednotném trhu. Avšak do debaty o zdraví jasně zapadá debata o nižším a vyšším příjmu. A tam přicházejí ke slovu fondy Evropské unie, protože výzkumy potvrzují provázanost nízkého příjmu s obezitou, kardiovaskulárními nemocemi a rakovinou. Při pohledu na statistiky jasně vidíte, že sociální skupiny s nižšími příjmy často trpí diabetem a nadměrnou tloušťkou. Proč? Protože kupují lacinější rychlé občerstvení. Je to zakletý kruh. I proto se chceme zabývat změnou pravidel tak, aby se prodávaly zdravější potraviny za přijatelnější ceny.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ale nezakazuje například používání aspartamu – umělého sladidla, které je podle některých výzkumů karcinogenní. Kritizují to i čeští europoslanci. Proč v ozdravení Evropy nepřehodnotit toto?

„Slyším spoustu drbů a nařčení směřovaných na tyto závěry EFSA. Ale před chvílí (rozhovor se uskutečnil v pátek 15. dubna, pozn. red.) jsem navštívil Vysokou školu chemicko-technologickou a tady v jejím katalogu vidíte logo EFSA. Jestli se i tato škola odkazuje na takovouhle instituci a její vědecky podložené argumenty a síť laboratoří a výzkumníků po celé Evropě včetně České republiky, tak proč ta nedůvěra, pokud jde o aspartam? Ale víte, někdy ty pomluvy na účet EFSA mají zárodek proto, že od společností vyžaduje, aby publikovaly svá data a studie.

Takže kauza aspartamu je jenom o pomluvách a lobbování?

To je bohužel všudypřítomné, dám vám příklad. Evropská komise v roce 2009 představila nápad, aby na všech potravinách bylo vypsáno, kolik obsahují kalorií. Ale na úrovni Evropské rady a Evropského parlamentu se rozhodli udělat výjimku pro pivo a víno. Já se ptám proč. Na jednu stranu chceme obviňovat EFSA, na druhou stranu nevnímáme celkový obraz. Je to jako kdybych se vás já zeptal, proč národní parlamenty tak dlouho a neúspěšně schvalují zákaz konzumace tabáku v restauracích, a zrovna u vás se projednává výjimka pro podniky v malých obcích.

No stejné to není, ale zrovna u této výjimky je argumentem ekonomická udržitelnost pro malé vesnické hospody.

Takže děláte rozdíly mezi zdravím lidí na vesnici a ve městech? To prostě nechápu.

Co tedy vidíte za faktem, že se takzvaný protikuřácký zákon v Česku schvaluje šnečím tempem?

Upřímně, pomalé to je a bylo ve všech ostatních členských státech. Všude jsou argumenty pro a proti. Je jen třeba říci velmi otevřeně: co je hlavní myšlenkou Lisabonské smlouvy? Přece ta, že všechny vlády a parlamenty musí zajistit co nejvyšší úroveň veřejného zdraví a blahobytu, když přijímají opatření. Přemýšlejí takto lidé, kteří oddalují přijetí protikuřáckého zákona? Je v pořádku, že loni v Evropské unii zemřelo kvůli kouření 700 tisíc lidí? Anebo 9 tisíc lidí kvůli alkoholu?

No a co argument osobní svobody?

„To je skvělý argument a já vás nehodlám přesvědčovat, abyste změnila své návyky. Já chci, aby parlament zavedl zákon, podle kterého musíte jednat i vzhledem ke zdraví jiných lidí. Anebo přemýšlejte v číslech. Předčasná úmrtí i kvůli kouření evropskou ekonomiku loni stála 29 miliard eur.“

V Praze jste se bavil s premiérem i ministrem zdravotnictví o úrovni zdravotnické péče. Zabýváte se také problémem, který Česko trápí? Že čeští lékaři odjíždí za prací do Německa či Rakouska kvůli vyšším příjmům a tady je jich nedostatek?

Situaci vnímám a není to jen český problém. Potýká se s tím Rumunsku, Bulharsko, Slovensko, Slovinsko. Skoro všichni. I proto se nyní připravuje studie o najímání a udržování lékařů ve všech 28 členských státech. Díváme se na modely a možnosti, které fungují jinde, a zvažujeme, co s tím.

Je ale jiné řešení, než tlačit na to, aby se obzvlášť ve střední a východní Evropě prostě zvýšily lékařské platy?

Je to komplikovanější, ale ano, jde o důležitou součást řešení: vidět, jak je zdravotnictví financováno a zjistit, jak vybírat a využívat peníze lépe. Navíc je nad slunce jasné, že zdravotnictví je odvětví, které roste a bude růst. I proto je k němu potřeba přistupovat jako k investici.

Co nápad, že by čeští lékaři měli v případě, že chtějí pracovat v zahraničí, dorovnat státu peníze, které stálo jejich vzdělání?

Studie ukazuje jako jednu možnost nějaký zákonný rámec právě pro tuto situaci – například podepsání smlouvy se státem.

pauk ( 19. dubna 2016 20:42 )

Čím dříve "falešný a prázdný" čecháčkostán zanikne jako stát - tím lépe pro civilizovaný svět. Motto 1: Na komunizmu je nejhorší to, co přichází po něm. (Adam Michnik). Motto 2: Hlavní je koryto, *** se k němu už vždycky najde. (Lidové přísloví). Motto 3: Kdo nekrade, okrádá rodinu. (perokrad V.K.). Motto 4: Slibem nezarmoutíš. (Lidová moudrost). Světélko v odkazu na konci příspěvku. Parazitičtí roztlemení politici všech barev, jejich konkubíny a jejich lokajští úředničtí, justiční, ústavní i novinářští poskoci, ale také všichni šarlatánští ekonomové, sociologové a politologové, se všeobecně občanského práva (ztělesněného občanským zákoníkem a podepřeného moderní informatikou), panicky bojí - protože jejich úmyslně temný a kalný volební systém je s ním v jasném rozporu a tudíž by mohl být ústavním soudem (ovšem předtím debolševizovaným) někdy zrušen a celá klauzemanovská agentská korupční lžidemokracie by zanikla a byla nahrazena adresnou zpětnovazebnou občanskoprávní demokracií. Blíže viz odkaz na konci příspěvku. A i politologové a novinoví komentátoři by přišli o svůj snadný zdroj parazitické a šarlatánské obživy, placené postkomunistickými hloupými a nemyslícími občany a reflektované žlučovitými frustrovanými "diskutéry". Všichni tito paraziti stále jen "hledají řešení" - aby žádné záměrně nenašli. Stejně tak se bojí odluky partají od státu (podle vzoru církví) a zdanění partajních příjmů. Kdo z vás to má ??? Po nás ať přijde potopa !!! Základem pokrytecké parazitické politiky je nemravné a nemyslící husitsko-bolševické chlastoslovanské stádo voličských býložravců a jalových žlučovitých diskutérů, kolem něhož krouží vlčí smečky partají a šakalí smečky politologů. Volení anonymním a nikomu neodpovědným voličským stádem, chvíli poměrně, chvíli většinově, vedoucí hovado stáda dokonce manifestačně přímo. V mafiánském postkomunistickém Česku není a ani nemůže být ani jediná autentická, tradiční a civilizovaná politická strana - jen Potěmkinova vesnice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa