Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

USA kritizují Česko za Romy. Čunek: Rádi nám kážou, ale černochy sami nezvládli

Autor: sou - 
19. dubna 2016
06:20

Americké ministerstvo zahraničí se v každoroční výroční zprávě mapující ochranu lidských práv opřelo do České republiky ohledně diskriminace Romů. Podle vsetínského starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL) často světové velmoci, mezi které USA patří, rády kážou ostatním, ale samy mají problémy – v případě USA jsou to sociálně vyloučené lokality s černochy. Váží si ale amerického prezidenta Baracka Obamy, protože přiznal, že v Sýrii udělal chybu. Prý tím ukázal „americkou lidskou tvář“.

Česká republika se už poněkolikáté dostala do výroční zprávy amerického ministerstva zahraničí monitorující ochranu lidských práv ve světě kvůli diskriminaci Romů. Podle ní u nás zůstává velkým problémem i násilí proti této menšině. Podle starosty Vsetína světové velmoci moc rády ostatním státům radí.

„Každá velmoc, a tou Amerika je, stejně jako Rusko a stejně jako Čína, celkem ráda radí všem, co mají dělat. My samozřejmě známe historii, jak si Amerika poradila s černochy a jak řešila ten problém, a vidíme tam mnoho dobrých příkladů, ale také mnoho špatných,“ uvedl pro Blesk.cz starosta města Jiří Čunek (KDU-ČSL). 

Podle něj tento problém není v USA vyřešen dodnes. Stále se prý potýkají s velkým problémem nezaměstnaných černochů žijících právě v sociálně vyloučených lokalitách. Navíc ani v Sýrii si nedokázali počínat moc dobře. „Díkybohu to přiznali a já jsem Obamovi vděčný v tomto smyslu, že konečně ukázal lidskou tvář Ameriky v tom, že ano, i oni se mohou mýlit. Samozřejmě ale my všichni víme, že se mýlili i v mnoha jiných věcech tak, jak se mýlí všichni,“ míní Čunek

Video Podle starosty města Vsetín Jiřího Čunka (KDU-ČSL) Amerika jako jedna ze světových velmocí ráda radí ostatním státům. Nicméně podle něj ale nezvládla například situaci s černochy. - Daniela Soukalová, Blesk TV
Video se připravuje ...

S problematickými Romy je potřeba pracovat 

Město Vsetín nechalo vystěhovat před téměř deseti lety zhruba 200 Romů z pavlačového domu ve středu města do bytových domů v lokalitě Poschla. Podle starosty měli na všechny z nich soudní rozhodnutí o vystěhování bez možnosti náhrady kvůli neplacení nájmu.

„Dali jsme těm lidem poslední šanci, ale nemuseli jsme to dělat, mohli jsme je vyhodit na ulici,“ vysvětluje Čunek. Momentálně se romskou menšinu snaží zaměstnávat přes program veřejně prospěšných prací, do kterého se už zapojila zhruba stovka lidí. 

Pro problémové romské obyvatele nastavili ve Vsetíně také několik pravidel, jako například nájemní smlouvu na dobu určitou nebo její neprodloužení v případech, že neposílají své děti do školy, díky kterým dodržují alespoň minimální základy pořádku a chování.

„Když se nám podaří donutit všechny, kteří mají pracovat a mohou pracovat, aby pracovali, pak jsem přesvědčen, že za dvacet let ta situace může být významně jiná,“ uzavírá Čunek s tím, že už za rok by ale bylo vidět významný posun například v tom, že by takzvaná ghetta – v tom nejhorším slova smyslu – zmizela. 

Video se připravuje ...
Další videa