Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ČSSD je blíž exekuci. Altner požádal soud o zablokování stamilionů v bance

Autor: kal, ČTK - 
18. dubna 2016
15:45

Vítěz soudního sporu s ČSSD Zdeněk Altner požádal Obvodní soud pro Prahu 1, aby straně zakázal nakládat s penězi na jejích účtech. Informaci Radiožurnálu potvrdila místopředsedkyně soudu Alena Novotná. Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka nechtěl Altnerův krok komentovat. 

Novotná uvedla, že soud může nařídit předběžné opatření, kterým zakáže disponovat s majetkem. Zejména tehdy, pokud by byl ohrožen výkon soudního rozhodnutí.

Sobotka řekl, že není důvod, aby komentoval každý jednotlivý Altnerův krok. "Soudní spor trvá 16 let a není stále u konce. Není důvod, abych komentoval každý jednotlivý výrok a krok pana Altnera, těch žalob, návrhů na konkurz a návrhů k soudu bylo několik desítek. Na toto reagovali naši právní zástupci," řekl na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády.

Altner zaskočil i svého advokáta, ten o žádosti nevěděl

Podle Radiožurnálu podal Altner žádost v pondělí ráno a soud má na vyřízení návrhu předběžného opatření sedm dní. Pro Altnerova právníka Václava Veselého byl tento vývoj překvapením. „O tom já nevím, já jsem nic takového nepodával,“ uvedl.

Bývalý advokát Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku. Strana má tedy zaplatit celkem 337 milionů.

ČSSD se bojí, že peníze po vyplacení už nikdy neuvidí

ČSSD vypršela třídenní lhůta k zaslání peněz ve čtvrtek o půlnoci. Strana ale uvedla, že Altnerovi peníze zatím nepošle a bude uspokojovat jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se dovolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku.

Sociální demokraté se prý obávají toho, že když peníze pošlou na Altnerovo švýcarské konto, definitivně o ně přijdou, i když jim dá Nejvyšší soud alespoň částečně za pravdu. Premiér a šéf strany Bohuslav Sobotka (ČSSD) to obhajoval v neděli na Primě bojem o přežití strany.

Kauzu Altner komentoval v neděli v pořadu S prezidentem v Lánech i Miloš Zeman. Jako viníky vidí předsedy ČSSD v roce 2004, kdy strana podala ve sporu odvolání. Ukázal na expremiéra Vladimíra Špidlu a dnes už zesnulého Stanislava Grosse. Sám odpovědnost odmítl.

Video Miloš Zeman o ČSSD a kauze Altner - redakce Blesk
Video se připravuje ...

1pepan ( 18. dubna 2016 11:19 )

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa