Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Heraldik opravil Zemana: Sudetoněmecká vlajka existuje. Vznikla kvůli Čechům

Autor: kle - 
18. dubna 2016
06:15

Sudetští Němci podle prezidenta Miloše Zemana neměli svoji vlajku, používali vlajku s hákovým křížem. Pronesl to v nedělním pořadu S prezidentem v Lánech. Prezidentova slova však pro Blesk.cz vyvrátil heraldik Roman Klimeš. Sudetoněmecká vlajka podle něj existovala, a vznikla dokonce kvůli Čechům, resp. kvůli konfliktu s českou policií a armádou.

Prezident Miloš Zeman v nedělním pořadu „S prezidentem v Lánech“ použil jako příměr pro mávání tibetskými vlajkami v době návštěvy čínského prezidenta situaci z doby první republiky.

>Celý záznam pořadu Blesku S prezidentem v Lánech sledujte ZDE<

„Představte si, že by za první republiky československý prezident přijel do zahraničí a tam na něj mávali sudetoněmeckou vlajkou. Ona sice neexistovala, používali vlajku s hákovým křížem, ale to není podstatné,“ prohlásil prezident.

Prezident o mávání tibetskými vlajkami, podívejte se na video:

Video S prezidentem v Lánech: O čínské návštěvě a lidských právech - redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Sudetoněmecká vlajka existuje,“ opravil však prezidentova slova Roman Klimeš z Heraldické společnosti v Praze, který je autorem studie na toto téma. „Je však pravda, že byla vždy spíše vlajkou ‚de facto‘, a nikoliv ‚de jure‘.“

Vlajka připomíná česko-německý spor

Sudetoněmeckou vlajku tvoří tři vodorovné pruhy v barvách černá, červená a černá v poměru 1:2:1. Vlajka odkazuje na první německou obchodní a válečnou vlajku z roku 1848. Ta měla tři stejně široké vodorovné pruhy v barvách černé, červené a žluté.

„V roce 1919 došlo mezi českou policií a armádou na jedné a německou národní skupinou na straně druhé ke střetu, při kterém bylo asi 50 lidí zabito a zraněno. Jako výraz smutku nad touto událostí nechtěli Němci v Čechách, na Moravě a ve Slezsku více používat barvy černou, červenou a žlutou. Dolní žlutý pruh byl proto nahrazen pruhem černým,“ připomíná historii Klimeš.

Poprvé byla podle něj tato vlajka představena na veřejnosti v roce 1927 v Pasově při vzpomínkové slavnosti za oběti událostí z roku 1919. „Tu organizoval Sudetoněmecký vlastenecký svaz (Sudetendeutscher Heimatbund). Avšak jediné zákonné nařízení týkající se sudetoněmeckých barev najdeme pouze ve stanovách medaile ke vzpomínce na 1. říjen 1938,“ dodává. Medaile byla určena osobám, které se obzvláště zasloužily o znovusjednocení sudetoněmeckých území s německou Říší.

Video se připravuje ...
Další videa