Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Gott vidí uprchlíky stejně, těší Zemana. Ti „mladí, zdraví muži“ mohou být teroristi

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. dubna 2016
12:00

Migrační krize neutichá a Miloš Zeman upozorňuje, že všichni uprchlíci nadále chtějí hlavně do Německa. Těší ho přitom, že podobný názor na migranty jako on má i zpěvák Karel Gott. Zmínil opět riziko džihádistů, kteří míří v davech migrantů do Evropy. Rýpl si však také do Generace 21, která do Česka přepravila irácké křesťany, kteří u nás však zůstat nechtěli.

„Dělají to důmyslně, strkají před kamery reportérů děti,“ pronesl o uprchlících, prosících o vpuštění dál do Evropy, zpěvák Karel Gott nedávno v časopisu Týden. Označil to za citový nátlak. „Ale za nimi jsou k zahlédnutí také mladíci s mobilními telefony, kteří kalkulují... Jsou oblečeni jako málokdo v Praze, mají moderní a sportovní ohozy a síla a energie z nich jen čiší. Tak těm máme pomáhat?“ zlobil se mnohonásobný Zlatý slavík.

>> Celý záznam pořadu Blesku S prezidentem v Lánech sledujte ZDE <<

„Mistře, jménem své zesnulé babičky, která Vás milovala, Vás prosím: neshazujte se tak okatě,“ reagoval na Gotta na Twitteru europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09).

Zeman: Gott má právo na svůj názor

Co na to říká Miloš Zeman? V pořadu S prezidentem v Lánech uvedl, že právo na svůj vlastní názor neupírá nikomu. „Různí Štětinové, Teličkové a já nevím kdo všechno ještě upírá Zlatému slavíkovi právo na jeho názor, zatímco ho přiznává poměrně podřadné zpěvačce. Takže tady musí být rovnováha a objektivita. Buď toto právo upíráte oběma, nebo přiznáváte také oběma,“ zaútočil Zeman kvůli kritice zpěvačky Lenky Dusilové vůči své osobě na předávání cen Anděl.

„Že Karel Gott má stejný názor jako já, to mě samozřejmě těší, ale teď o tom nediskutujeme, teď diskutujeme o tom, zda má, anebo nemá na tento názor právo, a já vám říkám, že má. Doufám, že tento názor řekl Karel Gott bez papíru,“ pokračoval Zeman a opět narážel na Lenku Dusilovou, která svá slova na Andělech četla. 

Moderátor pořadu David Vaníček zmínil, že dle Gotta je uprchlická krize a terorismus chybně dávána za vinu náboženství. S tím je naopak se Zemanem v rozporu kvůli prezidentovým prohlášením na účet islámu. „Vy se divíte tomu, že Karel Gott a já máme na něco, třeba na vliv náboženství na migrační krizi, různý názor. Zvykněte si sakra na to, že žijeme ve svobodné společnosti, kde pluralita názorů je normální a uniformní názor je nenormální,“ dodal nabroušený Zeman. 

Podívejte se na to, co dalšího řekl prezident Miloš Zeman o uprchlících:

Video Miloš Zeman o uprchlících, 6. díl S prezidentem v Lánech - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Mezi mladými, zdravými migranty jsou teroristi, varoval Zeman

Během uprchlické krize se ale také často hovoří o nebezpečí ze strany islámských teroristů, kteří se mohou mezi migranty skrývat. „Mysleli jsme si, že to riziko (odhalení) je prostě příliš velké. Mezitím už víme, že co se týče IS, musíme se toho dost přiučit,“ připustil nedávno Hans-Georg Maassen, že Německo podcenilo riziko.

Jde přitom o šéfa Spolkového úřadu pro ochranu ústavy, tedy německé kontrarozvědky. „Mohlo nám ale uniknout, že jsou u nás, protože přicestovali pod falešnou identitou,“ dodal pro Die Welt am Sonntag.

„Tentýž šéf německé rozvědky, který tvrdil, že je tam džihádistů osm a půl tisíce, dnes tvrdí, že jich je tam 15 tisíc. Tak si uvědomte, že oni samozřejmě přišli s migrační vlnou, oni nepřiletěli letadly, protože by riskovali zejména po Paříži a Bruselu velmi tvrdou prověrku na letišti. No a v té vlně uprchlíků se poměrně snadno schováte. To jsou také ti mladí, zdraví muži, o kterých mluvil Karel Gott,“ vrátil se Zeman ke slovům Zlatého slavíka.

„Můj názor a moje obava zní, že pokud tuto situaci necháme bez povšimnutí, tak že dříve anebo později tyto spící buňky – a už to nebudou jenom ti osamělí vlci, jak se jim říká, ale větší organizované skupiny – spáchají kdekoli v Evropě teroristický útok, k čemuž je ostatně Islámský stát vyzývá,“ varoval Zeman. „Znáte přísloví, že zavíráte dveře od chléva, když vám utekla kráva?“ rýpl si pak prezident do opatření, která proběhla v Paříži a Bruselu až po teroristických útocích.

Zeman: Všichni uprchlíci chtějí do Německa. Kvůli dávkám

Dotaz na Zemana směřoval i Dan Drápal z Nadačního fondu Generace 21, která organizovala přesun iráckých křesťanů do Česka. „Mám určité rozpaky nad řadou vašich vyjádření k migrantům. Obavám se, že často příliš paušalizujete a že předpokládáte negativní motivace tam, kde může skutečně jít o život. Máte skutečně dobré poradce, kteří vás zásobují relevantními informacemi v této věci?“

„Já si myslím, že mám dobré poradce, ale o to tady nejde. Uvědomte si, že jsou migranti a migranti,“ uvedl Zeman. Nemá prý nic třeba proti vietnamské komunitě. „Islámská migrace je nebezpečná, protože není asimilovatelná do evropské kultury,“ obhajoval své výroky Zeman.

A do Generace 21 si rýpl kvůli iráckým křesťanům, kteří se rozhodli v Česku zrušit azyl a odejít do Německa. „Sama tato nezisková organizace vlastně prokázala pravdivost mé teze, neboť sem dovezla Iráčany, řečeno slovy Andreje Babiše tak zastoupila pašeráky, kterým by jinak tito Iráčané museli platit, no a potom jim ti Iráčané zdrhli do Německa. Čili pravdivost mé teze zněla, že stejně jsou kvóty a relokace nesmyslné, protože všichni chtějí do Německa, a to nikoli kvůli práci, ale kvůli sociálním dávkám, protože tam jsou nejvyšší,“ pokračoval prezident.

Zeman: Souhlasím spíš s Kohlem než s papežem

V souvislosti s uprchlíky se pak dostalo i na návštěvu papeže Františka v uprchlickém táboře na ostrově Lesbos, odkud si hlava katolické církve odvezla 12 uprchlíků včetně 6 dětí. Upozornil, že samotní uprchlíci nejsou čísla. Jak Zeman toto gesto vnímá? „Když je milionový rozsah uprchlíků, tak je 12 lidí hezké gesto, ale to je asi tak všechno,“ uvedl Zeman a připomněl, že daleko více souhlasí s bývalým německým kancléřem Helmutem Kohlem než s papežem Františkem. Zeman souhlasí s Kohlovým prohlášení, že Evropa nemůže absorbovat tak masivní vlny uprchlíků a že uprchlickou krizi je třeba řešit v místech, kde vznikla.

>> Co dalšího tentokrát zaznělo v Lánech? Čtěte ZDE <<

iva.nikdova ( 18. dubna 2016 11:59 )

lesnismes dost dobře vás nechápu, to si zvykáte na to příšerné jméno, že ho stále opakujete? Já se narodila v Československé socialistické republice, pak byla přejmenována na Českou a Slovenskou federativní republiku , pak na Českou republiku, ale stále to byla republika. Teď takoví lidé jako jste vy jim pomůžou ustálit jednoslovný název. Tak si tak žijte,, já se k vám nepřidám, kdybych na to slovo i nadávala!!! A uvědomte si, že tento názor Karla Gotta je vidět na internetu. Už v roce 2001 mluvil v Lidových novinách o iluminátech! Nebuďte líný/á/ a dohledejte.

iva.nikdova ( 18. dubna 2016 11:46 )

honza54 .K.Gott má tento názor minimálně 15 let a to k němu musel nějakou cestou dojít, takže havlovi blitky po flámu nežral zase tak moc. Patrně mu havel smrděl chlastem!

datel ( 18. dubna 2016 08:31 )

Štětináč, jako bývalá agent Stb řve za názor zlatého slavíka, ale když hlásala svoje názory ta zfetovaná Sapirova kur*ička, mu viditelně nevadilo....

...... ( 18. dubna 2016 00:35 )

Gott uz me dlouho se.re. Tim, ze onemocnel, byl politovan, ale jinak je to starej ko.kot

...... ( 18. dubna 2016 00:33 )

Bodejd by Gott nesouhlasil se Zemanem, vzdyt je komunistckej prominent a umi lezt do prde.le. To Kubisova nebo Matuska si to pekne vyzrali a pritom byli lepsi nez vychcany Karel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa