Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zkritizovala ho kvůli Číně, Zeman o Dusilové řekl: „Chudinka holčička“

Autor: bru - 
17. dubna 2016
11:51

Prezident Miloš Zeman poprvé osobně zareagoval na kritiku, kterou vyjádřili umělci při předávání hudebních cen Anděl. Lenku Dusilovou, která „vlnu“ odstartovala, označil za chudinku. Podle jeho slov se měla ony tři věty kritiky naučit zpaměti.

Nesouhlasíme s tím, že se prezident naší země ve svém úřadu chová nedůstojně a i naším jménem podlézá režimu popírajícímu svobodu a demokracii. Jestli se to nelíbí ani vám, prosím, nebojte se dát najevo svůj názor,“ řekla Dusilová v přímém přenosu z udílení hudebních cen Anděl.

Chudinka holčička se aspoň ty tři věty mohla naučit zpaměti…,“ řekl na tuto kritiku prezident. „Já jen přeji Lence Dusilové, aby byla úspěšná zpěvačka,“ doplnil Miloš Zeman v pořadu Blesku s prezidentem v Lánech.

>> CELÝ ZÁZNAM POŘADU S PREZIDENTEM V LÁNECH NAJDETE ZDE <<

A co prezident řekl na silnou a vulgární kritiku, která se snesla na hlavu Dusilové ze strany jeho podporovatelů? „Každý z nás, který veřejně vystoupí, je občas ostřelován tímto typem urážek. Já jsem neřekl nic jiného, než chudinka holčička. Uznejte, že je to milé,“ vyzval prezident moderátora Davida Vaníčka.

Lenka Dusilová se podle slov jejího manažera „nemá potřebu k výrokům pana prezidenta vyjadřovat.“

Poslechněte si prezidenta, jak reagoval na kritiku umělců:

Video Zeman ceny Anděl - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Lenku Dusilovou podpořili i její kolegové

Já bych byl rád, kdyby se naše vláda o nás postarala a netahala nás na východ za těma lidma, který to evidentně dělají, je to pan Babiš nebo pan Klaus, nebo dokonce soudruh Zeman,“ řekl v přímém přenosu David Koller.

Mluvčí hradu Jiří Ovčáček umělce označil za angažované a přirovnal jejich protest k antichartě. A reakce politiků na sebe nenechaly čekat. „Každý má právo vyjádřit svoje názory, včetně umělců a hudebníků. A nikdo by jim neměl nařizovat, jakou formu mají zvolit nebo co mají říkat,“ řekl Petr Fiala z ODS. „Reakce hradního mluvčího na Kollerovu kritiku mj. Zemana z Andělů je další ubohostí hraničící s umlčováním svobody projevu,“ řekl europoslanec Pavel Telička.

Kdo další podpořil Lenku Dusilovou?

„Souhlasím s tím, že si lidé ve svobodné zemi můžou říkat, co cítí. Pokud se to nepříčí zákonu. To je pro mě klíčové. Svoboda projevu platí vždy, a to i během televizního přenosu,“ řekl textař Michal Horáček.

„Někomu se to nemusí líbit, že to zaznělo na muzikantském fóru, ale já s tím souhlasím a trochu bych to rozvedla. Ale i když to bylo tvrdě řečeno, tak se s tím ztotožňuji,“ přidala se Lenka Filipová.

„Naprosto s Lenkou souhlasím a mrzí mě, že jsem nezvládla sama nic říct, protože jsem byla překvapená a rozklepaná z těch cen. Možná ani sama nejsem tak silná, moc ji obdivuji,“ dodala Bára Poláková.

Co dalšího zaznělo v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech?

>> Čtěte zde <<

Video se připravuje ...
Další videa