Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman: „Nejsem povrchní.“ O lidských právech při čínské návštěvě mlčel

Autor: bru - 
17. dubna 2016
11:39

O lidských právech při návštěvě čínského prezidenta nepadlo ze strany prezidenta Zemana ani slovo. Proč? I na to se ptal v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech moderátor David Vaníček.

Nedávno jsem přijal čínského ministra zahraničí, kterému jsem řekl dost otevřeně všechno, co si myslím ve věci Tibetu, Tchaj-wanu, politických vězňů v Číně. V politice lze říct leccos, když to člověk řekne diplomaticky zdvořilou formou. Čínská lidová republika si člověka, který se jí nebojí a dovede jí říct, co si myslí, váží víc než toho, kdo z ekonomických důvodů škrtá jednotlivé věci ze svých přípitků,“ řekl pro The Washington Post Václav Havel v roce 1996.

>> Celý záznam pořadu Blesku S prezidentem v Lánech sledujte ZDE <<

Co na to říká prezident Miloš Zeman? „Já jsem nikdy nic pod ničím tlakem neškrtal. Říkám to, co považuji za důležité,“ komentoval Havlova slova v kontrastu se současností v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. „Jsou rozhovory mezi čtyřma očima, které se nepublikují. Jsou přípitky, které se publikují,“ doplnil.

Co dalšího o čínské návštěvě prozradil prezident Zeman? Podívejte se na video:

Video S prezidentem v Lánech: O čínské návštěvě a lidských právech - redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Váš tlumočník Blesku řekl, že o soubojích mezi lidmi s tibetskými a čínskými vlajkami v ulicích Prahy nepadlo mezi vámi a Si Ťin-pchingem ani slovo. Je to pravda?“ ptal se prezidenta Zemana moderátor David Vaníček.

„Nejsem tak povrchní a čínský prezident taky ne, abychom nedokázali odlišit podstatné od nepodstatného,“ odpověděl stručně prezident.

Sešel by se prezident Zeman s dalajlámou?

I na tuto otázku přišla řada. Prezident má na ni jasnou odpověď. „Sešel bych se s ním tehdy, kdybych já byl duchovní vůdce, nebo kdyby Dalajláma byl velký investor. Protože to tak není, nevidím důvod se s ním setkat,“ oprášil Zeman svůj bonmot.

Co dalšího zaznělo v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech? Čtěte zde.

11karel11 ( 21. dubna 2016 20:42 )

Matonoha fakt šišle a není mu rozumět.Je dost starý a mohl se naučit správně mluvit.

11karel11 ( 21. dubna 2016 20:39 )

Pane prezidente nezabývejte se takovou, nesahá vám ano po kotník. Je to zoufalá holka a o životě ví prd. Jste náš nejlepší prezident, a máte ve všem pravdu. Ona ať si zpívá a neplete se do věcí, kterým vůbec nerozumí. Její IQ není vysoké.

blankaflexi ( 18. dubna 2016 18:47 )

Píšu do této rubriky protože je po ruce a je čtená!! Teď jsem doslova zhnusená okamžitě vypla ,,pořad,, Co na to češi!! Takovou hrůzu se šišlajícím Matonohou neuvidíte nikde na světě !!! Jak může televize nechat moderovat pořad pitomcem který si šlape na jazyk!!!!!!!! Už v pořadu Taxík se udržel jen krátce,není mu vůbec rozumět ! Proboha kompetentní lidé dělejte s tím něco,nikdo se přece nebude dívat na starého osla který nemá v pořádku výslovnost.Tvrdí,že absolvoval Jamu,tam se nevyučuje správná výslovnost? Pokud ano tak této škole dělá velkou ostudu !!

lahny ( 17. dubna 2016 13:14 )

Řekl bych, že Pelta má JEŠTĚ VĚTŠÍ HRB když kvůli Číně bude měnit začátky fotbalových utkání na poledne. To ani komunisti se tak nepřizpůsobovali Rusku, aby se kvůli tomu měnily začátky JAKÝCHKOLIV sportovních soutěží.

lahny ( 17. dubna 2016 13:09 )

pro karel_klafunda Můžeš mně vysvětlit jaký je rozdíl mezi Zemanem a Peltou, který leze Číňanůn více do zadku než Zeman? Pelta, kvůli tomu, že Číňani mají finanční podíl v našem fotbalu, tak chce posunout začátky utkání na poledne. Kdo tedy leze Číňanům více do zadku? Čínské peníze od Zemana smrdí a od Pelty ne? Proč se nyní NEPROTESTUJE před fotbalovým svazeme kvůli Peltovi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa