Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vláda bude jednat o americkém konvoji. Armáda má v plánu dalších 115 cvičení

Autor: ČTK, kle - 
16. dubna 2016
15:16

Vláda v pondělí projedná nová cvičení, která česká armáda letos plánuje. Bude mezi nimi i doprovod amerického konvoje, který má Českem projet na konci května. Celkem ale půjde o 115 cvičení, ze zahraničních například v Mongolsku či Kongu, řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Cvičení na letošní rok vláda schvalovala již v prosinci. Armáda plánuje 115 cvičení v zahraničí, vojáci budou vedle evropských zemí letos cvičit například v USA, Kanadě, Izraeli, Jordánsku, Mongolsku, Keni a v Kongu.

V Česku by se měl konat zhruba stejný počet vojenských cvičení jako minulý rok, budou mezi nimi i dvě velká cvičení, kterých se v obou případech zúčastní kolem 300 zahraničních vojáků a 30 spojeneckých letounů.

Vojáci chystají o 25 cvičení více

Nyní ministři dostanou na stůl doplněk, který obsahuje informace o dalších 18 zahraničních a sedmi českých, nově plánovaných cvičení. U dalších necelých 40 cvičení pak upřesňuje již schválené parametry, tedy třeba počet účastnících se vojáků.

Mezi novými cvičeními je například Saber Strike, během kterého budou čeští vojáci doprovázet konvoj 2. jízdního pluku americké armády. Ten se bude ve dnech 27. až 30. května přesouvat přes Česko na alianční cvičení v Pobaltí. „Cílem cvičení je zvýšit schopnosti složek Armády České republiky a vojenské policie při plánování a zabezpečení přesunů ozbrojených sil spojenců, procvičit poskytování logistické podpory a provést společný výcvik s jednotkami armády USA,“ uvedl Pejšek.

Americká armáda bude přes Česko přesouvat do 250 vozidel a 800 vojáků, kteří by měli podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) přespat ve Vyškově a případně i v Přáslavicích. V těchto posádkách se také počítá právě se společným výcvikem. Přesun amerického konvoje v loňském roce v Česku vyvolal značný rozruch.

Dalším novým cvičením bude Ultimate Sword, během kterého bude v Německu společně cvičit štáb 4. brigády rychlého nasazení s velitelstvím 1. německo-holandského sboru. Jeho cílem bude „udržení a rozvoj schopností štábu brigády působit v mnohonárodní operaci v rámci sboru“. Za českou armádu bude do něj vysláno 50 vojáků.

Čeští vrtulníkoví letci, kteří se připravují k nasazení v Afghánistánu, se zúčastní francouzského cvičení Mountain Flight. „Cílem je zdokonalit posádky vrtulníkového letectva v létání ve složitých taktických a geografických podmínkách,“ uvedl Pejšek.

Pro chemiky a ženisty je určeno cvičení Poison Challenge v Německu, na kterém budou trénovat likvidaci výbušných zařízení obsahujících otravné látky.

Loňský průjezd amerického konvoje:

rumungro ( 17. dubna 2016 13:59 )

Vítači půjdou vítat rozvraceče evropských a východních kultur.

ellenic ( 17. dubna 2016 10:36 )

Maria Mullerova Díky za radu zdarma, ale dost jich přišlo ze Slovenska. Takže keď domov, tak k Vám .

zemekf ( 17. dubna 2016 08:24 )

njn právě dnes uplynulo 71 let od bombardování Plzně. Američané zabili 600 plzeňáků Máte dobré kamoše )))))))

stařec ( 17. dubna 2016 08:07 )

Myslím,že to sobotovi i tomu komediantovi lidé brzy spočítají i s úroky !!!!!

miIrena ( 16. dubna 2016 22:27 )

Dřív bude Čína a my kolonií Ruska

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa