Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Gazdík se vrací jako šéf Starostů. Kalouskovi nepodá u voleb ruku v žádném kraji

Autor: ČTK, val - 
15. dubna 2016
21:30

Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík stane s největší pravděpodobností znovu v čele hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Na sobotním sjezdu o tom rozhodnou delegáti, kteří vyberou také prvního místopředsedu. Tím by měl být Vít Rakušan. Očekává se, že volba bude snadná, neboť Gazdík ani Rakušan by neměli mít protikandidáty.

Gazdík stál v čele hnutí od roku 2009 a úspěšně jej dovedl do parlamentu v rámci spolupráce s TOP 09. Před dvěma lety se nechal vystřídat libereckým hejtmanem Martinem Půtou, který však loni z čela hnutí odstoupil kvůli obvinění z přijetí úplatku v souvislosti s rekonstrukcí kostela svaté Máří Magdalény v Liberci. Rakušan, který je kandidátem na středočeského hejtmana, bude ve vedení STAN nováčkem.

Na sněmu by měli vystoupit předsedové některých parlamentních stran, ministři a partneři, se kterými STAN bude kandidovat v krajích do nadcházejících krajských voleb. Do nich jde s prioritami v oblasti bezpečnosti a posilování krajských samospráv a starostů.

V žádném z krajů nebude kandidovat se svým dosavadním partnerem, tedy TOP 09, s níž má STAN smlouvu o spolupráci na celostátní úrovni jen do začátku roku 2017, v němž mají být sněmovní volby.

Místopředsedové sněmovny Petr Gazdík (STAN) a Jaroslava Jermanová (ANO) Místopředsedové sněmovny Petr Gazdík (STAN) a Jaroslava Jermanová (ANO) | Blesk - Pecák, Křivan

I proto pozvání na sněm přijali zástupci řady parlamentních stran. Patří mezi ně předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ODS Petr Fiala nebo místopředseda lidovců Marian Jurečka. ČSSD má zastupovat předseda sněmovny Jan Hamáček. TOP 09 bude místo Miroslava Kalouska reprezentovat její čestný předseda Karel Schwarzenberg a místopředseda Marek Ženíšek.

Přijít má také předseda Zelených Matěj Stropnický, jehož radikalismus podle vyjádření STAN představuje „jistý problém“ pro politickou spolupráci. STAN koncem března Stropnického vyzval, aby stáhl kandidaturu na pražského radního a neblokoval tak obnovení koalice na magistrátu.

Hnutí Starostové a nezávislí vzniklo v roce 2004 jako regionální uskupení Nezávislí starostové pro kraj, současný název má od února 2009. O rok později se podílelo na tehdejší koaliční vládě, zastoupení mělo v osobách ministrů kultury. Své členy má v českém i Evropském parlamentu i v krajských zastupitelstvech. Mezi největší úspěchy hnutí řadí prosazení změny rozpočtového určení daní, která posílila rozpočty většiny obcí a měst.

Petr Gazdík se narodil v roce 1974 v Uherském Hradišti. Je vystudovaným pedagogem a několik let se také jako učitel živil. V letech 2002 až 2006 byl starostou obce Suchá Loz, kde nyní působí jako místostarosta. Je ženatý a má čtyři děti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1940 ( 16. dubna 2016 10:58 )

Jak mohou mít starostové, kteří mají nejblíž k občanům, ve svém čele toto Kalouskovo nedochůdče ? Takové "hnutí" žlučí je nevolitelné !

joudajoudovy ( 16. dubna 2016 09:55 )

gazdik pry ruku nepoda, ale pred kalouskem se klani jako pred papezem. je zrejme, ze gazdik prosel analnim kurzem.

sovca ( 16. dubna 2016 04:46 )

Klidně si může s Kalouskem podat ruku,velký rozdíl mezi nimi není.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa