Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policista jí zhmoždil ruku kvůli tibetské vlajce. Aktivistka podává stížnost

Autor: tmp - 
16. dubna 2016
07:15

Michaela Krausová (23) se podílela na věšení tibetských vlajek na veřejné osvětlení místo čínských vlajek při březnové návštěvě čínského prezidenta. Policisté aktivistce pohmoždili ruku a několik dní nemohla ani pracovat na počítači. Teď dopracovává na muže zákona stížnost. A pro Blesk.cz uvedla, že ji během několika dní oficiálně podá.

Michaela patří k aktivistům, kterým se nelíbil způsob vítání čínského prezidenta v Praze. A tak se s kamarády rozhodla podpořit happening na Evropské třídě. „Spočívalo to v tom, že jsme tam asi hodinu a půl byli s tibetskými vlajkami, načež když sundavali toho posledního kluka z lampy, tak jsem ho chtěla ještě trochu podpořit tím, že si tam stoupnu sama se svou tibetskou vlajkou,“ řekla Michaela Blesk.cz.

Nechte toho, to bolí“

V tu chvíli se k ní ale přiřítili dva policisté. „Dost nevybíravým způsobem mě chytli jeden za ruku, druhý za zápěstí a začali mi tu ruku kroutit dozadu,“ vzpomíná Michaela. Policistu prý slušně poprosila, aby přestal, že ji to bolí. „Načež to udělal ještě jednou a víc, tak jsem mu znova řekla, že mě to už hodně bolí, jestli by mohl přestat. On to udělal ještě jednou a pořádně, ruplo mi v ruce a nemohla jsem s ní hýbat,“ řekla Michaela.

Hned poté, co ji policisté zavřeli do antonu, si vyžádala záchranku. Na tu čekala asi tři hodiny. „V nemocnici doktoři konstatovali podvrtnutý zápěstí a druhý den jsem musela za obvodní doktorkou, protože jsem rukou nemohla hýbat, ani psát na počítači, tak mi napsala dvoutýdenní neschopenku,“ dodala Michaela, která už finišuje stížnost.

„Teď sepisuji stížnost a sbírám důkazy. Mám svědky, kteří slyšeli i viděli celý ten zásah, mám to nafocené, možná i nahrané, takže chci, aby se to prošetřilo,“ dodala.

„Se svými 45 kily na mě nemuseli jít dva

„Přijde mi, že bylo fakt zbytečné, aby mi česká policie za držení tibetské vlajky v rámci vítání čínského prezidenta podvrtla ruku, fakt to nebylo potřeba a ten zásah proti mně byl nepřiměřený, protože se svými 45 kily rozhodně na mě nemuseli jít dva,“ myslí si Michaela. V nejbližších dnech stížnost podá. „Zvažuji, že se připojím k hromadnému podávání stížností, protože jsem zaznamenala, že více lidí utrpělo nějaký nepřiměřený zásah nebo neoprávněný,“ řekla.

Michaela je přesvědčená, že policisté dostali nařízení, které jim umožnilo zasahovat proti lidem s tibetskými vlajkami. „I ti čínští vítači byli dost organizovaní a přesouvali se z místa na místo podle toho, kde byli lidi s tibetskými vlajkami, a snažili se je zakrýt. Takže to byl podle mě způsob, jak zamezit lidem, co protestovali proti Číně, aby byli vidět,“ dodala.

Policie se k návštěvě čínského prezidenta v Praze vrátila ve čtvrtek na detailní tiskové konferenci. Jako jediný exces přiznala incident na pražské FAMU. Také tady chtěli policisté odstranit tibetskou vlajku.

Čtěte také: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

11karel11 ( 17. dubna 2016 18:59 )

Měli zhmoždit mozek, když se neumí chovat.

lipno ( 17. dubna 2016 17:32 )

Shapiro jí to pofouká

11karel11 ( 16. dubna 2016 20:59 )

Krausovou patří zavřít. Jestli neví za co, tak my to ale víme.

lesnismes ( 16. dubna 2016 19:04 )

Rozhodne se da souhlasit s nazorem ze ceska republika je hezka zeme ale pokud by v ni nezilo tolik cechu.Paradoxne misto aby obyvatele te zeme muslimske bratry vitali je nenavidi k smrti.Bohuzel pro ceske truhliky zustanou zabedneni asi na vzdy.

jana1313 ( 16. dubna 2016 15:53 )

To je tedy debilní žvást Ať jsou dějiny kterékoli země jakékoli, ať má jakoukoli minulost, nemůže to být důvodem schvalování současné okupace této země jinou zemí a už vůbec to nemůže ospravedlňovat brutální zásah policistů proti tomu, kdo k okupované zemi vyjádří sympatie a podporu, aniž by se tím dopustil čehokoli nezákonného. Pryč se všemi, co za tou neoprávněnou policejní brutalitou stojí. A začít hezky shora od těch kvůli jejichž osobním záměrům k tomuto došlo. Pryč s těmi, co kvůli poplatnosti čínskému papaláši nařizují represe proti svobodnému vyjádření názoru lidí. Pryč s nimi, jsou to totalitou nasáklá zvrhlá hovada.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa