Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chudý milionář Altner: „ČSSD mě bude vydírat do konce života“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. dubna 2016
11:49

Pomohl ČSSD vyhrát spor o Lidový dům, dle rozhodnutí soudů však nedostal zaplaceno. Někdejší advokát Zdeněk Altner nyní čeká na své peníze – po letech soudních tahanic a sporů se jeho „odměna“ vyšroubovala o smluvní penále na 337 milionů korun. Premiéru Sobotkovi prý již zaslal údaje, kam mu má strana tučný obnos poslat. Jde o účet ve Švýcarsku. ČSSD vzkazuje, že se její obavy naplnily. A odmítá Altnerova tvrdá slova o vydírání.

Je tak trochu českým „milionářem z chatrče“. Kvůli soudnímu rozhodnutí výrazně zbohatl, ale jen na papíře. Proti Zdeňku Altnerovi je přitom v současné době vedeno 13 exekučních řízení, sám se ale léta soudil s ČSSD o vyplacení částky, kterou mu strana slíbila za zastupování v bitvě o Lidový dům.

Smlouvu s ním podepsal někdejší předseda ČSSD Miloš Zeman. Když v roce 2000 sociální demokracie spor vyhrála, došlo však k průtahům v zaplacení celé provize. A kvůli smluvní pokutě činí v roce 2016 celková dlužná částka Altnerovi 337 milionů korun, rozhodl soud.  

Altner si nyní ve svém prohlášení, které zaslal Blesk.cz i dalším médiím, postěžoval, že mu ČSSD nechce peníze vyplatit. „Předseda ČSSD učinil v den vyhlášení rozsudku veřejný příslib, že ČSSD bude pravomocný rozsudek respektovat. ČSSD veřejně prohlašuje, že rozsudkem Městského soudu v Praze se necítí vázána,“ stěžuje si Altner. 

Altner však šije do sociálních demokratů dokonce i kvůli údajnému vydírání. „ČSSD veřejně deklaruje, že pro mocenský vliv ČSSD do nezávislosti justice ani po 16 letech mého vydírání existenčním útiskem není pro ČSSD ani pravomocný rozsudek Městského soudu v Praze překážkou, aby ve vydírání mne jako svého věřitele pokračovala do konce mého života,“ napsal Altner.

„Nic takového se určitě neděje. Ani historicky,“ odmítl na dotaz Blesk.cz jakákoli slova o vydírání mediální zástupce ČSSD v Altnerově kauze Jiří Chvojka.

„Naopak pan doktor Altner poté, co mu ČSSD zaplatila vysokou částku dle té smlouvy, tak nad rámec dohody a nad rámec té smlouvy vlastně požadoval řádově stovky milionů korun a ve všech případech byl neúspěšný. V jediném případě, to je tento, byl úspěšný. A my se domníváme, že máme naději u Nejvyššího soudu, aby rozhodl v náš prospěch, a proto postupujeme takto,“ vysvětluje Chvojka.

Altner poslal bankovní spojení do Švýcarska

ČSSD však podle Altnera také „dehonestuje žalobce, že peníze hodlá převést do některého z daňových rájů“. A tak se prý rozhodl svěřit do ochrany právního státu Švýcarské konfederace. „Nezřídil jsem si účet u žádné ze soukromých bank ve Švýcarsku, ale ve velmi konzervativní státní kantonální bance, uvádí Altner. 

„Mohu potvrdit, že pan Altner přesně v souladu s našimi obavami, že by se ty peníze dostaly mimo jurisdikci České republiky, v tom vyrozumění o platbě poskytl číslo účtu švýcarské banky, to znamená, že se potvrdily naše obavy, že v případě úspěchu u Nejvyššího soudu bychom se k těm penězům už nedostali asi žádnou jednoduchou cestou,“ reagoval pro Blesk.cz Jiří Chvojka.

Stěžoval si, že odmítli jeho syna

Altner ve svém prohlášení také popsal, jak v posledních dnech postupoval. „Dne 14. 4. 2016 ve 20:23:02 hod. obdržel e-mailem předseda ČSSD Bohuslav Sobotka moje označení platebního místa k zaplacení částky 18.518.228,- Kč se smluvní pokutou 0,3 % denně z této částky od 19. 7. 2000 do 31. 3. 2016 podle rozsudku Městského soudu v Praze,“ tvrdí.

„Dne 15. 4. 2016 ráno v 7:00 hod. jsem chtěl osobně doručit po synovi do podatelny ČSSD originál mého označení platebního místa, s označením banky, čísla účtu vedeného na moje jméno, IBAN, BIC/SWIFT s mým ověřeným podpisem, aby ČSSD mohla do půlnoci dne 15. 4. 2016 soudem uloženou částku zaplatit. To samé jsem chtěl po synovi v 8:00 osobně doručit advokátní kanceláři Bělina (zastupuje ve sporu ČSSD – pozn. red.). Jak ČSSD, tak advokát Bělina odmítli osobní doručení označení platebního místa k zaplacení dluhu převzít a jeho převzetí potvrdit,“ zlobí se Altner.

„Právní zástupci ČSSD vyrozumění o platbě mají převzato, čili nechápu, co je tohle za vyjádření. Toto vyjádření pana doktora Altnera v tomto směru nechápeme, protože advokáti to vyrozumění o platbě mají a disponují s ním,“ kontruje Chvojka.

ČSSD přitom vypršela ve čtvrtek o půlnoci třídenní lhůta k plnění částky. Ovšem i když již Altnerův účet má, poslat peníze mu nadále odmítá, zvláště do Švýcarska. Rozhodla se pro jiný postup. Nejprve uspokojovat jeho věřitele. Ti prý požadují kolem 20 milionů korun.

„My vlastně umořujeme už tu částku nařízenou soudem tím, že budeme hradit jeho věřitelům, považujeme to za jediný možný krok, jak ochránit ty astronomické prostředky, které tam údajně měly naskákat kvůli smluvním pokutám, jak je ochránit v případě úspěchu u Nejvyššího soudu,“ dodal pro Blesk.cz Chvojka.

byvalyvoliccssd4 ( 15. dubna 2016 19:50 )

Nazdar klone! My levicoví dobytci si přeci rozumíme!

byvalyvoIiccssd4 ( 15. dubna 2016 16:57 )

Opravuji, všechny vlády od roku 1989 stály za ho.vno! Pravá nebo levá pakáž.

rumungro ( 15. dubna 2016 15:53 )

Já už toho mám dost, lezu zpátky.

rumungro ( 15. dubna 2016 15:46 )

Toho postiženýho inteligencí, co první slezl ze stromu, měla tlupa umlátit klackama.

frantaklika ( 15. dubna 2016 15:35 )

až v krizi se pozná kdo je co zač. ČSSD je falešná jak pětník. Měli by vyhlásit bankrot a ne si půjčovat! A jít od válu. Strana, která nedodržuje základní normy, nemůže nic požadovat od občanů. Je to tam nahoře pěkná sebranka, ministr fin. krade, ČSSD nectí zákony!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa