Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslanci se hádali kvůli svátečním nákupům: „Nejde o zákazníky, ale o pokladní“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. dubna 2016
12:07

Mají mít supermarkety a hypermarkety o svátcích zavřeno? Ze Senátu vzešel návrh na zavření velkých obchodů během sedmi státních svátků v roce. Poslanci se kvůli tomu pustili do ostrých hádek. Přeli se, zda má stát nařizovat zákazníkům, kdy mohou a nemohou nakupovat. A komu to prospěje. Následně však ve sněmovně propukl chaos kolem hlasování. A prošlo zavření jen během tří z vybraných svátků.

„To, co odpůrci tohoto návrhu zdůrazňují, že jde o nějakou svobodu nakupujících: Zákon není o nakupujících, zákon je o těch, kteří jsou za pokladnami, kteří jsou ve skladech. Ten zákon je pro ně,“ uvedl předkladatel návrhu, senátor František Bublan (ČSSD). 

Ostře diskutovaný senátní návrh se ve sněmovně dostal již do 3. čtení. Při debatě se obě strany – zastánci i odpůrci – pustily do shrnutí všech možných argumentů pro i proti.

Jenže nakonec hlasovali o něčem jiném, než o čem celou dobu sáhodlouze debatovali. Původní návrh se měl týkat sedmi svátků. Zcela zavřeno mělo být 1. ledna, 8. května, 28. září a 28. října a také první a druhý svátek vánoční, tedy 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by mělo být otevřeno jen dopoledne.

Jenže když došlo na samotné hlasování, objevil se problém. Sněmovna si ještě před hlavním hlasováním o novele odhlasovala pozměňovací návrh na zmírnění příkazu zavírání obchodů. Zavřeno by tak mělo být jen tři svátky v roce.

Zůstaly termíny 25. a 26. prosince a 1. ledna. Na Štědrý den pak zavíračka od 14:00. Nyní o tom budou jednat senátoři. A zastánci původního „sedmidenního“ návrhu doufají, že jim Senát předlohu pošle zpátky. Boj o supermarkety tak patrně nekončí.

Anketa
Jste pro, aby měly supermarkety a hypermarkety zavřeno během 7 vybraných svátků v roce?
počet hlasujících: 579
Anketa
Jste pro, aby měly supermarkety a hypermarkety zavřeno během 7 vybraných svátků v roce?
ANO
66 %
NE
34 %
počet hlasujících: 579

Poslanci si však k tomu v pátek během 3. čtení řekli mnohé. Stanislav Grospič (KSČM) původní návrh na zavření během sedmi dnů označil za první krok k vyjádření úcty k zaměstnancům. Byl by prý i pro zákaz prodeje o nedělích.

Jaroslav Foldyna (ČSSD) poslance také vyzýval ke schválení zákona: „Zkuste si žít za ty peníze, které tam ty holky dostávají za ty svátky. Pak byste věděli, o co tady jde.“

Proti byl třeba Tomio Okamura (SPD). „Pokud je někdo ochoten nakupovat a někdo jiný pracovat, neměl by stát mluvit do toho, jak si to dohodnou,“ říkal.

Dlouhý: Chtějí omezit prodej ve třech dnech, kdy je zavřeno

Na sociální síti se během jednání sněmovny vyjádřil i šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. „Dnes sněmovna rozhoduje o tom, zda jsou lidé nesvéprávní a potřebují zákon, který jim řekne, jak trávit volný čas. Říkám zákonu jasné NE,“ uvedl Dlouhý. Po fiasku s hlasováním pak dodal: „Poslanci schválili zákon, kterým se omezuje prodej o třech dnech v roce, kdy je stejně většinou zavřeno. Gratulace do sněmovny.“

Mihola: Hlady nikdo neumře, svět se nezastaví

Svůj příspěvek k diskuzi si připravila ve sněmovně i Jana Hnyková (Úsvit – Národní koalice). Odběhla však od tématu, vytáhla totiž uprchlíky. Podle ní by se totiž měli poslanci zaměřit spíš na to, „co se na Evropu hrne“, než se překřikovat a dohadovat o super a hypermarkety.

„Hlady nikdo neumře, svět se nezastaví a nezhasne,“ kontroval šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola, zastánce návrhu. Podle něj nás i situace současné Evropy nutí více se dívat na naše kořeny a vzpomínat, proč se jednotlivé svátky slaví. A k tomu nemusí být v hypermarketech otevřeno.

Nařízení se týká obchodů s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních. Netýká se čerpacích stanic, lékáren a prodejen na letištích či nádražích. Nad 200 metry se pozastavoval především Zbyněk Stanjura (ODS) a označil to za nelogickou věc.

Stanjura: Bruselská taktika dvou prstíčků

Debata začala nabírat kuriózních momentů, Stanjura se tázal, kolik metrů čtverečních má sněmovna a v kolika v budoucnu zavřených obchodech tedy poslanci sedí. Odpověděl mu poslanec Petr Kořenek (ČSSD) – prý má 307,77 metrů čtverečních.

Stanjura se však také pozastavoval nad výběrem svátků. Předkladatelé a zastánci návrhu prý zvolili oblíbenou bruselskou „taktiku dvou prstíčků“ a v budoucnu přijdou s dalšími návrhy na zavírání a omezování. Opozice si stěžovala především na omezování osobních svobod.

Defilé politiků z ODS však pokračovalo. Na jiný problém poukazoval šéf ODS Petr Fiala. „Samozřejmě že v Německu a dalších zemích západní Evropy podobná regulace existuje, ale je potřeba se podívat na tu tendenci a ta je opačná, než kterou jde Česká republika,“ upozornil Fiala s tím, že i Německo začalo v poslední době regulace měnit a mírnit.

Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) dodal: „Zákaz prodeje o nedělích zavedlo Maďarsko před rokem, minulý týden ho zrušilo, protože došlo k obrovskému poklesu a krachu malých obchodů. Ekonomické dopady byly hrůzné.“

Zaplať pánbůh za Vietnamce, říkal Bendl

Petr Bendl (ODS) přispěchal s příkladem z praxe, kdy jako Středočech, který dojíždí do práce, nenakoupí ani ráno, ani večer, kdy mají obchody zavřeno. Musí se spoléhat na hypermarkety po cestě. Ale nejen na ně. „Většinou mají otevřeni ti naši vietnamští spoluobčané, zaplať pánbůh za ně, protože my Středočeši bychom nenakoupili,“ říkal Bendl.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák se však na celý problém díval z jiného pohledu. Upozornil na to, že zákoník práce vymezuje dny pracovního klidu a během nich se pracovat ve většině případů nemá. „Zákoník práce říká, že ve dnech pracovního klidu lze zaměstnanci nařídit práci jen výjimečně,“ uvedl Sklenák.

„Proto naprostá většina zaměstnanců má ve státní svátky volno. Všichni úředníci mají volno a úřady jsou zavřené, protože úřadovat se dá i ten další pracovní den,“ říkal Sklenák. Na další pracovní den lze odložit třeba i vzdělávání dětí, a tak mají volno i ve školách, pokračoval. „Máme volno například i my,“ poznamenal. Vedle toho je několik profesí, bez kterých se o státních svátcích neobejdeme.

Sklenák se proto ptal, jestli se bez prodavačů a pokladních obejdeme, nebo patří mezi lékaře, hasiče a policisty, protože se bez jejich činnosti společnost během vybraných svátků neobejde.

Studenti si na svátky rádi přivydělávají, varovala Adamová

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová však Sklenákovi vyčetla, že jeho argument „kulhá hned na dvě nohy“. A tázala se, zda se po obchodech bude v budoucnu omezovat třeba i otevírací doba v pohostinství. 

„Já když jsem studovala VŠ, tak jsem si přivydělávala na brigádách právě tím, že jsem pracovala v maloobchodě. Svátky jsme my studentky a studenti brali s velkou vervou,“ vyzdvihovala Adamová možnost přivydělat si.

Šéfka pražských komunistů Marta Semelová reagovala: „Ono je něco jiného, když si přivyděláváte jako studentka, moje dcera a můj syn si také přivydělávali.“ Za odlišný případ označila, když zaměstnankyně pracují v supermarketech nastálo a musí se i o svátcích snažit uživit rodinu. „Věřte tomu, že by ty prodavačky byly velice rády doma,“ uvedla Semelová. 

panda82 ( 15. listopadu 2016 16:40 )

No a co tím vyřešili, pokladní šly dělat inventuru a sebraly brigádu studentům, ty duté hlavy poslanců si dělají volno kdy chtějí, stačí se podívat na prázdná místa ve sněmovně, a plat jim jde, ČOIka pracovala na plné obrátky, ani ji nevadilo, že je svátek, hlavně, že vyhrožovala pokutami, no a o čerstvé rohlíky nejde, ty na vesnici ve svátek stejně nejsou , je svátek a zavřeno, i malý obchod. No tak to dopadá, když má mozek absenci

Lena2006 ( 4. září 2016 11:38 )

Taky musím chodit o svátcích do práce, pokud potřebuji volno, řeším to dovolenou, která se dá vykázat na jiný den (na svátky dovolená u nás ofiko nelze) nebo výměnou směny (někdo před volnem upřednostňuje příplatek za práci ve svátky). Pokud jsem v práci, vítám, pokud si ještě stihnu po cest domů nakoupit. Nemusí být otevřeno do noci, ale klidně do 14 hod a stačí i v nějakém mírnějším režimu - méně zaměstnanců.

12kacenka82 ( 17. dubna 2016 19:50 )

Termín 25.,26.12. a 1.1. zavřeno,...takže vlastně vše při starém.pracuji v obchodě a už několikrát jsem slyšela " kdy si mám nakoupit když jsem v práci?" a já se ptám,jak si my,prodavačky,máme zajít na úředy které jsou zavřené když jdeme z práce.Tak tedy ať odhlasují,že úřady budou taky zavírat po osmé hodině večer a budou mít také otevřeno o víkendech a samozřejmé o SVÁTCÍCH

djaba ( 16. dubna 2016 06:51 )

Ty doby , kdy se od soboty od jedenácti hodin do pondělí nekoupilo nic , než benzín a v hospodě uležené předražené sušenky , dávno skončily .Jistě , na Štědrý den a obdobné svátky může být zavřeno .Jenže my pracující ve všední dny ,máme možnost v klidu nakoupit právě třeba v neděli .Že zrovna jsou ubohé pokladní a další v rachotě ? Hasiči , policisti ,řidiči hromadné dopravy ,zdravotníci a mnoho dalších také neznají svátky či výkendy .Tak o co jde .

verka1 ( 15. dubna 2016 18:30 )

chudáci by zemřeli hladem o vánočních svátcích navštěvujeme příbuzné, známé, chodíme bruslit, lyžovat... no jo, hypermarkety musí vydělávat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa