Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klausová jela kvůli Ficovi do Prahy zbytečně. Jeho infarkt se ale nepotvrdil

Autor: simao, ČTK - 
14. dubna 2016
18:30

Česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová přijela ve středu do Prahy, aby doprovodila státní návštěvu staronového slovenského premiéra Roberta Fica. Přijela ale zbytečně. Fico nedorazil, skončil v nemocnici. Mohla za to prý ucpaná céva, podezření na infarkt se nepotvrdilo. 

„Zatím žádnou oficiální zprávu nemáme. Zrušil cestu ze zdravotních důvodů a je na vyšetření v nemocnici, takže moudřejší budeme, až se dozvíme, jak to podezření na to, na ono dopadlo,“ říkala Blesk.cz Livia Klausová ve čtvrtek v poledne.

Podle slovenského Denníku N vyšetření ukázala, že zdravotní potíže premiéra způsobila ucpaná céva. Jednapadesátiletého Fica do nemocnice nepřivezla sanitka, ale přijel soukromým vozem. Z jeho setkání s premiérem Sobotkou a prezidentem Zemanem však náhle sešlo. Přání brzkého uzdravení poslal Ficovi i český prezident.

Nečekaně volného času využila Klausová k tomu, aby se vydala na předání Ceny Institutu Václava Klause do vily na Hanspaulce, kde spolek jejího manžela sídlí.

A společně s exprezidentem Klausem pogratulovala letošnímu oceněnému, ekonomovi Dušanu Třískovi, který během ceremonie vzpomínal, jak byli s někdejší kolegyní Klausovou za komunistů v závěru 70. let na horách coby instruktoři a kolegové z Ekonomického ústavu ČSAV hlídat na lyžařském kurzu malé děti.

„Já bych jen poznamenala, že pokud jde o ten lyžařský kurz, děti na to dodnes vzpomínají, takže oběma instruktorům tímto děkuji,“ reagovala ekonomka Stanislava Janáčková, která se v září 2014 stala první oceněnou Cenou Institutu Václava Klause.

„Dušan tam byl kvůli lyžování, já jsem tam byla, protože to byly malé děti, aby tam byla nějaká mami, která ty rukavice a boty bude ráno shánět,“ rýpla si do „otce kuponové privatizace“ Třísky usměvavá Klausová.

Video Václav Klaus vítá v Institutu ekonoma Třísku i manželku Livii Klausovou. - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Když přišla řeč na Ficovu zkaženou návštěvu, rozpovídala se Klausová už vážně o tom, jak vnímá de facto z první ruky ze svého sídla v Bratislavě povolební situaci na Slovensku. 

„Má to samozřejmě dvě roviny. První rovina je, že politická strana pana premiéra Fica – minulého i současného – byla zřetelným vítězem voleb a to ne poprvé, ale opakovaně s výsledkem, který znáte. Je pravda, že rozložení politických sil po těch volbách bylo velmi zvláštní. Z toho plynula možnost několika typů sestavení vlády. On dostal tuto šanci jako první a vládu sestavil,“ řekla Blesk.cz Klausová.

Na dotaz ohledně fenoménu letošních slovenských voleb – úspěchu pravicové radikála Kotleby a jeho strany – Klausová pro Blesk.cz dodala: „Pan Kotleba a celkový vývoj toho, kam až se dostal, je výsledkem toho, že zmírnil některé výroky, změnil rétoriku, ale i způsob vedení volebního boje. On se pustil dvěma směry, jednak přes sociální sítě a potom přes konkrétní přítomnost v řadě obcí Slovenska. Je to ale velmi zajímavé – ta analýza toho, proč uspěl i v místech, kde ta údajná jeho rétorika, týkající se např. Romů, nebyla. On dosáhl velkých výsledků i v jiných částech Slovenska.“

havran2 ( 14. dubna 2016 20:31 )

Co tam ta stařenka ještě dělá? Nic,jen hrabe ! ! !

jetstream ( 14. dubna 2016 19:46 )

Fico hraje divadlo hajzl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa