Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ČSSD 337 milionů nezaplatí. Chvojka: „Nechceme, aby skončily v daňovém ráji“

ČSSD neuznává pohledávku svému někdejšímu advokátovi Altnerovi.
ČSSD neuznává pohledávku svému někdejšímu advokátovi Altnerovi.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: bru/ČTK - 
14. dubna 2016
12:40

Sociální demokracie do dnešní půlnoci svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi nezaplatí 337 milionů korun, jak rozhodl soud. Nejprve uspokojí jeho věřitele, kteří požadují kolem 20 milionů korun, řekl dnes Jiří Chvojka, který stranu ve věci mediálně zastupuje. Věří tomu, že ČSSD postupuje v souladu se zákonem. Rozsudek městského soudu v Praze se stal pravomocným v pondělí, od té doby ČSSD běží třídenní lhůta na zaplacení, která skončí dnešní půlnocí.

Altnerovi se zatím strana platit nechystá z několika důvodů. „Ani zatím nemůžeme, protože nevíme kam, a jsme vázáni tím, že musíme přednostně uspokojit věřitele,“ uvedl Chvojka. Jakmile straně doloží věřitelé nabytí právní moci exekučních příkazů, začne je jednoho po druhém vyplácet.

„Rozsudek soudu tímto krokem plníme v plném rozsahu,“ je přesvědčen Chvojka, podle něhož je to jediný možný zákonný postup. Chvojka ale odmítl potvrdit, že strana Altnera vyplatí, jakmile uspokojí jeho věřitele.

V prohlášení naopak spekuluje o tom, co by Altner s penězi mohl udělat. „ČSSD se podle nás rovněž důvodně obává, že zaplatí-li panu Altnerovi astronomickou částku přiznanou rozhodnutím odvolacího soudu, se kterým zásadně nesouhlasíme, tyto peníze v případě úspěchu před Nejvyšším soudem již nikdy neuvidí. Nechceme, aby celá částka zmizela kdesi v Panamě nebo jiném daňovém ráji,“ napsal Chvojka, aniž přiblížil příčinu těchto „důvodných obav“.

Podle Altnerova právníka ale nemá Sociální demokracie právo peníze zadržovat. Exekuci vůči straně ale prý Altner zatím nezvažuje.

Strana v případu podala dovolání k Nejvyššímu soudu, které ale nemá odkladný účinek. Pokud jde o číslo účtu, kam má ČSSD peníze Altnerovi poslat, chce jí ho Altnerův advokát Václav Veselý dodat nejpozději do pátku. Sociální demokraté mají na zaplacení stamilionové částky připravený úvěr.

Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

byvalyvoliccssd4 ( 15. dubna 2016 19:56 )

Levácká zlodějská pakáž přeci nebude platit dluhy.

marais ( 15. dubna 2016 11:44 )

Ten soud někdo blokoval cca 16 let , at to uhradí soudce, co to měl na starosti!

marais ( 15. dubna 2016 11:42 )

 zaplatit do 3 dnů je od soudu divné rozhodnutí..jen nabytí právní moci chvíli trvá a pak kde kdo vezme 330 milionů? at dluh uznají a dluh začnou splácet..

milan1959 ( 14. dubna 2016 13:35 )

Okamžitě bych je poslal do exekuce!!! Bolševici z.a.s.r.a.n.í....

nikal ( 14. dubna 2016 13:33 )

naprostý souhlas...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa