Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zdravotnická krize zažehnána? Sobotka podpořil růst platů, poskočí o třetinu

Autor: ČTK, tmp - 
13. dubna 2016
21:33

Zvýšit platy o třetinu chce premiér Bohuslav Sobotka všem, kteří pracují ve zdravotnictví. Řekl to po jednání se zástupci krizového štábu, na kterém byl i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podpoří proto vyšší odvody státu v příštím roce i pravidelnou valorizaci v následujících letech, aby zdravotníci dostali dlouhodobou perspektivu. 

Výdělky by podle premiéra měly stoupnout nejen v nemocnicích státu, kde jsou státní tarifní tabulky, ale i v nemocnicích krajů, kde se dosud ne vždy dařilo vládní rozhodnutí o zvýšení platů dodržet. K navyšování by se kraje měly zavázat podpisem memoranda mezi vládou a kraji.

„Jsem přesvědčen o tom, že není možné riskovat, že nám budou odcházet zdravotní sestry i lékaři, a myslím si, že jim musíme dát dlouhodobou perspektivu toho, že se vyplatí ve zdravotnictví zůstat. Nejenom kvůli penězům, ale kvůli tomu, že zajistíme funkční systém poskytování zdravotní péče a co nejlepší podmínky pro jejich práci, a především dlouhodobě stabilní podmínky,“ řekl premiér.

Vyšleme signál

Sobotka chce jednat v koalici i ve vládě o zvýšení platů v příštím roce, o navýšení plateb za státní pojištěnce i o dlouhodobých krocích, které možná překročí horizont tohoto volebního období a této vlády. „Byl bych rád, kdybychom vyslali nějaký signál dlouhodobé stability v oblasti zdravotnictví, protože to je asi to nejlepší, co můžeme udělat, abychom udrželi sestry i lékaře,“ řekl premiér.

O růstu platů i odvodů státu chce Sobotka jednat v rámci debaty o aktualizaci konvergenčního programu. Ještě předtím, než vláda tento program bude schvalovat, musí být podle něj jasno, jak to bude s valorizací plateb za státní pojištěnce i se zvyšováním platů, které by v příštím roce mělo činit deset procent.

Zvýšení platů o třetinu

„Shodli jsme se dnes všichni na tom, že chceme dát naději všem, kteří pracují ve zdravotnictví. Navrhujeme, aby během tří let jim o jednu třetinu stouply platy, tedy třikrát po sobě deset procent,“ řekl právník Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala. Hlavní podle něj je, aby ti, kteří ze zdravotnictví ještě neutekli, v něm zůstali, a ti, kteří ze zdravotnictví odešli, se do něj vrátili. „Shoda byla dnes na tom, že návrhy krizového štábu a možnosti vlády se zpracují a zhruba začátkem května se znovu sejdeme,“ řekl.

Podle předsedy Lékařského odborového klubu je předčasné mluvit o spokojenosti, i když náznaky pozitivity jsou, protože návrhy krizového štábu nebyly šmahem odmítnuty. „Ministr zdravotnictví dostal za úkol zpracovat všechny situace, které by mohly zdravotnictví pomoct,“ řekl.

Premiér chce také ulevit lékařům a sestrám v administrativě, aby měli víc času pro pacienty, tomu by měla napomoci elektronizace zdravotnictví. Dotáhnout se podle něj musí také dva klíčové zákony reformující vzdělávání lékařů a sester, aby se vzdělávání zkrátilo a lékaři a sestry se dostávali do zdravotnictví rychleji než dnes.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 13. dubna 2016 22:52 )

Sester bude stále nedostatek. Hlavní důvod je ve vzdělávání. Zdravotnické školy by měly zpět přejít pod MZ a odborné předměty přednášet lékaři a ne sestry Mgr, které neznají práci sestry, jen teoreticky.Praxi by měla vést odborná sestra s praxí. Sestra po maturitě nebude dělat 2 roky za almužnu a pod dohledem a pak se ještě se registrovat, všechno si platit, aby mohla pracovat samostatně. Celé školství je zmatečné a nevyhvující, vedou ho "sami odborníci" do pekel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa