Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slovenský miliardář zvažuje koupi OKD. Podle Zemana by bylo lepší znárodnění

Autor: simao, ČTK - 
13. dubna 2016
16:01

Že by svitla naděje pro horníky, které čeká propouštění? Kolem černouhelné společnosti OKD krouží movití zájemci, nejnovějším je slovenský miliardář Pavol Krúpa. Po pondělní nabídce miliardáře Petra Pauknera se tak otevírá další možnost. Krúpa se již o dění kolem OKD, ale i hornických bytů zajímal v minulosti, když doly ještě vlastnil uhlobaron Zdeněk Bakala. Podle prezidenta Miloše Zemana by bylo nicméně nejlepší firmu znárodnit.

Skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy navrhla skupině Ad Hoc Group (AHG), že od ní koupí černouhelnou OKD, která má existenční problémy.

Krúpova firma prý na rozdíl od pondělní nabídky Petra Pauknera a spol. nepodmiňuje svou investici insolvencí firmy. Arca Capital je přitom již nyní minoritním akcionářem společnosti New World Resources (NWR), která OKD vlastní. Ve firmě má přímo podíl 3,44 procenta, dalšími akciemi pak disponuje v rámci spřízněných firem. Jejich množství  s odkazem na strategické důvody prezentovat nechce.

„Návrh na jednání k odkupu společnosti OKD jsme měli v úmyslu předložit již na valné hromadě NWR, která se konala minulý pátek. Z důvodu neúčasti zástupců skupiny AHG ale nebyl prostor. Jelikož nemáme k dispozici kontakt na kompetentní osobu, návrh byl adresován až dnes prostřednictvím pana Romana Paříka, tiskového mluvčího skupiny AHG,“ uvedla ve středu Arca.

Krúpa byl loni za Zemanem. Spojila je kritika Bakaly

Krúpova společnost se domnívá, že náklady spojené s ukončením činnosti OKD ve výši 33 miliard korun prezentované AHG lze výrazně snížit. „Jsme ochotni se zavázat, že lze zajistit fungování společnosti OKD a realizaci těžby v dolech společnosti po dobu minimálně dalších pěti let za účelem prodloužení životnosti společnosti a snížení negativního dopadu na region,“ popsala dále Arca.

Arca také vyzvala členy dozorčí rady společnosti OKD, aby požadovali po představenstvu firmy dokumenty, které by mohly pomoci objasnit hospodaření společnosti v minulých letech.

V minulosti se společnost angažovala i v otázce hornických bytů. A miliardář Krúpa byl při té příležitosti přijat loni v srpnu i na Hradě prezidentem Milošem Zemanem. O dřívějším vlastníkovi NWR Bakalovi Krúpa přitom v rozhovoru pro Blesk říkal: „Neznám, ale nemůžu o něm říct nic pěkného. Jeho umění ukradnout několik miliard eur, odejít a zanechat za sebou takovou pachuť ve společnosti, to nedokáže jen tak někdo.“ Bakalu ostře kritizoval v pořadech S prezidentem v Lánech i Miloš Zeman.

Video Podnikatel Krúpa: Bakalu jsem vylekal, proto prodal hornické byty. - Jan Jedlička, Milan Kolář, Eva Pospíšilová
Video se připravuje ...

Kolem OKD je přitom poslední dobou pořádně rušno. A nejde jen o nabídky Pauknera či Krúpy. O případné pomoci ze strany státu jednali v úterý se zástupci AHG ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Ministři po jednání uvedli, že AHG poskytne během několika dní informace, které si vyžádali. Teprve poté se kabinet rozhodne o svém postupu ohledně OKD.

„Pro nás je důležité a kvitujeme, že vláda přestává preferovat jako první variantu insolvenci a že je ochotná jednat buď o odkupu, nebo společné restrukturalizaci společně s investory. To je pro nás obrovský posun,“ tvrdil však po jednání mluvčí AHG Roman Pařík.

Průzkum o OKD: Hlavní příčina současné situace Průzkum o OKD: Hlavní příčina současné situace | infografika Blesk

Angažovali se v případu Grossových akcií

Nyní tedy kolem OKD krouží Arca. Tahle finanční skupina směřuje svou činnost především na správu aktiv, energetiku a hledání obchodních příležitostí. Nyní spravuje aktiva okolo 700 milionů eur (18,9 miliardy Kč).

Mezi historicky klíčové projekty skupiny patří obchod s akciemi slovenské Zentivy či společnosti Moravia Energo. Miliardář Krúpa na dotaz Blesku, proč by zrovna jemu měli věřit lidé, když se dřív Arca angažovala třeba v odkupu akcií expremiéra Stanislava Grosse, uvedl: „Tak to víte, že se tím zviditelňujeme. Ale pokud by to byl jediný cíl, bylo by to velmi přízemní. Do případu pana Grosse jsme vstoupili, protože ostatní se toho báli. My jsme se ale neměli čeho bát.“

Rozsáhlé investice uskutečňuje Arca též na Ukrajině. Analytik společnosti Colosseum František Bostl však nyní varuje: „Pokud by se stala novým vlastníkem OKD Arca, nešlo by v řešení hornické krize o pozitivní posun, ale spíše naopak. Arca by jako nový vlastník s největší pravděpodobností OKD dále neprovozovala, ale pokusila by se spíše o následný prodej dalším zájemcům nebo přímo státu.“ Co přesně bude s OKD, je tak dále ve hvězdách.

Neměl by se postarat stát?

Nejvhodnějším řešením situace kolem těžební společnosti OKD by bylo ovšem podle prezidenta Miloše Zemana přijetí zákona o znárodnění této firmy. Uvedl to hradní mluvčí Jiří Ovčáček po jednání Zemana s moravskoslezským hejtmanem Miroslavem Novákem, vládním zmocněncem pro Moravskoslezský kraj Jiřím Ciencialou a viceprezidentem Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Václavem Daňkem.

Předmětem setkání byla podle Ovčáčka právě situace OKD. „Prezident republiky vyjádřil názor, že v první řadě je zapotřebí pomoci horníkům této společnosti a v druhé řadě uchovat v rozumném rozsahu těžbu v perspektivních dolech. Odmítl naproti tomu jakékoli výpalné těm, kdo OKD vytunelovali,“ uvedl mluvčí. „Proto zastává názor, že nejvhodnějším řešením by bylo přijetí zákona o znárodnění OKD,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa