Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zaorálek: Je třeba řešit obavy lidí z islámu, muslimové jsou naši sousedé

Autor: ČTK, simao - 
13. dubna 2016
12:50

Muslimská společenství podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) jsou a budou důležitou součástí evropských společností. Je proto nezbytné zabývat se obavami lidí z islámu.

Muslimské společnosti stojí podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka před výzvou, jak propojit náboženské normy s individuálními svobodami a debatou o tom, jak vedle sebe mohou fungovat různé kultury a náboženství.

„Je jasné, že vzhledem k tomu, že muslimské komunity jsou a dále budou důležitou součástí evropských společností, výsledek této debaty bude důležitý i pro nás,“ uvedl Zaorálek. O soužití s muslimy hovořil na konferenci o mezikulturním dialogu, kterou pořádá Akademie věd ve spolupráci s ministerstvem zahraničí a pražskými velvyslanci muslimských zemí.

Podle nedávného průzkumu agentury Phoniex Research přitom mají dvě třetiny lidí z islámu strach.

Výzkum "Krajské volby a uprchlická krize" agentury Phoenix Research Výzkum "Krajské volby a uprchlická krize" agentury Phoenix Research | Phoenix Research

Zaorálek poznamenal, že Evropa vnímala islám dlouhou dobu jako sousedící svět, nyní jsou však muslimové sousedy Evropanů ve stejných městech i ulicích. 

Soužití s muslimy však podle něj vyvolává v lidech strach. „Lidé jsou znepokojeni, protože cítí, že nedostávají odpovědi na mnoho otázek o islámu, které je jako nemuslimy zajímají,“ míní šéf české diplomacie.

„Musíme ale rozlišit mezi extremismem izolovaných skupin a jedinců a obavami mírumilovných občanů, kteří pouze vyjadřují své znepokojení založené na omezených informacích, které dostávají z médií,“ uvedl ministr.

V Česku i dalších evropských zemích se podle Zaorálka objevují politici, kteří se snaží na obavách lidí získat politické body. „V České republice jsou jedinci a skupiny, které využívají xenofobní nálady pro své politické ambice,“ poznamenal Zaorálek.

Politická debata o islámu je podle něj často vypjatá a obtížná, zejména kvůli migrační krizi, násilí v některých blízkovýchodních zemích a teroristickým útokům. Akademici, diplomaté i duchovní se budou otázkou soužití různých náboženství kultur zabývat celý den. Závěry konference shrnou ve čtvrtek na ministerstvu zahraničí.

Video Studio Blesk Zaorálek - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

karolin111 ( 30. září 2017 00:15 )

Pane Zaorálku,muslimové chtěli ovládnout Evropu už ve 14.století.NEJSOU NAŠI SOUSEDÉ JSOU TO NÁJEZDNÍCI A OKUPANTI A EVROPA SE VZDÁVÁ BEZ BOJE.JESTLI PAK RUSOVÉ UTÍKALI JINAM PŘED NĚMCI.HÁJILI STALINGRAD DO POSLEDNÍHO DECHU.TOTO JSOU VĚTŠINOU MLADÍ MUŽI,KTEŘÍ BY MOHLI BOJOVAT DOMA A NE SE SEM VALIT JAK ČERNÝ MOR.BUDOU JICH MILIONY A V NAŠÍ KRÁSNÉ ZEMI NEBUDE PRO NÁS ZA CHVÍLI MÍSTO.KONEČNĚ JSME BEZ NĚMCŮ A RUSÁKŮ. FAKT TOHO MÁME DOST A DOUFÁM,ŽE VÁS NIKDO NEBUDE VOLIT.BUDU VOLIT TOHO KDO JE PROTI ISLAMIZACI.TO JE NYNÍ NEJHLAVNĚJŠÍ.AŤ DALŠÍ GENERACE MOHOU ŽÍT V KLIDU.

Biskup ( 29. září 2017 07:40 )

 Vážený pan Zaorálek píše,že muslimové jsou naši sousedé a že všichni nejsou teroristi. V tom může mít pravdu. Ale je tu druhá stránka mince. Islám neuznává křesťanství a ani jiné náboženství, neboť oni jsou podle koránu jedinou vírou a ostatní je třeba dostat na jejich víru a nebo zabít,zotročit a tak dále. Potom kolik je mezi nimi odborníků, že všichni pohlaváři jako jeden říkají, že se bez nich neobejdeme? Teď sociální dávky. Je to vidět v jiných zemích, jak vysávají státní peníze. Vždyť u nás jste se nedokázali vypořádat s cikánskou komunitou, která taky dojí státní kasu. A teď chcete ještě přidat k těmto parazitům jiné. Tak se nedivte,že pod náporem faktů lidí je nechtějí v naši zemi a nedej bože v domovech. Vždyť i na Svatopetrském náměstí imigranti a bezdomovci nevyužívají sprchy, takže hygiena je totálně nulová. A MY JE MÁME AKCEPTOVAT? Vy jste asi,, upadl,,

Predtor ( 28. září 2017 18:53 )

ČSSD - KDU-ČSL-HNUTÍ ANO PODPORUJE iSLAM TERORISTI JEDINÁ MOŽNOST JE SPD

1hela1 ( 19. června 2017 07:04 )

Ale že oni se k nám chovají jako vřelí a milí sousedé. Neříkám, že všichni jsou teroristé. Ale pokud máte volbu si vzít 10 ks cukroví a víte, že jeden kousek je otrávený...dáte si ?

dalenka ( 17. června 2017 23:17 )

 Zvorálku to jsi úplně po.ral.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa