Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zfackovali prý studenta kvůli názoru na Čínu. Zeman ale policisty chválí

Autor: ČTK, val - 
12. dubna 2016
20:23

Nevděčný úděl policistů často spočívá v tom, že brání projevu duševně nenormálních lidí. To uvedl v úterý prezident Miloš Zeman k policistům, kterým děkoval za zásahy při nedávné návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga i při loňské oslavě 17. listopadu. Ve stejnou dobu přitom server Echo 24 přinesl informaci o zfackovaném studentovi, kterého údajně policisté šikanovali kvůli tomu, že jim spílal za opatření provedená právě v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta.

O pochvalné akci informoval na Twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček: „Pan prezident pozval na Hrad příslušníky Policie ČR. Poděkoval jim za zásahy 17. 11. 15 a při návštěvě prezidenta ČLR,“ uvedl. Hradní události se podle něj zúčastnil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nebo policejní prezident Tomáš Tuhý.

Celý úterní projev prezidenta Zemana si můžete přečíst zde. 

Ze zákroků během návštěvy čínského prezidenta se největší kritiky dostalo incidentu na pražské FAMU, kterou kvůli vyvěšení tibetské vlajky navštívili policisté. Policejní prezident Tuhý se za jejich postup omluvil vedení školy a označil ho za „nevhodný a nadbytečný“. Dva policisté čelí nyní kárnému řízení.

Postup policie bude vysvětlovat i Chovanec

Postup policie by měl poslancům vysvětlovat také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Mimořádnou schůzi na příští týden ve čtvrtek z podnětu poslanců opozičních TOP 09 a ODS předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Poslancům TOP 09 se v úterý nepodařilo prosadit návrh, aby se Sněmovna záležitostí zabývala na nynější řádné schůzi.

Kromě incidentu na FAMU zasahovala policie v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta ve dnech 28. až 30. března v řadě případů, a to proti odpůrcům i příznivcům akce. Ministr vnitra Chovanec odmítá, že by přitom policisté stranili Číňanům. Kritici ale hovoří o bezdůvodné šikaně některých odpůrců čínského prezidenta.

Podporovatelé čínského prezidenta se snažili vytrhnout muži tibetskou vlajku z ruky Podporovatelé čínského prezidenta se snažili vytrhnout muži tibetskou vlajku z ruky | Blesk - Mária Rušinová

Policie prý profackovala studenta

Prezident Miloš Zeman v úterý oceněným policistům řekl, že je potřeba odlišit lidi, kteří svobodně vyjadřují svůj názor „od různých Kalousků, kteří se pouze zviditelňují šaškovskými akcemi“. Postup policie při návštěvě čínského prezidenta vůči demonstrantům, mezi kterými byl právě i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a kteří se snažili dostat na uzavřené Hradčanské náměstí, kde chtěli na oznámené akci demonstrovat za Tibet, označil za správný.

Zdůvodnil to bezpečností „druhého nejvýznamnějšího muže planety“. „Duševně normální lidé" by to podle něj měli pochopit. „Váš nevděčný úděl často spočívá v tom, že bráníte projevu duševně nenormálních lidí, a v tom jste tak trochu podobní psychiatrům,“ dodal Zeman.

Miroslav Kalousek během protestu na podporu Tibetu a návštěvy čínského prezidenta v Praze Miroslav Kalousek během protestu na podporu Tibetu a návštěvy čínského prezidenta v Praze | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Server Echo24 v úterý informoval o dalším závažném případu. 19letý mladík, jehož jméno redakce zná, ale neuvádí ho, obvinil policisty z hrubého zacházení, kterého se vůči němu měli dopustit právě v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta. Zadrželi ho prý poté, co na skupinku policistů se samopaly křiknul: „Měli byste se stydět za čínského prezidenta“.

Následně jej prý o pár ulic dál legitimovala policejní hlídka kvůli údajnému narušování veřejného pořádku. Poté, co si chtěl příslušníky natočit na telefon, jej spoutali. Na služebně se mu prý posmívali, nadávali mu a dokonce uštědřili tři facky, tvrdí student pražského gymnázia.

Podporovatelé čínského prezidenta v Praze Podporovatelé čínského prezidenta v Praze | Blesk - Mária Rušinová

Ten už podal kvůli postupu policie trestní oznámení. V současnosti se případem zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Případem se zabýváme, ale je to úplně na začátku, takže v tuto chvíli k tomu žádné podrobnější informace nejsou. Pokud se ptáte, jak dlouho bude šetření trvat, tak obvykle to bývá týdny a měsíce, takže v tuto chvíli skutečně nelze předjímat, kdy bude stanoven nějaký závěr,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Postupem policie při návštěvě čínské hlavy státu se možná budou zabývat také poslanci. Opoziční zákonodárci sice v úterý neuspěli s požadavkem zařadit na plénum bod, v němž by ministr Milan Chovanec podával informace k této záležitosti, ale pokusí se kvůli tomu vyvolat mimořádnou schůzi. Ta by měla proběhnou příští čtvrtek. 

Více o návštěvě čínského prezidenta v Praze čtěte zde.

Takto vypadala návštěva Si Ťin-pchinga:

.krakonos5oo. ( 13. dubna 2016 12:53 )

My komunisté hájíme jakákoliv zvěrstva, pokud se dějí na těch, kdo s námi nesympatizují! Je proti nám, kdo není s námi!!!

byvalyvoliccssd4 ( 13. dubna 2016 12:52 )

Máme nejhoršího prezidenta od r.1918 (včetně Háchy)

dzery ( 13. dubna 2016 11:21 )

Ten chudáček blije pořád.

dzery ( 13. dubna 2016 11:19 )

salto ( 13. dubna 2016 09:02 )

Studentík měl jak je dobrým zvykem ramena a teď brečí. Na druhou stranu má kliku, že se nedostal do pracek Kalouskovi. Ale vážně: kvikot kavárny a sluníčkářů je rajská hudba pro můj sluch

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa