Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Generál Pavel: Terorismus je hlavní hrozbou. Ale střet s Rusy by byl fatální

Autor: simao - 
12. dubna 2016
13:12

Český generál Petr Pavel se dočkal pocty, když se stal druhým nejvýše postaveným mužem NATO. Přineslo mu to však i nové povinnosti a přiznává, že do Česka se dostal od června jen dvakrát na Vánoce a Velikonoce. V Bruselu zažil i teroristický útok. Vedle teroristů a ISIS však dál upozorňuje na další hrozbu – Rusko. Případný střet s ním označuje za fatální.

„Jsme vystaveni dvěma hlavním hrozbám. Současné politice Ruska a terorismu. Ruská hrozba je z hlediska vojenského významu mnohem zásadnější. Terorismus je zase z časového hlediska urgentnější. Těžko se proto hodnotí, co je horší. Z existenčního pohledu by měla případná konfrontace s Ruskem mnohem fatálnější důsledky než s Islámským státem,“ pronesl generál Petr Pavel v rozhovoru pro MF Dnes. 

Varuje v něm, že čelíme novým bezpečnostním hrozbám. Tzv. hybridním. Zmiňuje třeba nekonvenční použití zbraní, ale také kybernetické útoky, informační válku a propagandu. A právě ta ruská je poměrně propracovaná a zaměstnává celý aparát.

Pavel ostatně není sám, kdo na takové hrozby upozorňuje. Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza také zmínil shodou okolností právě dnes hrozbu ruské propagandy. „Nezáleží jen na tom, jak o Evropě mluvíme my, ale jak o ní dovolíme mluvit ostatním. Musíme přidat v boji s ruskou propagandou,“ uvedl Prouza na Twitteru. 

Napětí mezi Západem a Východem podpořily však i vojenské akce Rusů v Sýrii, kritizované kvůli tomu, že si nebraly za terč ani tak Islámský stát, jako spíše opozici prezidenta Bašára Asada, který je Putinovým spojencem.

Při teroru v Bruselu ho napadlo vzít zbraň do ruky

V obtížném boji s terorismem Petr Pavel upozorňuje, že ne všechny členské státy NATO zkrátka mají možnosti pro bojové akce v Iráku či Sýrii, kde Islámský stát zabral území. Vyzdvihuje proto třeba i materiální pomoc Česka při vyzbrojování irácké armády.

On sám byl v Bruselu, když teroristé udeřili na letišti Zaventem (a poté i v bruselském metru). Podobnou situaci prý zažil podruhé. Poprvé byl jen pár bloků od místa, kde došlo v roce 2005 k explozím nastražených bomb v Londýně. 

Generál Petr Pavel se stal druhým mužem NATO. Generál Petr Pavel se stal druhým mužem NATO. | Profimedia.cz

„Velitelství v Bruselu leží tři kilometry od letiště, kde teroristé útočili. Dojmy jsou bezprostřední. Nejdříve zažíváte šok: co se stalo... Ten velice rychle vystřídá vlna solidarity a odhodlání rychle pomoci postiženým. Pak to přejde do fáze, kdy si člověk uvědomí, že není možné se nechat ani takto závažným útokem vykolejit, změnit zvyky a rytmus života,“ říká Pavel.

Český generál však zároveň přiznává, že ho napadlo také to, vzít do ruky zbraň a vyrazit „do akce“. „Myslím, že je to přirozená úvaha nejenom pro vojáka, ale pro každého, kdo má takříkajíc srdce na pravém místě. Ale povaha terorismu spočívá v tom, že je skrytý, zbabělý a nepoužívá standardní formy boje. Zdaleka ne vždy se na něj dá reagovat vojenskými prostředky,“ varuje v MfD Pavel.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

demiro ( 18. května 2016 16:38 )

Pavel je zelenej idiotskej mozek Prouza je Sobotkův blb.

horak47 ( 18. května 2016 15:29 )

Generál Havel se do Brusle,ehm,do Bruselu hodí,pasuje tam jako pr.del na hrnec.

johnbee ( 19. dubna 2016 00:28 )

Pan generál už asi zapomněl na základní vojenskou poučku, že na vítězný útok musí být minimálně 3x víc vojáků a techniky, než má nepřítel. Takže půjde-li NATO na Rusko, to se ubrání. Půjde-li Rusko proti NATO, tak dostane na frak, protože má asi desetinu vojáků, než NATO..Proto musíme zbrojit, abychom v budoucnu mohli pochodovat na Moskvu, zatím co Pavel bude sedět v Bruselu. Strašení Ruskem je pouze proto, aby se vyráběly nové zbraně. A strašení obsazeným Krymem? Rusové nejsou parta blbců, a když si přečetli veřejnou soutěž vyhlášenou v USA na přestavbu školy v Sevastopolu na byty pro americké důstojníky, plány na budování námořní základny a j., museli jednat.

kamjdu ( 18. dubna 2016 11:28 )

Se*e on na všechny vyšší principy, hlavně že mu to nyní vynáší - prachy postavení. Bude čumět až se mu vrátí karma.

rozumnejchlap ( 15. dubna 2016 07:59 )

Teda, to je zase nesmysl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa