Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bývalá Bártova firma bude hlídat pražské letiště. Za 42 milionů

Autor: map, zst, ČTK - 
11. dubna 2016
19:10

Dříve ABL, dnes Mark2 Corporation Logistic, bude nově chránit veřejné prostory Letiště Václava Havla. Bezpečnostní agentura spjatá s Vítem Bártou zakázku na čtyřletou ostrahu objektů, jako jsou například parkovací domy, získala ve výběrovém řízení. Firma se přejmenovala po skandálech spojených s politickou stranou Věci veřejné. Bártův bratr v ní působí i nadále.

Pražské letiště najalo na ostrahu vybraných prostor ve veřejně přístupné části letiště soukromou ochranku. Zakázku na čtyřletou ostrahu objektů za 42 milionů korun vyhrála firma, která dříve pod názvem ABL patřila exministru a šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi.

Společnost Mark2 Corporation Logistic se přejmenovala v roce 2012 po skandálech VV. Tehdy Bártův bratr Matěj opustil post šéfa, ale zůstal předsedou dozorčí rady. Neveřejné prostory budou nadále hlídat bezpečnostní složky státu, například cizinecká policie.

„Fyzická ostraha, která byla předmětem zakázky, má z důvodu ochrany majetku hlídat vybrané veřejné prostory v areálu letiště, které nejsou strategicky nijak významné a nejsou součástí ochrany strategických míst k zajištění bezpečnosti letiště a leteckého provozu,“ uvedla mluvčí pražského letiště Marika Janoušková.

Soukromá ochranka podle mluvčí hlídá vybrané prostory letiště od začátku dubna. Pro část prostor, například pro parkovací domy, je to vůbec poprvé, kdy jsou pod fyzickým dohledem. Dosud na zaparkovaná vozidla dohlíželi pracovníci letiště pouze prostřednictvím bezpečnostních kamer. Nově chceme, aby i tyto objekty procházela živá ostraha, dodala Janoušková.

Obálky Věcí veřejných

„Společnost se rozrůstá, a to zejména do zahraničí. I z toho důvodu je nutné se přizpůsobit,“ znělo v roce 2012 z přejmenované agentury ABL. Ve skutečnosti šlo ale zřejmě o kličku před valícími se skandály. To ale firma odmítla komentovat.

Společnost původně vlastnil Vít Bárta, po vstupu do politiky ale svůj podíl prodal bratrovi Matějovi. Ten působí ve vedení dodnes.

Matěj Bárta stále působí v bývalé bezpečnostní agentuře ABL. Matěj Bárta stále působí v bývalé bezpečnostní agentuře ABL. | www.m2c.eu

Společnost se přejmenovala v březnu 2012. Jméno agentury se nejvíce skloňovalo v souvislosti s obálkami Věcí veřejných. Matěj Bárta u soudu, který řešil úplatky uvnitř strany, řekl, že do obálek vkládal peníze pro svého bratra Víta. Mělo jít o splácení podílu v agentuře.

Podle tehdejších poslanců VV Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky ale dvě z obálek mířily k nim jako úplatky za loajalitu k Věcem veřejným. Soud Bártu ale nakonec vinným z úplatkářství neuznal. Bývalý předseda Věcí veřejných teď chce po státu odškodné za své stíhání. Celkem 23 milionů korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 12. dubna 2016 08:11 )

pohadka: jak eunuch ke stesti prisel.

honza54.. ( 12. dubna 2016 06:55 )

Gaunerova firma bude hlídat gaunerovo letiště.

panda82 ( 11. dubna 2016 21:09 )

Že by vyhrál výběrové řízení, nezveřejnil tisk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa