Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zaorálek: Poláci se bojí Ruska, přes hranice jim létají drony od Putina

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) po konzultacích s Poláky: Bojí se Ruska. Přes hranice jim létají ruské drony.
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) po konzultacích s Poláky: Bojí se Ruska. Přes hranice jim létají ruské drony.  (Autor: Blesk / Vlaďka Hradská, Karel Kopáč)
Autor: Zuzana Štíchová - 
10. dubna 2016
05:15

Česko-polské mezivládní konzultace se ve Varšavě nenesly jen v ladění not proti bruselským kvótám. Na pátečním jednání ministrů zahraničí a obrany obou zemí bylo tématem číslo jedna Rusko. Poláci se podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) necítí bezpečně, protože ruské drony pravidelně přelétají jejich hranice v oblasti Pobaltí.

Polsko volá po posílení počtu vojáků ve východní Evropě. Ač s Ruskem prezidenta Vladimira Putina sdílí jen zhruba 200 kilometrů státní hranice, cítí se naši severovýchodní sousedé velmocí ohroženi. Nad Polskem se totiž pravidelně objevují ruské drony. Podporu proto Poláci hledají mimo jiné u Čechů.

„Vyjádřili jsme podporu tomu, že Polsko prosazuje posílení ochrany východního křídla aliance. Respektujeme tyto obavy. Polsko je konfrontováno se situací na východě ještě silněji než Česká republika,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Oni mluvili o tom, že jsou tady nesčetné případy ruských dronů, které se dostávají přes hranice Polska. Ten pocit ohrožení je tu větší než v České republice,“ popsal konkrétně.

Právě do Varšavy je svolán na začátek července summit NATO, který má demonstrovat jednotu aliance, ale také odpovědět na klíčové otázky ohledně změn v evropské bezpečnosti. „Shodli jsme se na tom, že tento rok bude rokem zkoušek, protože je evidentní, že i varšavský summit může být ovlivněn terorismem, migrací nebo Brexitem,“ poznamenal ministr.

Podívejte se na Zaorálkův komentář po jednání s polským protějškem a ministry obrany obou zemí:

Video  Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD): Poláci se cítí ohroženi Ruskem. Přes hranice jim létají drony.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 13. dubna 2016 08:45 )

No Putin je tak na ně zvědavý, bože jaký chorý mozek to vymyslel, no drony od Putina , dyť by si ani poláci neprdli,

tgbg ( 10. dubna 2016 17:51 )

Ruské nacisticko-fašistické provokace jsou začátkem další podlé války ruských fašistů, kvůli zbídačené ruské ekonomické situaci. Musíme se před ruskými hladovými bandity začít lépe chránit, protože jejich cílem je likvidace všech národů svobodné Evropy.

ivoadIer ( 10. dubna 2016 16:27 )

Rusku nevěřím ani Zdravstvuj malčik.

jarypadlo ( 10. dubna 2016 14:29 )

Zaworale,jeden dron z Polska nadělal spoustu škod u Smolenska a ruská odpověď dodnes nepřišla.

rumcajs ( 10. dubna 2016 13:45 )

Kolik že má napůjčováno Rusko a kolik emerické čupakabry?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa