Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČSSD z peněz pro Altnera nepošle zatím ani korunu. 20 milionů chtějí exekutoři

Zdeněk Altner vysoudil na ČSSD 337 milionů korun za právní zastoupení.
Zdeněk Altner vysoudil na ČSSD 337 milionů korun za právní zastoupení.  (Autor: archiv blesku)
Autor: ČTK, zst - 
9. dubna 2016
15:00

Sociální demokracie zatím nezaplatí právníkovi Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun, které na straně vysoudil. Řekl to Jiří Chvojka, mediální zástupce advokátní kanceláře Bělina a Partners, jež stranu zastupuje. Podle Chvojky v tuto chvíli není zřejmé, kdy přesně uplyne lhůta pro zaplacení a komu má strana vlastně platit.

Právníci ČSSD se navíc nejprve musí dohodnout s exekutory ohledně toho, komu má vlastně strana platit. V Lidovém domě už se totiž přihlásilo 17 Altnerových věřitelů s pohledávkami přes 20 milionů korun.

Třídenní lhůta, kterou soud sociálním demokratům určil na zaplacení částky, začne běžet od právní moci rozsudku. „Advokát pana Altnera Václav Veselý ale v médiích uvedl, že rozsudek ještě právní moci nenabyl,“ upozornil Chvojka.

Je možné, že Veselý si písemnou podobu verdiktu ještě nevyzvedl. Právníci sociální demokracie zjistí, kdy lhůta uplyne, až v pondělí, kdy budou moci nahlédnout do soudního spisu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nechtěl v pátek situaci příliš komentovat. Vše je podle něj na právnících. Poslechněte si, co řekl:

Video  Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k postupu strany v kauze Lidový dům  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Nevíme, kam peníze poslat,“ tvrdí ČSSD

Prostředky na vyplacení peněz získá strana prostřednictvím bankovního úvěru, který dnes schválilo širší vedení ČSSD zároveň s úspornými opatřeními do budoucích měsíců a let.

„Fyzicky bude mít strana peníze k dispozici, ale nevíme, kam je poslat. Na značnou část těch prostředků totiž přišly exekuce, které jsou pravomocné a mají přednost. Navíc se dá očekávat, že pohledávky budou přibývat. Takže s odesláním peněz se bude čekat, až právníci zavelí. Bude záležet na tom, jak se dohodnou s exekutory,“ vysvětlil Chvojka. Podle něj je v přihlášených pohledávkách vůči Altnerovi často věřitelem stát, například finanční úřady.

Dovolání k Nejvyššímu soudu

Soudy Altnerovi pravomocně přiznaly částku přes 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku. Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že v případě úspěchu ve sporu mu bude vyplacena smluvní odměna deset procent z hodnoty budovy.

ČSSD podala proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu, ve kterém rozporuje především oprávněnost a zákonnost smluvní pokuty. Strana také soudu navrhla, aby odložil právní moc, eventuálně vykonatelnost rozsudku, a to až do doby, než o dovolání rozhodne.

Pokud s dovoláním strana neuspěje, může jí podle nezávislého právníka pomoci Ústavní soud, jestliže se sociální demokraté rozhodnou podat stížnost.

viIIi ( 9. dubna 2016 23:37 )

SOCANI ZAPLAŤTE HUBY A DRŽTE HUBY JÁ VÁS VOLIL !!! ZEMAN ROZDÁVÁ CÍRKVÍM - UŽ MĚ VLÁDCI SERETE !!! !!! !!!

anno ( 9. dubna 2016 20:23 )

Bakala to rád zaplatí za ČSSD, Sobotkovy přeci je zavázán za prodej OKD. Co je to pro něho 330melounů, když má miliardy na kontě!!!

zdenekk-vegeta ( 9. dubna 2016 20:01 )

úzce!

zdenekk-vegeta ( 9. dubna 2016 19:53 )

moiaza ( 9. dubna 2016 19:11 )

Naprosto nechápu, jak si někdo může v tomto Havlistánu jednoduše, lehce a za krátkou dobu beztrestně vydělat přes 330 milionů. Kdo takovou smlouvu s tímto podvodníkem uzavřel, toho bych zavřel na doživotí a sebral všechen majetek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa