Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chtěli dát pryč tibetské vlajky na FAMU. Chovanec: U policie nemají co dělat

Autor: Andrea Ulagová - 
9. dubna 2016
10:55

Během návštěvy čínského prezidenta v Česku do budovy FAMU nakráčeli dva muži v civilu, představili se jako policisté a požadovali odstranění tibetské vlajky. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v rozhovoru pro sobotní deník Právo řekl, že pokud se prokáže, že šlo skutečně o policisty, tak u policie skončili.

„Dne 30. března 2016 v ranních hodinách vstoupila na děkanát FAMU dvojice mužů, kteří se představili jako příslušníci kriminální policie a svou přítomnost zdůvodnili údajnou stížností na vyvěšení tibetských vlajek na budově FAMU. Akademický senát FAMU pokládá tento počin za bezprecedentní narušení práva na svobodu vyjadřování,“ stojí v prohlášení na stránkách FAMU.

Ministr vnitra Milan Chovanec v rozhovoru pro Právo řekl, že o události mluvil s policejním prezidentem a vyžádal si od školy podklady. „Chtěl bych, aby v průběhu příštího týdne byl hotový materiál, který excesy policie v průběhu návštěvy čínského prezidenta posoudí,“ uvedl Chovanec. Zároveň dodal, že jestli se prokáže, že šlo skutečně o policisty, „tak takové věci nelze trpět a nemají u policie místo“.

Prošetřuje se i incident na demonstraci proti prezidentovi

Lidé, kteří v Bochově při jeho návštěvě Karlovarského kraje uvítali prezidenta Miloše Zemana protestními transparenty, byli předvolaní na policii. Policisté budou zjišťovat, zda se protestující dopustili protiprávního jednání či nikoli, uvedla karlovarská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/384895/odpurci-zemana-museli-na-policii-ovcacek-zminil-jejich-pravo-prvni-noci.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

Stejně se ministr staví i k incidentu v Bochově, kdy lidé, kteří vítali prezidenta Miloše Zemana protestními transparenty, byli předvoláni na policii. „Neznám pravý důvod, proč policie ty lidi předvolala. Nakonec obvinila ty, kteří jim strhávali transparenty. Mě zajímá, zda demonstranty předvolali proto, aby zjistili chování toho účastníka, který jim bral transparenty,“  řekl Chovanec v rozhovoru.

Policie podle něj případ prošetřuje. Teorii, že by se policie snažila zastrašit odpůrce prezidenta, ministr odmítl.

Čtěte také: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Samo ( 10. dubna 2016 14:45 )

Inu jak se říká- výmluva jaká taká jenom když je. Kdyby tomu bylo tak jak policie tvrdí, pak by zpovídali nejdříve výtržníka, který demonstranty napadl a ne opačně, že zadrželi a zpovídali demonstranty a až pak výtržníka.

Samo ( 10. dubna 2016 14:23 )

Ty nejsi Krakonoš 500 ale Krakonoš P.... A jinak z tvého výraziva je patrné, co jsi zač a vožralej asi budeš taky.

Samo ( 10. dubna 2016 14:19 )

Totalitou to začalo zavánět hned, když uzavřela koalici ČSSD s hnutím ANO, nelogicky levicová strana s pravicovou, ale když se podíváme co za lidi jsou v hnutí ANO, pak už to logické je. Většina funkcionářů hnutí ANO jsou bývalí komunisté, dnes velkopodnikatelé, kteří ke svém majetku přišli při řízených konkursech a privatizacích bývalých státních podniků. Pak už je jasné, že vrána k vráně sedá a křivák křivějšího si hledá.

tgbg ( 9. dubna 2016 17:29 )

Ty debily co přišli na FAMU řídí Rusko a KGB- FSB. Jestli to byli policajti, měl by je okamžitě vyhodit. Bez nároku na rentu.

omacka1 ( 9. dubna 2016 14:46 )

Uz zase to zavani totalitou .Chovanec jen zastira a lze .Vi moc dobre odkud sel rozkaz zasahnout ,jen potrebuje cas na prekrouceni faktu a podat to verejnosti tak aby to na oko vypadalo ze policie pochybyla ale jen malicko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa