Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Facky, pouta, vajíčka: ČSSD slaví 138. narozeniny. Co zažila za poslední roky?

  • Autor: val - 
    8. 4. 2016
    14:51

    Sociální demokraté si v pátek připomínají 138 let od založení strany. Za tu dobu si nejstarší česká partaj zažila vzlety i pády. Podívejte se na nejzajímavější momenty její polistopadové historie. 

  • 1.Předseda Miloš Zeman

    Polistopadové období ČSSD je neodmyslitelně spjaté s Milošem Zemanem, který stranu vedl jako druhý předseda po roce 1989. Stranu nakonec vedl od roku 1993 až do roku 2001. Nezapomenutelný je jeho volební autobus Zemák, s kterým objížděl města a lanařil voliče.

    Miloš Zeman a proslulý autobus Zemák Miloš Zeman a proslulý autobus Zemák | ČTK/Zavoral Libor

  • 2.Osobnosti 90. let

    Devadesátá léta byla v politice bohatá na výrazné osobnosti. Velká část z nich pocházela právě z ČSSD. Jednou z nich byla Petra Buzková, někdejší ministryně školství a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Dodnes platí za jednu z nejvýraznějších žen v české politice. Nedávno oslavila padesátiny. 

    Jak šel čas s Petrou Buzkovou? Jak šel čas s Petrou Buzkovou? | Blesk

    V téže době stoupala i hvězda Stanislava Grosse. V 90. letech patřil coby předseda klubu ČSSD a následně místopředseda komory mezi nejvýraznější poslance. V novém tisíciletí se ujal funkce ministra vnitra a o čtyři roky později se stal nakrátko nejmladším premiérem v dějinách České republiky. Politickou kariéru zhatila jeho aféra s nejasným financováním bytu. V roce 2015 podlehl ve věku 45 let těžké nemoci.

    Svou druhou ženu Šárku si bral Stanislav Gross za účasti Miloše Zemana v roce 1996. Svou druhou ženu Šárku si bral Stanislav Gross za účasti Miloše Zemana v roce 1996. | archiv Blesku

    Dalším z nezapomenutelných politiků ČSSD, který formoval tuzemskou scénu zejména v 90. letech, byl Pavel Dostál, dlouholetý ministr kultury. Politik dobře rozpoznatelný podle knírku a typické šály kolem krku byl jedním z mála, který se těšil oblibě lidí z různých spekter. Zemřel v roce 2005 v 62 letech. 

    Pavel Dostál ve sněmovně Pavel Dostál ve sněmovně |  ČTK/Železný Tomáš

    V druhé polovině 90. let přišel do ČSSD i Zdeněk Škromach, další výrazná postava strany, která v ní aktivně působí dodnes. V roce 1997 se stal místopředsedou sociální demokracie, rok předtím se stal poslancem a ve sněmovně byl nepřetržitě do roku 2010. Nyní je místopředsedou Senátu a známý je svou oblibou v sociálních sítích. 

    Zdeněk Škromach na archivním snímku Zdeněk Škromach na archivním snímku | Archiv Blesk

  • 3.Éra Vladimíra Špidly

    V novém tisíciletí převzal vedení ČSSD po Miloši Zemanovi Vladimír Špidla, do té doby poslanec, místopředseda strany a ministr práce a sociálních věcí. V roce 2002 byl jmenován premiérem země. Pod jeho vedením vstoupila Česká republika do Evropské unie. Ve funkci ale vydržel jen dva roky. 

    Špidla v jedné vládě s dnešním premiérem Bohuslavem Sobotkou Špidla v jedné vládě s dnešním premiérem Bohuslavem Sobotkou | Archiv Blesku

    Špidla v současnosti působí jako šéf poradců v týmu premiéra Bohuslava Sobotky. Nedávno se v IKEM podrobil blíže nespecifikovanému lékařskému zákroku. Už se ale opět zapojil do pracovního procesu. 

    Podle outfitu byste tohoto pána na bývalého expremiéra netipovali. Zdání klame. Vladimír Špidla si v soukromí na nic nehraje. Podle outfitu byste tohoto pána na bývalého expremiéra netipovali. Zdání klame. Vladimír Špidla si v soukromí na nic nehraje. | Archiv Blesku

  • 4.Vajíčka pro Paroubka

    V letech 2006 až 2010 šéfoval sociální demokracii Jiří Paroubek, který zároveň v letech 2005 až 2006 zastával post předsedy vlády. Jednou z kauz, která obestřela toto období, bylo velmi tvrdé rozehnání účastníků technoparty CzechTek 2005.  

    Premiér Jiří Paroubek si v roce 2005 prohlédl pozemky údajně poškozené účastníky víkendové technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku. Premiér Jiří Paroubek si v roce 2005 prohlédl pozemky údajně poškozené účastníky víkendové technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku. | Blesk/Martin Přibyl

    Pozice Jiřího Paroubka postupně slábla. V roce 2009 mu během kampaně před volbami do Evropského parlamentu dávali lidé pravidelně najevo svou nelibost vrháním vajíček. Několik jich schytal Paroubek, několik i jeho kolegové z vedení ČSSD. Strana sice pod Paroubkovým vedením v následujícím roce získala v parlamentních volbách nejvyšší počet hlasů, ale nebyla schopna sestavit vládu. Paroubek proto rezignoval na post předsedy a strana šla do opozice vládě Petra Nečase. 

    Jiří Paroubek na předvolebním mítinku v roce 2009 Jiří Paroubek na předvolebním mítinku v roce 2009 | Blesk - Zbyněk Pecák

    Vaječné nadílce se nevyhnul ani Jaroslav Tvrdík. Vaječné nadílce se nevyhnul ani Jaroslav Tvrdík. | Blesk - Zbyněk Pecák

  • 5.Zatčení Davida Ratha

    Jako jeden z nejvýraznějších politiků ČSSD pod předsedou Bohuslavem Sobotkou se profiloval tehdejší středočeský hejtman David Rath, lékař a proslulý rétor a politický bojovník. O to větší byl šok, když jej v květnu v poutech odvedla policie poté, co jej načapala s miliony korun ukrytými v krabici na víno. Loni byl za korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami odsouzen k 8,5 letům vězení. 

    Soud začal znovu jednat o možném propuštění Ratha z vazby. Soud začal znovu jednat o možném propuštění Ratha z vazby. | Blesk - Zbyněk Pecák

    Rath na sebe upozorňoval už dříve. Byl znám svými ostrými výroky, nejvíce ale proslul ještě v roli ministra zdravotnictví, když jej tehdejší politik ODS Miroslav Macek veřejně profackoval údajně proto, že měl Rath urážet jeho manželství. Podívejte se na video:

    Video Miroslav Macek si vyřídil účty s Davidem Rathem. - Youtube.com
    Video se připravuje ...

  • 6.Sobotka premiérem

    Bohuslav Sobotka, kariérní politik a někdejší ministr financí ve Špidlově vládě se po čtyřech letech opozičního válčení dočkal a v roce 2014 se stal premiérem České republiky. Jmenoval jej prezident Miloš Zeman, se kterým jsou dodnes na válečné stezce. Svědčí o tom i to, že si střídavě vykají a tykají. 

    Přípitek na Hradě: Premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman Přípitek na Hradě: Premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman | ČTK

    Premiérovi dělá vrásky zejména jeho koaliční partner ANO s Andrejem Babišem v čele. ANO je také podle preferencí nejsilnějším soupeřem. Letos na podzim se uvidí, zda sociální demokracie bude pokračovat ve své krajské hegemonii, nebo připadnou hejtmanství babišovcům. 

    Sobotkově jmenování předcházel takzvaný Lánský puč, kdy se po vyhraných volbách několik představitelů ČSSD kolem Michala Haška sešlo s prezidentem Milošem Zemanem. Tématem bylo údajně vystrnadění Sobotky z premiérského křesla. Za Sobotku se tehdy postavili lidé na demonstracích. 

    Z demonstrace na podporu Bohuslava Sobotky: Voliči se zlobí. Volili Sobotku, nikoli Haška. Z demonstrace na podporu Bohuslava Sobotky: Voliči se zlobí. Volili Sobotku, nikoli Haška. | ČTK

zdenkk ( 8. dubna 2016 19:19 )

Kdo to je?

xandrax ( 8. dubna 2016 18:36 )

volím Pospíšila a Kocába,..

zdenkk ( 8. dubna 2016 18:12 )

Důchodci, i ti co tam brzy budete, pamatujte si to do voleb !!! Top 09 proti navýšení pro důchodce : 200,-Kč !!! Nikdo z TOP 09 nehlasoval pro zvýšení důchodů od 1.ledna 2017 !!! Nesouhlasilo 13 : Zdeněk Bezecný, Jan Farský, Petr Gazdík,Leoš Heger, Václav Horáček, Jiří Koubek ,Marek Ženíšek,Věra Kovářová, Michal Kučera, Helena Langšádlová, František Laudát,Jaroslav Lobkowicz (Plzeň), Karel Tureček Nepřihlášeni: 4. Nina Nováková, Stanislav Polčák, Karel Schwarzenberg(usnul), František Vácha Zdrželi se: 3: Jiří Skalický, Anna Putnová, Gabriela Pecková Omluveni: 6: Markéta Adamová, Jitka Chalánková ,Daniel Korte, Miroslav Kalousek,Rom Kostřica, Herbert Pavera ____________________________________________________________________________ Všichni z TOP 09, ale hlasovali pro zvýšení platů poslanců o 7000,- Kč !!! !!! ... za TOP 09 pro BYLO VŠECH .............26 poslanců !!!

bhjpl ( 8. dubna 2016 17:40 )

http://video.aktualne.cz/dvtv/zahalka-v-cine-probiha-genocida-lide-jsou-drzeni-v-tabore ch/r~e937bd1efcd311e5a5f4002590604f2e/ Za utíkejte mávat návštěvě

moiaza ( 8. dubna 2016 16:18 )

 Stejní, jako všichni politici. Kam se však hrabou na tlupu modrých strak. To bude za pár let počteníčko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa