Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš: Zdravotnictví má peněz dost, vedení nemocnic neumí šetřit

Andrej Babiš při příchodu na jednání vlády (7. 4. 2016)
 (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
8. dubna 2016
13:23

České zdravotnictví má dostatek peněz na provoz, ale nemá je na investice. Důvodem je nehospodárnost, například management státních a krajských nemocnic není motivován k tomu, aby šetřil. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj tak nelze problémy zdravotnictví řešit jen navyšováním plateb za státní pojištěnce.

Ministr upozornil na to, že v letech 2014 až 2015 dostalo zdravotnictví navíc 25 miliard korun, zatímco školství jen čtyři miliardy. Včetně roku 2016 je to pro zdravotnictví podle něj navíc až 33 miliard korun.

„Není možné řešit problém českého zdravotnictví jen tím, že někdo stále křičí ‚navyšte odvody státních pojištěnců‘. To jsme samozřejmě udělali a podstata je to, že problémy zdravotnictví se neřeší. Myslím si, že české zdravotnictví má dostatek prostředků na provoz, ale nemá je na investice,“ uvedl ministr. Krátkodobým řešením je podle něj motivovat vedení státních a krajských nemocnic na zlepšení hospodářských výsledků. „Problém je, že státní a krajské nemocnice nemají motivovaný management, aby šetřil. Žijí s tím, že to někdo zaplatí,“ dodal Babiš.

Podle něj by mělo být zavedeno centrální schvalování velkých investic do přístrojového vybavení, a to na úrovni ministerstva zdravotnictví, financí a Všeobecné zdravotní pojišťovny. Celkově má podle Babiše české zdravotnictví ve srovnání s Evropou vysoce nadstandardní přístrojové vybavení.

Babiš zároveň řekl, že poslal prezidentovi České lékařské komory (ČLK) Milanu Kubkovi dopis, ve kterém se ohradil proti plánům komory v souvislosti s její připravovanou kampaní s názvem Zdravotnictví volá o pomoc. Ta by měla být vedena v první fázi na sociálních sítích, vrcholit by měla s podzimními krajskými volbami. Komora chce učinit zdravotnictví jejich zásadním tématem.

Ministr upozornil, že podle zákona by měla být ČLK nepolitickou organizací. „Obávám se, že ČLK plní roli odborových organizací a ztrácí legitimitu svých členů,“ uvedl ministr.

474747 ( 8. dubna 2016 15:12 )

Klíííd. Hlupáka nepřesvědčíš, že je hlupák.

hruska ( 8. dubna 2016 14:39 )

Co to tady melete za blbosti. Ach jo !

istyl ( 8. dubna 2016 14:25 )

nabádá, aby situaci řešili jako on, pomocí čapích hnízd...to pry se povaluji jen tak 50 mil. na ulicích...stačí odklonit a zobrať

kiwi65 ( 8. dubna 2016 13:45 )

 A kolik si agent Bureš odsypal pro agrofert atd?Je důležitější zdravotnictví nebo soukromý firmy nějakýho miliardáře s minulostí vice než pochybnou????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa