Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spolu proti Bruselu a kvótám: Sobotka přesvědčil Polsko, stvrdili to candátem

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. dubna 2016
16:20

Rázně se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) postavil proti návrhu Evropské komise na změnu v azylové politice osmadvacítky. Před odletem na vládní konzultace do Polska novinářům řekl, že za Česko odmítne jak permanentní kvóty, tak odebrání pravomocí. Jednání bylo úspěšné, polská premiérka vidí návrh stejně problematicky. Postoj obou států probíral Sobotka s Beatou Szydlovou také u oběda. Podával se smažený candát nebo tvarohový koláč.

Propojení dálnic D11 a S3, ochrana přírody především na hranicích s Moravskoslezským krajem nebo obchod. S těmito tématy vyrazila česká vládní delegace v čele s premiérem Sobotkou do Varšavy na každoroční mezivládní konzultace s tamním kabinetem, který aktuálně vede Beata Szydlová.

Na pořad jednání se kvůli poslednímu rozhodnutí Evropské komise ale dostala také migrační krize. Komise totiž navrhuje odejmout pravomoci o udělování azylu uprchlíkům z kompetencí jednotlivých zemí a přesunout je centrálně do Bruselu nebo zavést trvalý přerozdělovací mechanismus, tedy takzvané kvóty.

Přílet české delegace do Polska. Přílet české delegace do Polska. | Blesk / Zuzana Štíchová

„Porovnáme informace o naplňování dohody s Tureckem, ale nejdůležitější je zkoordinovat postoj V4 k tomu poslednímu návrhu Evropské komise. Budu navrhovat, abychom odmítli jako V4 přenos pravomocí i zavedení trvalého přerozdělovacího mechanismu. Chci pro to získat podporu Polska,“ řekl premiér.

Příští týden hodlá přesvědčit také slovenského předsedu vlády Roberta Fica (Smer), který přijede do Prahy na svou první zahraniční cestu po znovuzvolení. „Diplomaticky budeme jednat také s Maďarskem a připravíme společné prohlášení,“ dodal Sobotka.

Podívejte se na komentář premiéra před odletem do Polska:

Video Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhne V4 odmítnutí obou variant změn v azylové politice, kterou předložila Evropská komise. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Společně se Sobotkou do Varšavy přiletěla celá delegace, včetně ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, ministra průmyslu Jana Mládka, šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka, ministra vnitra Milana Chovance (všichni ČSSD) nebo ministrů dopravy a životního prostředí Dana Ťoka a Richarda Brabce (oba ANO).

Jak to vypadalo na jednání a Bohuslava Sobotky a Beaty Szydlové? Podívejte se:

Video Premiér Sobotka a polská předsedkyně vlády Szydlová jednali nejprve jen v úzkém kruhu. Teprve později se k nim připojili další ministři. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

V polské metropoli už na delegaci čekal ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který přiletěl rovnou ze Švédska, kde jednal se švédským protějškem například o hrozbě Ruska.

Jednání proběhla nejprve separátně mezi jednotlivými rezorty. Teprve po 12. hodině se celé delegace sešly na společný pracovní oběd. Servíroval se tradiční polský sýr Koryciński s čemuchou, smažený candát na rizotu a tvarohový koláč s bílou čokoládou.

Bilaterální jednání českých ministrů s polskými protějšky. Bilaterální jednání českých ministrů s polskými protějšky. | Úřad vlády ČR

Sobotka jásá: S Polskem jsme na jedné lodi

„Spojuje nás velmi mnoho, máme společné plány do budoucnosti. Nechceme měnit pravidla pro přerozdělování uprchlíků a děkuji panu premiérovi Sobotkovi, že to jasně řekl. Děkuji také za podporu v EU zejména co se týká vysílaných pracovníků do zahraničí,“ řekla polská předsedkyně vlády Beata Szydlová.

„Celá skupina musí pracovat na tom, aby Evropská unie nepolevila ve svém úsilí a věnovala pozornost ochraně vnějších hranic, ale také pomoci státům západního Balkánu. Naší prioritou je zachování funkčního schengenského systému,“ potvrdil shodu v oblasti uprchlické krize také Bohuslav Sobotka.

Visegrád má podle českého ministerského předsedy dál trvat na individuálních příspěvcích jednotlivých zemí a odmítnout diktát Bruselu. 

Na komentář premiéra Sobotky o společném postupu V4 se podívejte:

Video Premiér Sobotka na mezivládních konzultacích v Polsku. S polskou předsedkyní vlády Beatou Szydlovou spřádali pláni proti Bruselu. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...
 

Odčiní Polsko svoji zradu?

Podpora Polska je pro Česko a celou V4 klíčová. Naposledy ztroskotal společný postup právě na zradě Polska, které nakonec jednorázové přerozdělení uprchlíků v Bruselu podpořilo. „Polsko uznalo, že to byla chyba a nová vláda chce společný postup s ostatními zeměmi V4,“ řekl k tomu Sobotka.

„Budeme vystupovat spolu s Visegrádkou skupinou,“ dušovala se na tiskové konferenci skutečně polská premiérka. Rozhodování o „nových“ kvótách se bude v Bruselu během několika týdnů, do té doby zřejmě Sobotka získá podporu Slovenska, které na kvóty dokonce podalo žalobu proti EU, i Maďarska. I země premiéra Viktora Orbána totiž naposledy kvóty na Evropské radě odmítla.

znojmacka ( 9. dubna 2016 19:15 )

tuba24 - souhlas

znojmacka ( 9. dubna 2016 19:12 )

Reiner - přesně tak, pokrytec je to a jeho snaha byla vždycky jenom - být se všemi zadobře.. jenže ono to v politice jaksi nefunguje, obvzlášť, když se blíží volby, to je pravda a taky si myslím, že tentokrát mu to lidi jen tak nezapomenou.. nějakej takovej Euro-kejval je nám tady k ničemu.

namoroman ( 8. dubna 2016 18:34 )

Sobotka je moc měkkej na to aby někoho přesvědčoval. Jsem zvědav na Stropnického a na to, co do něj ve Švédsku nahustili proti Rusku. Ten zas bude chytrý a mám podezření, že bude v tomto směru rozdávat rusofobní moudra.

tuba24 ( 8. dubna 2016 15:46 )

Dluhoslav niekoho presvedcil? Madarsko prve povedalo nie, Slovensko hned potom a zazalovalo EK kvoli kvotam. Poliaci uz pol roka kvoty odmietaju. Len zubata ples sa konecne odhodlala spoza ostatne krajiny zakricat. Ale nie zas az tak nahlas, aby to Merkelbaba nepocula a nedostal po cumaku

botupl ( 8. dubna 2016 13:47 )

To věe už tu bylo bu,bu,bu skutečnost je jiná pšijede do Bruselu a bude mít hnědo v kalhotech,lře kudy chodí není naším premierem,ale premierem Eu, je třeba vyhlásit referendum o odchodu z EU i NATO nic dobrého nám to nepřineslo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa