Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proč ty tajnosti? Do Prahy míří předvoj Merkelové, i kvůli uprchlíkům

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. dubna 2016
08:36

Jako na orloji se v Praze střídají vrcholní zástupci německé politiky. Před rozjednanou návštěvou kancléřky Angely Merkelové dorazila zmocněnkyně pro migraci Aydan Özoguzová, a jak Blesk.cz zjistil, již tuto sobotu následuje vicekancléř a šéf německé SPD Sigmar Gabriel. Řeč se opět stočí i na uprchlíky. Vedly se kolem toho ale tajnosti.

Blesk.cz ve čtvrtek od svého zdroje zjistil, že do Prahy zamíří vicekancléř Sigmar Gabriel, který je šéfem německé sociální demokracie (SPD). Mluvčí vlády Martin Ayrer však prý touto informací nedisponoval.

V pátek ráno ji ale potvrdil skrze mluvčího český premiér. „V sobotu přijede do Prahy vicekancléř a předseda SPD Sigmar Gabriel. Dopoledne vystoupí na základě mého pozvání na jednání širšího vedení ČSSD. Budeme spolu také jednat o bližší spolupráci našich sociálně demokratických stran, o postupu při řešení migrační krize i boji proti daňovým rájům,“ sdělil Blesk.cz Bohuslav Sobotka.

O české politické reprezentaci je známo, že svorně a poměrně rázně odmítá jakékoli trvalé přerozdělovací mechanismy v EU, pro které naopak Německo silně lobbuje. Začalo to s kvótami. Nyní se Sobotka a spol. postavili proti novým návrhům Evropské komise na rozdělování žadatelů o azyl rovnoměrně mezi státy Unie.

„Česká vláda nebude souhlasit s žádným systémem povinných trvalých kvót. Migrační politika musí zůstat pod kontrolou jednotlivých členských států,“ uvedl tento týden premiér Sobotka.

V případě Gabriela jde o další německou návštěvu v krátké době - po příjezdu spolkové zmocněnkyně pro migraci a integraci uprchlíků Aydan Özoguzové. Ta v Praze jednala na začátku dubna s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem i šéfem poradců předsedy vlády Vladimírem Špidlou.

Německý politik českého původu Petr Bystroň tvrdil, že skrze ni „Angela Merkelová vydírala českou“ a nutila ji přijímat migranty. Na dotaz Blesk.cz však jak Špidla, tak Zaorálek uvedli, že šlo o jednání v přátelské atmosféře, a Bystroňova slova svorně popřeli. Bystroň je přitom šéfem bavorské AfD, Alternativy pro Německo, která si vzala za svůj boj proti migrační politice německé kancléřky, šéfky CDU.

Podle Bystroně Özoguzová „zůstala celé dva dny a opakovaně vydírala českou vládu, aby Česko přijalo migranty, se kterými si Německo neví rady a jejichž integraci nezvládá“. Sobotkův šéfporadce Špidla však tyto spekulace rázně odmítl. „Nebylo to tam ani stínem, ani náznakem. Je to prostě jeho výrok, který nemá s realitou nic společného,“ uvedl Blesk.cz Špidla. Na jaro je také naplánována návštěva samotné kancléřky Angely Merkelové v Praze.

bilclinton ( 8. dubna 2016 16:41 )

Doufám, že lidé budou proti té čůze v ulicích a šílená makrela se z toho posere!

zinduIa ( 8. dubna 2016 16:09 )

Volme Kocába !!! !!! !!!

zdenkk ( 8. dubna 2016 14:41 )

Důchodci, i ti co tam brzy budete, pamatujte si to do voleb !!! Top 09 proti navýšení pro důchodce : 200,-Kč !!! Nikdo z TOP 09 nehlasoval pro zvýšení důchodů od 1.ledna 2017 !!! Nesouhlasilo 13 : Zdeněk Bezecný, Jan Farský, Petr Gazdík,Leoš Heger, Václav Horáček, Jiří Koubek ,Marek Ženíšek,Věra Kovářová, Michal Kučera, Helena Langšádlová, František Laudát,Jaroslav Lobkowicz (Plzeň), Karel Tureček Nepřihlášeni: 4. Nina Nováková, Stanislav Polčák, Karel Schwarzenberg(usnul), František Vácha Zdrželi se: 3: Jiří Skalický, Anna Putnová, Gabriela Pecková Omluveni: 6: Markéta Adamová, Jitka Chalánková ,Daniel Korte, Miroslav Kalousek,Rom Kostřica, Herbert Pavera ____________________________________________________________________________ Všichni z TOP 09, ale hlasovali pro zvýšení platů poslanců o 7000,- Kč !!! !!! ... za TOP 09 pro BYLO VŠECH .............26 poslanců !!!

1pepan ( 8. dubna 2016 11:58 )

Zmocněnkyně pro migraci Aydan Özoguzová se sem přijela vykecat o dětech. Špidla i Zaorálek jsou lháři, brání podlosti psychopatky Merkelové, proto nemají ve vládě co dělat, pryč s nimi!!

petrpupkin ( 8. dubna 2016 11:49 )

Pryč z EU a to rychle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa