Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Klaus ml. a ODS proti inkluzi: Konec speciálních škol? Náprava potrvá 15 let

Předseda ODS a exministr školství Petr Fiala (vlevo) a expert na školství Václav Klaus ml. (vpravo) odmítli inkluzi a zdůraznili, že peníze jsou potřeba jinde.
Předseda ODS a exministr školství Petr Fiala (vlevo) a expert na školství Václav Klaus ml. (vpravo) odmítli inkluzi a zdůraznili, že peníze jsou potřeba jinde.  (Autor: Blesk / Petr Novotný)
Autor: ČTK, zst - 
7. dubna 2016
15:12

Opoziční Občanská demokratická strana (ODS) by chtěla, aby byla posílena nenároková složka platu učitelů a byly zvýšeny pravomoce ředitelů škol. Odmítá inkluzi žáků, kteří na základní školu „nemají mentální kapacitu". Nesouhlasí také se zavedením povinného posledního ročníku mateřské školy a jednotných přijímacích zkoušek na maturitní obory středních škol.

Představy o dalším vývoji školství novinářům prezentoval předseda ODS Petr Fiala a stranický expert na tuto oblast Václav Klaus mladší. Zvýšením prostředků na odměny učitelů by ředitelé získali možnost odměnit kvalitní učitele. Zdroje je možné najít uvnitř resortu omezením „nesmyslných podpůrných projektů“.

„Pokud odbouráme výdaje na různé parazity školského systému a dáme tam trošku racionality, tak mzdy ve školství mohou velice snadno pro dobrého učitele přesáhnout hranici 35 tisíc korun měsíčně,“ uvedl Klaus ml.

Zdůraznil, že ve školách se má především učit. Mají se přesně definovat požadavky pro jednotlivé úrovně vzdělávání, výsledky se mají sledovat a ze zjištění se má něco vyvozovat.

Byrokracie a přesné určení, kam mají peníze jít

Ředitele vedle nedostatku peněz na odměny svazuje přesné účelové určení finančních prostředků, které dostávají, i nadměrná byrokracie, uvedl Fiala. Za jistý projev nedůvěry vůči nim považuje i plánované zavedení jednotných přijímaček. Stát tak podle něj dává najevo, že nevěří, že vedení školy umí nejlépe nastavit podmínky přijímacího řízení.

Opoziční ODS se postavila na stranu odpůrců inkluze. Její předseda a bývalý ministr školství Fiala uvedl, že se pokusí s předsedy parlamentních stran jednat o možném odložení nebo zmírnění změn připravených na 1. září. Odklad už Sněmovna odmítla při hlasování o poslední novele školského zákona. Ministerstvo školství opakovaně upozorňuje, že v září žádná zásadní změna nenastane, zlepší se pouze financování.

Klaus ml. varoval před možným zánikem speciálních škol. „Pokud zničíme speciální školy, tak náprava bude trvat 15 let,“ prohlásil. Ministerstvo ale vytrvale opakuje, že s rušením speciálních škol se nepočítá.

Zkušenosti se začleněním dětí, které na běžnou výuku mentálně nestačí, na tiskové konferenci prezentovala také učitelka druhého stupně ZŠ Milady Horákové v Olomouci Zuzana Majerová. V každé třídě, kde učí, má prý jedno až tři takové děti. „Jsem velký odmítač inkluze dětí s tímto typem postižení. Dotýká se to všech stran a není vítězů, jenom poražených,“ uvedla. Děti s nedostatečnými mentálními schopnostmi na druhém stupni nezažívají úspěch a vzniká také napětí kvůli klasifikaci, protože za horší výkon dostávají stejnou známku.

Valachová: ODS popírá sama sebe

„Ráda bych připomněla, že předseda ODS opakovaně popírá sám sebe. On sám stál u zrodu inkluze a našich závazků s tím spjatých. Chápu, že s blížícími se volbami budou někteří politici přitvrzovat a půjdou populistickou cestou, já to však odmítám. Nebudu se podílet na zbytečné hysterii a panice,“ napsala v prohlášení ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milan1959 ( 8. dubna 2016 13:02 )

Toho vetřelce vedle pana Fialy mám rád Klaus junior mně příjemně překvapil (ano je to on) a jsem rád, že je členem ODS

dzery ( 8. dubna 2016 09:30 )

lunatic ( 7. dubna 2016 16:43 )

Vlevo,vpravo - ale,z které strany?

lunatic ( 7. dubna 2016 16:41 )

U fotografie mi chybí zřetelný popisek,který z pánů je Václav Klaus mladší ;dokonce to nemohu vyvodit např.ani podle propisky v náprsní kapsičce

villi ( 7. dubna 2016 14:58 )

OD KDY SVINÍM Z ODS JDE O UČITELE ??!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa