Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČSSD si vezme expresní úvěr na 338 milionů. Ručit za něj má Lidovým domem

Autor: simao, kle, ČTK - 
6. dubna 2016
22:30

Tahle výhra ve sporu o Lidový dům přijde ČSSD pořádně draho. Předsednictvo sociální demokracie ve středu večer schválilo vzetí úvěru od Fio banky ve výši 338 milionů korun. Chce z něj zaplatit 337 milionů korun bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi, což musí učinit do pondělí. Podle některých sociálních demokratů bude muset také za úvěr ručit Lidovým domem. Stranu čekají léta úsporných opatření.

Předsednictvo jednalo také o úsporných opatřeních, jen letos chce strana ušetřit 55 milionů korun, úspory se dotknou také volební kampaně před podzimními krajskými a senátními volbami. O úsporách, v nichž strana bude pokračovat i v dalších letech, definitivně rozhodne sobotní ústřední výkonný výbor strany.

„Samozřejmě, že probíhala diskuse nad těmi úspornými opatřeními, tak jak je vedení strany předložilo, ale nakonec ten návrh získal podporu,“ řekl novinářům po zasedání premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „My letos ušetříme celkem 55 milionů korun,“ poznamenal. Úspory se podle něho dotknou zejména provozních výdajů a neměly by příliš poznamenat schopnost strany komunikovat s občany.

Sobotka uvedl, že sociální demokracie bude šetřit i v personální oblasti. „My budeme snižovat provozní náklady, budeme také snižovat mzdové náklady, to znamená, může dojít k tomu, že se část těchto mzdových nákladů sníží, ale máme určitá pravidla, máme určitý systém, tak aby ta věc pro naše okresní a krajské organizace byla přijatelná,“ poznamenal.

Sobotka: Taková smlouva neměla být nikdy podepsána

Předseda ČSSD se také pozastavil nad rozhodnutím soudu, který určil, že strana musí Altnerovi, který ji zastupoval ve sporu o Lidový dům, zaplatit stovky milionů korun. „Já si myslím, že to rozhodnutí Městského soudu v Praze nezohledňuje fakt, kdo protahuje 12 let soudní řízení,“ uvedl Sobotka, podle něhož to byl právě Altner. Kritizoval také podpis smlouvy z doby, kdy sociální demokraty vedl nynější prezident Miloš Zeman. „Já myslím, že především neměla být nikdy podepsána takováto smlouva, jaká byla podepsána,“ řekl Sobotka.

„My jsme projednávali ten návrh z ranního politického grémia, to je ten návrh oněch 20 bodů, které mají straně zvýšit příjmy a snížit výdaje v celém rozsahu, dohromady za 55 milionů korun,“ uvedl místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec s tím, že návrh byl jednomyslně přijat. Kolik chce strana ušetřit na volební kampani, neupřesnil. Nepotvrdil ani, že ČSSD bude za úvěr ručit Lidovým domem, což ČTK řekli někteří její členové.

V sobotu bude o úsporách jednat také ústřední výkonný výbor ČSSD. Altner vyhrál spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Pokud by prohrál, honorář by nedostal. V roce 2000 však skončil spor pro stranu vítězně, a tak Altnerovi dlužila na základě smlouvy uzavřené za předsednictví Miloše Zemana 18,5 milionu. 

Jenže kolem téhle částky nastaly soudní tahanice a sociální demokraté na to nyní doplácí. Soudy pravomocně přiznaly, že Altnerovi ČSSD musí zaplatit nejen částku přes 18,5 milionu korun, ale také dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

Pochmurné oslavy 138. narozenin?

Sociální demokraté chtějí podat dovolání k Nejvyššímu soudu, to ale nemá odkladný účinek. A tak jednoduše zaplatit musí, pokud se nechtějí střetnout s dalšími postihy.

V pátek přitom sociální demokraté oslaví 138. výročí svého založení. Vzhledem ke svízelné finanční situaci se však velké křepčení neočekává. „Ve více než 130leté historii strany jsme už museli čelit mnohem větším rizikům a ohrožením, přesto je sociální demokraté dokázali pokaždé zvládnout a o to budeme s podporou našich členů a sympatizantů usilovat i nyní,“ komentoval kauzu Altner premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ještě během své návštěvy USA, ze které je však již nyní zpět.

stacho ( 8. dubna 2016 07:20 )

Samé podvody nic jiného....

..krakonos500 ( 7. dubna 2016 19:24 )

Jen se smějte, blbečkové. Vládnoucí ČSSD má pod palcem celou zem včetně vás, tak si prostě peníze od vás vezme. A můžete si držkovat, jak chcete, vy to zaplatíte

dzery ( 6. dubna 2016 22:06 )

Dej si facku troubo.

plebejec ( 6. dubna 2016 21:32 )

Pane Samo,...máte pravdu,...ale ten *** advokátskej schvalně prodlužoval proces kvuli urokum! Nenežranej ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

plebejec ( 6. dubna 2016 21:30 )

Jooo, kdo se u nás má dobře? Kdo nechce změnu režimu? Advokáti, právnici, exekutoři...nepŕátelé občanu ...mají se prostě jako prasata!!!! Za každou dobu!!!! Tasemnice a pijavice!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa