Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vydírala spojka Merkelové Čechy kvůli uprchlíkům? „Nesmysl,“ odmítá to Špidla

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. dubna 2016
05:45

Ještě předtím, než do Česka zamíří německá kancléřka Angela Merkelová, navštívila Prahu její spojka. Německá spolková zmocněnkyně pro migraci a integraci uprchlíků Aydan Özoguzová. Podle politika Petra Bystroně z německé AfD „diktovala, jak máme přijímat migranty“, a Merkelová skrze ni de facto „vydírala“ českou vládu. Proti tomu se však po dotazu Blesk.cz ohradil jak šéfporadce premiéra Sobotky Vladimír Špidla, tak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD).

K návštěvě německé expertky na oblast migrace a integrace uprchlíků se pořádně ostře vyjádřil šéf bavorské Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň. V komentáři pro Parlamentní listy „Merkelová vydírá Česko migranty“ uvedl, že Aydan Özoguzová „zůstala celé dva dny a opakovaně vydírala českou vládu, aby Česko přijalo migranty, se kterými si Německo neví rady a jejichž integraci nezvládá“.

Skutečně došlo k nátlaku na Česko? Nebo si Bystroň, který je členem strany, jež brojí proti Angele Merkelové a poměrně uspěla v nedávných volbách ve třech spolkových zemích, vše poněkud přibarvil? Jeho atak přišel krátce předtím, než Evropská komise navrhla další přerozdělovací mechanismy na uprchlíky, proti kterým Česko opět hlasitě vystupuje. Kvóty na migranty odmítá.

Český emigrant uvedl, že návštěva dcery tureckých gastarbeiterů Özoguzové byla jen „rozcvičkou na oficiální vizitu Angely Merkelové, která se plánuje ještě v průběhu jara“. „Özoguzová vyzvala při své návštěvě Prahy českou vládu, aby přijímala migranty. Toto vměšování se do vnitřních záležitostí našeho státu ukazuje, kdo v EU udává tón,“ uvedl Bystroň s tím, že „často opakované výčitky ze strany Německa, že nejsme dostatečně vstřícní vůči cizincům, nejsou namístě“.

Zaorálek se s žádným nátlakem nesetkal

Aydan Özoguzová v Praze skutečně minulý týden byla a jednala. Na svůj Twitter umístila i fotku z přistání na Letišti Václava Havla.

Bystroň o její návštěvě psal jako o tajemné. Z pohledu českých oficiálních míst však na ní nic tajemného nebylo. Že Özoguzová do Prahy přiletí, o tom informovalo na svých stránkách ministerstvo zahraničních věcí 23. března. Oznamovalo, že se 1. dubna plánoval sejít se zmocněnkyní i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ministerstvo o jednání tweetovalo na svém účtu, stejně tak Aydan Özoguzová.

„Ministr Zaorálek přijal státní ministryni, protože považuje za důležité, abychom s Německem diskutovali o všech otázkách, které se obou zemí týkají. Setkání bylo užitečné tím, že pomohlo vyjasnit různost našich stanovisek a identifikovat průniky, kde je možná spolupráce. Nešlo zde o to, že by jeden přejímal pozice toho druhého,“ sdělila Blesk.cz mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

K Bystroňovým nařčením dodala: „Jednání mezi paní Özoguzovou a panem ministrem probíhalo v přátelské atmosféře. Rozhodně se s žádnou formou nátlaku nesetkal ani v nejmenším. Pan ministr odmítá vámi zmíněné spekulace.“

Jak ministerstvo předem avizovalo, hlavní částí jednání Aydan Özoguzové v Praze bylo expertní jednání se šéfem poradců předsedy vlády Vladimírem Špidlou, což byl hlavní důvod její návštěvy v Česku.

Špidla: Ani stín vydírání. Debatovali jsme třeba o dětech

I expremiéra Špidlu Blesk.cz oslovil s dotazem na průběh jednání s německou zmocněnkyní. „Diskutovali jsme o situaci, jak to vypadá v Německu, obecně pak záležitosti z oblasti integrace v EU,“ uvedl Špidla a na otázku, zda Německo diktovalo Česku, že má přijímat migranty, jak tvrdí Bystroň, Špidla uvedl: „Tato otázka se tam vůbec nevedla. Opravdu ne, to jsou z jeho strany skutečně neinformované řeči.“

Zatímco Bystroň je členem AfD, německá politička Özoguzová je členkou SPD (němečtí sociální demokraté). Kancléřka Angela Merkelová pak vede CDU. „Takovou debatu jsme vůbec nevedli. Vedli jsme debatu o tom, jakým způsobem se pracuje s malými dětmi a tak, technicko-integrační věci, obecně politické vůbec ne. Jednání bylo velmi přátelské a rozhodně rovnoprávné,“ pokračoval Špidla pro Blesk.cz. 

Sobotkův šéfporadce Špidla pak ještě k Bystroňovým slovům o nátlaku a vydírání dodal: „Nebylo to tam ani stínem, ani náznakem. Je to prostě jeho výrok, který nemá s realitou nic společného.“

Video Studio Blesk s Petrem Bystroněm (AfD) - Blesk TV
Video se připravuje ...

Bystroň: Špidla se Zaorálkem popírají skutečnost

Na vyjádření Vladimíra Špidly i ministerstva zahraničníc hvěcí zareagoval i Bystroň. „Özoguzová vydala sama o své návštěvě Prahy tiskovou zprávu, kterou převzala různá média. Mittelbayerische Zeitung napsal: ′Özoguzová propaguje v Praze migranty.′ V rozhovoru pro denník Der Tagesspiegel říká paní Özoguzová o své návštěvě Prahy doslovně: ′Mým cílem bylo, vybídnout Čechy aby přijímali migranty v souladu s našimi závazky a přitom ukázat, že přistěhovalectví může mít i pozitivní stránky...′," Kontroval politik z euroskeptické AfD. 

„Popírání zjevných skutečností pány Špidlou a Zaorálkem je velmi znepokojivé. Otázkou je, proč se snaží tajit, o čem opravdu s Özoguzovou jednali. Že by nátlaku Berlína už podlehli a teď se to snaží před českou veřejností pouze zamaskovat?“ stojí si za svým přesvědčením Bystroň.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa