Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tým Kateřiny Valachové: Bez kritiky! Bez odpovědnosti

Autor: red - 
5. dubna 2016
16:32

Neziskovky a přátelé neziskovek jsou zastánci inkluze Kateřiny Valachové (39, ČSSD). Tvoří i podstatnou kostru jejího expertního týmu, který se bude zabývat společným vzděláváním v praxi.

V jedenadvacetičlenném týmu není překvapivě ani jeden zástupce Asociace speciálních pedagogů. Zástupců neziskovek a lidí s neziskovými organizacemi přímo propojených je možné napočítat pět.

Na rozdíl od speciálních pedagogů, kteří inkluzivní vzdělávání neodmítají jako celek, ale kriticky vyjadřují svůj odborný názor na některé aspekty samotné realizace, jsou neziskovky o úspěchu inkluze přesvědčeny bez výhrad. Ty ale za výsledek ani konečné dopady neponesou na rozdíl od ministryně Valachové žádnou faktickou odpovědnost.

»NEZISKOVÍ« ČLENOVÉ TÝMU

Mgr. Veronika Doležilová, Open Society Fund

Open Society Fund patří k předním odpůrcům praktických škol. Jejich zrušení považuje za zásadní krok k úspěšné inkluzi. Mgr. Veronika Doležilová, vybraná do expertního týmu jako právnička, zkušenosti se školstvím nemá, často ale vystupuje na seminářích pro inkluzi a pracuje v koordinačním výboru Rodiče za inkluzi.

Zajímavé je propojení s Pavlou Baxovou a její neziskovkou Rytmus, o.s. Baxová měla recept na zrušení praktických škol již v roce 2013. „Teoretická představa začlenění všech žáků konkrétní speciální školy do škol hlavního vzdělávacího proudu ovšem implikuje neexistenci této školy (pro účely modelu může být důvodem např. rozhodnutí kraje, uzavření školy z hygienických důvodů, následek požáru atd.),“ radí v Modelu inkluzivního vzdělávání v ČR.

Veronika Doležilová, nezisková organizace Open Society Fund Veronika Doležilová, nezisková organizace Open Society Fund | internet

Mgr. Klára Laurenčíková, ČOSIV

Zrušení praktických škol je pro předsedkyni České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání zásadní z důvodu, aby „stát ročně nepřicházel o stovky nebo tisíce talentů, které nedostanou šanci na vzdělávání v hlavním vzdělávacím proudu“.

Mgr. Klára Laurenčíková, nezisková Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Klára Laurenčíková, nezisková Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání | internet

Mgr. Vladimír Foist, Základní škola Poběžovice

Ještě donedávna byl Vladimír Foist »pouze« ředitelem základní školy v Poběžovicích. Do expertního týmu se dostal zřejmě díky aktivnímu prosazování inkluzivního vzdělávání na své škole. Ministerstvo školství oceňuje i jeho rozsáhlé zkušenosti s nevládními organizacemi v oblasti inkluze. Sám se navíc nedávno stal předsedou správní rady Institutu pro sociální inkluzi.

Vladimír Foist, ředitel ZŠ Poběžovice Vladimír Foist, ředitel ZŠ Poběžovice | internet

Šimon Pánek, Člověk v tísni

Další neziskovka, která inkluzivní vzdělávání prosazuje a do projektů společného vzdělávání investovala 42 milionů (ze státního rozpočtu dostala v roce 2014 147,6 milionu).

Šimon Pánek, Člověk v tísni Šimon Pánek, Člověk v tísni | Foto scom, archiv Blesku

»Přátelé« neziskovek

Mgr. Bohumil Kartous, EDUin

Bohumil Kartous (o propojení EDUinu s neziskovkou Open Society Fund Blesk informoval) je velkým zastáncem inkluze. Za vzor často dává skandinávské země. Ovšem bez dodatku, že ve Finsku jsou žáci s lehkým mentálním postižením vzděláváni výhradně formou skupinové integrace a v Dánsku funguje systém speciálního vzdělávání.

Mgr. Bohumil Kartous, EDUin Mgr. Bohumil Kartous, EDUin | internet

kruzpa ( 5. dubna 2016 19:19 )

Blesk je opravdu jediné médium u nás, které se nebojí skutečně objektivně o zvěrstvu zvaném "inkluze" informovat! Velké díky Vám Výše zmínění zastánci inkluze totiž za tím vidí jen a jen prachy a osobní prospěch. Nic jiného!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa