Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Stop verbování a násilí na internetu, vyzývá Jourová firmy. Google souhlasí

Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) má od Evropské komise za úkol vyjednávat s internetovými poskytovateli. Chce odstraňování výzev k násilí...
Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) má od Evropské komise za úkol vyjednávat s internetovými poskytovateli. Chce odstraňování výzev k násilí...  (Autor: Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, zst - 
4. dubna 2016
13:01

Evropská komise (EK) jedná se zástupci poskytovatelů internetových služeb o omezení výzev k otevřenému násilí, rasismu či k radikalizaci. Firmy jsou k jednáním vstřícné, řekla novinářům eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Podle Jourové komise jedná například s Googlem, Twitterem, Facebookem a dalšími firmami. „Přislíbily nám, že budou aktivně přistupovat zejména k odstraňování přímých výzev k násilí,“ řekla Jourová, která k jednání s firmami dostala mandát od ministrů spravedlnosti. Firmy podle Jourové mají také oznamovat například signály o podezřelých transakcích.

Jourová také řekla, že v Evropě existují průzkumy, které ukazují, že většina mladých lidí, kteří se zradikalizovali a třeba odjeli do Sýrie, byli radikalizováni díky internetu. „Jen menší část se zradikalizovala díky osobním vazbám či ve vězení,“ poznamenala česká eurokomisařka a dodala, že se na internetu objevují třeba i výzvy k najímání lidí pro teroristické činy.

Evropská komise podle Jourové s firmami také řeší, jak získávat z kybernetického prostoru elektronické důkazy o trestných činech. „Snažíme se najít takový systém, kdy by firmy na vyžádání poskytly data, která jsou nyní například umístěná v takzvanou cloudu,“ řekla Jourová.

Jourová je v Česku na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě. Během dvou dnů zazní v Hradci Králové zhruba 200 přednášek a diskusí a ve výstavní části se představuje více než stovka dodavatelů technologií a služeb. Součástí konference bude také večer vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší webové stránky obcí a měst Zlatý erb.

ridic ( 6. května 2016 07:32 )

Dalsi dukaz toho, za koho vlastně tahle pani hovori. Nejsou to nahodou veci, ktere se vycitaly komunistum, sireni zprav, driv to bylo roznaseno lidmi dnes je moderni zpusob sireni, internet apod. Vidite, co e vyklube z toho, kdo byl delegovan za ČR, misto aby hajil nase zajmy tak se chova jinak.

ollina ( 4. dubna 2016 14:51 )

 To by museli pozavírat v první řadě zavřít všechny mešity a muslimy. Na to nepotřebuje vyjednávat s googlem a utrácet peníze, důkazy jsou všeobecně známé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa