Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Praha 3 přiklepla České Miss 100 tisíc. Pomůže to firmě radního, zuří opozice

Autor: Tomáš Polák - 
2. dubna 2016
13:30

Radnice Prahy 3 se rozhodla zasponzorovat soutěž Česká Miss, a uvolnila pro ni tak ze svého rozpočtu 100 000 korun. Realizaci daru dostal na starost místostarosta a radní pro kulturu Alexander Bellu (ODS). Ten je zároveň jednatelem společnosti, jež je výhradním distributorem jednoho z oficiálních partnerů soutěže. Na Facebooku o tom informovala Strana zelených a Blesk.cz to potvrdil i sám Bellu a starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09).

Sám místostarosta v podpoře soutěže krásy žádný střet zájmů nevidí. „Chápal bych, když by ten projekt byl můj, nebo by to moje firma pořádala. Ale já ze své firmy dávám peníze na ten projekt. Takže ani nevím, kde bych mohl teoreticky vytvořit nějakou malou domů,“ řekl Bellu pro Blesk.cz.

Za 100 000 korun, které městská část pořadatelům soutěže darovala za „propagaci městské části“, byl vytvořen medailonek jedné ze soutěžících. Ten se natáčel na známých místech Prahy 3. „Budou tam záběry kostela Nejsvětějšího srdce Páně, Žižkovské věže a tak dále. Tenhle pořad poběží po celé České republice a v případě, že tyto holky uspějí, tak s tím medailonkem putují dál po světových soutěžích,“ vysvětlil radní, podle kterého medailonek skutečně pomůže propagovat městskou část.

Tohle není apríl:➤ Radnice Prahy 3 sponzoruje soutěž Česká Miss - z rozpočtu MČ uvolnila 100.000 Kč. Dar je určený na ...

Posted by Strana zelených Praha 3 on Friday, April 1, 2016

Jenže s tím zásadně nesouhlasí předseda Strany zelených a pražský zastupitel Matěj Stropnický, podle kterého se jedná o jasný střet zájmů. „My jsme přesvědčeni o tom, že právě to spojení té módní značky s panem místostarostou a ten fakt, že je místostarostou, přispěli k tomuhle rozhodnutí. To je nepřijatelné, protože tím pádem se dotuje komerční akce, která nesouvisí s Prahou 3, zato velmi nápadně souvisí s panem místostarostou. Podporuje se tudíž akce, kterou zároveň podporuje jeho firma, a tím se propaguje i jeho podnik,“ uvedl Stropnický pro Blesk.cz.

Takový malý Babiš?

Pokud se podle jeho slov někdo bude na medailonek dívat, bude sledovat konkrétní finalistku. Nikoliv to, zda je v pozadí záběru nějaká žižkovská ulice nebo náměstí. Tudíž jsou prý v tomto případě veřejné prostředky využívány zcela neefektivně. „Je s podivem, že ODS, která má tendenci upozorňovat, že se veřejnými prostředky nemá plýtvat, jimi v tomto případě zcela zřejmě plýtvá na komerční akci, která s Prahou 3 vůbec nesouvisí,“ myslí si Stropnický, podle kterého je navíc krajně neobvyklé, aby městská část finančně podporovala nějakou celostátní akci.

Podle zastupitele by si měl Bellu rozmyslet, zda chce podnikat nebo pracovat ve veřejné funkci. „To je stejný střet zájmů, v jakém se nachází i pan ministr Babiš, na kterého ODS opakovaně v tomto smyslu poukazuje,“ dodal Stropnický.

„Česká Miss je celospolečensky a celonárodně významná akce, která má podporu řady organizací, ať už státních nebo nestátních, počínaje od ministerstva kultury po Obecní dům, který dává sál a tak dále,“ odmítl Bellu kritiku.

Matěj Stropnický je zastupitel hlavního města a hlavní město zapůjčilo Obecní dům, takže to teoreticky podporuje taky,“ dodal Bellu, podle kterého se jedná jen o politický protiútok opoziční Strany zelených.

Starostka: Nevěděla jsem o tom

Podle starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové se bude věc ještě řešit. „Strana zelených toto interpelovala na zastupitelstvu městské částí a pan Bellu se k tomu bude vyjadřovat,“ uvedla starostka Vladislava Hujová.

Ta se místostarosty zastala, vidí prý jasnou souvislost mezi Prahou 3 a soutěží krásy. „My jako městská část podporujeme spoustu akcí, kde nám to připadá příhodné. A zde je jedna mladá slečna, která je z Prahy 3, takže byla by to i propagace Prahy 3,“ řekla s tím, že v minulosti propagovat Prahu 3 pomohla i modelka Alena Šeredová.

To, že by byl ovšem místostarosta jednatelem firmy, která je výhradním distributorem oficiálního partnera soutěže, starostka netušila. „Já jsem toto nevěděla, ale to nemá s městskou části vůbec nic společného,“ dodala. „Nevnímám to tak, že bychom podporovali soukromé podnikání pana Bellu, to akorát Strana zelených takto spojuje,“ řekla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa